Ahojte potrebujem poradit ak by niekto vedel. Momentalne som zamestnana na dobu neurcitu, v juni nastupujem na matersku a chcela by som si teraz este k tomu zalozit zivnost. Otazka teda znie: mozem pocas materskej fakturovat zo zivnosti a ake idvody budem platit? Matersku budem poberat iba zo zamestnania. Dakujem 🙂
@arcttica môžeš pracovať počas MD na živnosť, žiadne odvody nebudeš platiť .
Nakoľko teraz si poistená ako zamestnanec, a ak otvoríš živnosť tak odvody do ZP môžeš mať v takom prípade prvý rok nulové, aj nasledujúci rok pokiaľ budeš na MD. A odvody do SP a platia až po podaní danového priznania, a splnení určitej výšky príjmu
len pozor, zdravotka ma tiez rocne zuctovanie. Takze ked si nastavis preddavky na 0, urcite ti vyjde potom nedoplatok
@majusqa77 lepšie malý nedoplatok ako veľký zdanený preplatok.
Pri mamičkách na MD, RD sa platia odvody do ZP zo skutočného príjmu nie z minima ako je to u iných SZCO.
Preto je lepší nulový preddavok môj názor, ako platiť odvody a príde zdanený preplatok, a tú daň už človek späť nedostane ... ako kedysi.
@majusqa77 súhlasím, práve som riešila DP jednej pani,
ked som jej povedala aká dan a aké odvody jej výjdu skoro skolabovala a dáva odklad, do júna nazbierať treba peniaze, a ešte mi hovorí ale ved mi hovorili že prvý rok som od odvodov oslobodená . Tak vysvetlujem že to je dan nie odvody .. 300e odvody do ZP prídu ešte len v septembri 150e.
To je tak, ked sa podniká na DIČ popri zamestnaní a neodkladá sa bokom 17% príjmu 🙂 od tohto roka stačí 12% odkladať ( hurá 60% paušál)
@arcttica zavolaj si na Soc. poisťovňu a oni ti povedia.