Dobrý deň ..nerozumiem sa tomu. Som v 5tom mesiac, minulý rok som pracovala do júla na živnosť, potom som išla od júla na úrad práce. Neplatila som di vôbec sociálnu keďže prvý rok som oslobodená. Dúfam že budem mať nárok na materskú..? Ďakujem za odpovede
@neli11 ahoj tiež mám taký problém ako ty ale ja živnosť nezrušíla ešte mne sestrička dala papier na ten tehotenský príspevok ale ešte som nedala na sociálnej poisťovne a poistenie na dôveru si platím ale odvody nie neplatila lebo ja ešte nepodnikám vôbec ani nekupujeme na faktúre tak som čítala že mi neschvália tie peniažky a tiež som v 5 mesiaci
Nemáš mať z čoho materskú, keďže si žiadne odvody neplatila. Budeš mať len nižší RP
Dufas ze budes mat narok?a z coho?vies ze si odvody neplatila ale v matersku dufas 🙈🤭samozrejme ze nemas narok,budes poberat po narodeni nizsi rodicovsky
@neli11 aktívne nemocenské poistenie musíš mať 270 dní pred predpokladaným dátumom pôrodu aby si mala nárok na MATERSKE,
keď si bola na úrade práce mala si si platiť dobrovoľné nemocenské od júla stačilo by s nimumálneho vymeriavacieho základu (min.mzdy na slovensku), v novembri si otehotnela - predpokladám...škoda, mohla si zarobiť.
Ano už som sa informovala, nižší rodičovský plus príspevok na dieťa každý mesiac plus 60e
@patuska00 mesacne
@veronikaszabova ďakujem pekne musím sa zastaviť niekedy zajtra alebo keď budem mať času
@patuska00 o faktúrach píšeš stále ty! ja som nenapísala ani slovo o faktúrach. Proste odkedy máš živnostenské oprávnenie si povinná platiť si minimálne odvody do zdravotnej poisťovne. Do sociálnej si prvý rok oslobodená /ale môžeš/, po podaní prvého daňového priznania budeš / nebudeš platiť podľa výšky príjmu.
Fakt si nájdi nejakú účtovníčku, lebo si začala podnikať a nemáš potuchy o ničom.
A píšeš tak nezmyselne, skús si to najprv po sebe prečítať, lebo takto sa ťažko radí.
@neli11 a z čoho chceš materskú? tá sa počíta z vymeriavacieho základu z ktorého platíš odvody do SP a tie si neplatila.....