Materská a zrušená živnosť

neli11
19. mar 2024

Dobrý deň ..nerozumiem sa tomu. Som v 5tom mesiac, minulý rok som pracovala do júla na živnosť, potom som išla od júla na úrad práce. Neplatila som di vôbec sociálnu keďže prvý rok som oslobodená. Dúfam že budem mať nárok na materskú..? Ďakujem za odpovede

mogaa
19. mar 2024

@neli11 a z čoho chceš materskú? tá sa počíta z vymeriavacieho základu z ktorého platíš odvody do SP a tie si neplatila.....

patuska00
19. mar 2024

@neli11 ahoj tiež mám taký problém ako ty ale ja živnosť nezrušíla ešte mne sestrička dala papier na ten tehotenský príspevok ale ešte som nedala na sociálnej poisťovne a poistenie na dôveru si platím ale odvody nie neplatila lebo ja ešte nepodnikám vôbec ani nekupujeme na faktúre tak som čítala že mi neschvália tie peniažky a tiež som v 5 mesiaci

luliu
19. mar 2024

Nemáš mať z čoho materskú, keďže si žiadne odvody neplatila. Budeš mať len nižší RP

wejuska7910
19. mar 2024

Dufas ze budes mat narok?a z coho?vies ze si odvody neplatila ale v matersku dufas 🙈🤭samozrejme ze nemas narok,budes poberat po narodeni nizsi rodicovsky

bale1rinka
19. mar 2024

@neli11 aktívne nemocenské poistenie musíš mať 270 dní pred predpokladaným dátumom pôrodu aby si mala nárok na MATERSKE,
keď si bola na úrade práce mala si si platiť dobrovoľné nemocenské od júla stačilo by s nimumálneho vymeriavacieho základu (min.mzdy na slovensku), v novembri si otehotnela - predpokladám...škoda, mohla si zarobiť.

martul
19. mar 2024

@patuska00 zdravotná do dôvery s tým nemá nič spoločné.

patuska00
19. mar 2024

@martul viem ze zdravotna s tym nema nic spolocne chyba je s tou vodou cakame kedy bude skolaudovane a zivnost mam uz rok a daco ako mam platit odvody ked nekupujeme nic na faktury ani neviem kolko mam platit

martul
19. mar 2024

@patuska00
@patuska00 odvody treba platiť aspoň minimálne t.j. tuším 216 eur, to je dané zákonom to máš vedieť, takisto keď začínaš podnikať treba počítať s tým, že sú tam vstupné náklady a nie všetko je hneď od začiatku ziskové, na toto si proste mala vtedy myslieť a platiť.

neli11
autor
19. mar 2024

Ano už som sa informovala, nižší rodičovský plus príspevok na dieťa každý mesiac plus 60e

patuska00
19. mar 2024

@martul za rok 216€ alebo za mesiac musím ísť osobne na sociálnej poisťovne ale to by som potrebovala aj faktúry nejaké ale ja nekupulovala nič možno nulové faktúry alebo čo vlastne 🤷

veronikaszabova
19. mar 2024

@patuska00 mesacne

patuska00
19. mar 2024

@veronikaszabova ďakujem pekne musím sa zastaviť niekedy zajtra alebo keď budem mať času

martul
19. mar 2024

@patuska00 mesačne. Len rozmýšľam, že si keď si išla podnikať si si aj niečo zisťovala, aké máš povinnosti a čo treba?
Lebo sa mi nezdá, že áno

patuska00
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
20. mar 2024

@patuska00 o faktúrach píšeš stále ty! ja som nenapísala ani slovo o faktúrach. Proste odkedy máš živnostenské oprávnenie si povinná platiť si minimálne odvody do zdravotnej poisťovne. Do sociálnej si prvý rok oslobodená /ale môžeš/, po podaní prvého daňového priznania budeš / nebudeš platiť podľa výšky príjmu.
Fakt si nájdi nejakú účtovníčku, lebo si začala podnikať a nemáš potuchy o ničom.
A píšeš tak nezmyselne, skús si to najprv po sebe prečítať, lebo takto sa ťažko radí.

patuska00
20. mar 2024

@martul pisala som lebo si napisala mi povinnosti co treba ze sa ti nezda,myslela som ze chces mi poradit o niecom co mi treba ale dakujem

martul
20. mar 2024

@patuska00 od prvého príspevku ti radím, len čítaj. ZP musíš od začiatku živnosti, SP prvý rok nemusíš, ale môžeš, v ďalšom roku podľa toho aké podáš DP, z toho ti to potom vypočítaju.