Materská a zamestnanie manželom živnostníkom

balerina10
6. apr 2021

Dobrý deň,
v Auguste nastupujem na MD, kedže mi v januári počas RD skončil pracovný pomer, chcela by som získať nejakú materskú a to tak, že by ma zamestnal môj manžel živnostník. Môj manžel nikoho nezamestnáva, nestalo sa niekomu, že z tohto dôvodu mu sociálna poisťovňa neuznala nárok na MD? Ďakujem.

ivkazba
6. apr 2021

Áno, na 99% to SP vyhodnotí ako účelové, keďže dôjde k zamestnaniu v čase tehotenstva a evidentne z dôvodu nároku na MD. Ale ak si bola tehotná už počas predchádzajúce PP, tak si v ochrannej lehote a máš nárok na MD (teda ak si bola zamestnaná resp. poistená aspoň 270 dní).

balerina10
autor
6. apr 2021

@ivkazba dakujem za odpoveď. Výpoved som dostal k 31.1.2021 a to som už bola tehotná, taktiež budem mať aj pri nástupe na MD 270dni nemocenského poistenia. Takže sa nemusím ani dobrovolne nemocensky poistiť a mala by som mať nárok na MD?

ivkazba
6. apr 2021

@balerina10 tehotnej v čase skončenia PP plynie 8 mesačná ochranná lehota. Takže ak si bola poistená min 270 dní a si v OL, tak budeš mať materské počítané z príjmu z minulého roka. Mimochodom, ak by si sa teraz zamestnala a bola v novom zamestnaní 90 dní, počítala by sa ti materská z nového PP, čo by mohlo aj nemuselo byť výhodné.