Materská ak som pracovala len sezónne v zahraničí?

petroneella
6. dec 2019

Zdravím prosím Vás poraďte mi ani na Sociálnom mi uzastne pracovníčky nevedeli dať odpoved. Pracovala som na sezónny v Rakúsku od školy stále na sezóny s manželom keďže sme si chceli zarobiť na dom. Po dlhej liečbe na Slovensku sa mi podarilo otehotnieť . Posledné zamestnanie sa skončilo 7.10.2019 po príchode sme sa boli prihlásiť na úrad a požiadali aj o dávku v nezamestnanosti ktorú nám samozrejme neuznali pretože centrum záujmu nebola na Slovensku aj napriek sezónnej prace neustálim návratom domom vlastnom dome.... ale to je jedno . Termín mam 15.6.2020. Neviete mi poradiť odkiaľ si budem musieť vybaviť materskú ? Kde budem mat vlástne nárok a či budem mat vlastne nárok ? Do prace už ísť nemôžem keďže som pracovala ako čašníčka .Treba mi niečo oplácať na Slovensku a koľko by bolo najlepšie ? Mala som radu si zaplatiť 1000 € 3 mesiace a potom by som dostávala materskú 1000€ mesačne len to sa mi nejako nezdá ! Máte niekto podobnú skúsenosť ? Prosím poraďte ďakujem

evittam
7. dec 2019

@petroneella Velmi zla rada. Ak by si chcela mat MD z DNP tak to musí trvat minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD. Co ty uz nestihnes.
Co sa tyka naroku na MD v tvojom pripade nemam bohužiaľ skúsenosti.
Záleží ci mas splnenú hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom, kde sa platilo poistenie do SP? Ak mas splnenú hlavnu podmienku nároku na MD ak si bola uz tehotna v čase trvania PP tak mas narok na MD zo zamestnania. Ak nie tak jedine sa zamestnat alebo DNP ale to bude MD z minima.
@zalka 😉🤔