Materská a zahraničie

katkap1512
21. feb 2024

Zdravím baby mám 21 a na slovensku som robila vždy iba pár týždnov a šla do iného zamestnania chcem sa opýtať bola som v Nemecku kde som bola zamestnaná pol roka odišla som na slovensko na 3mesiace chcem sa vrátiť znova do Nemecka pracovať natrvalo len že do budúcna budeme chcieť mať s priateľom dieťa koľko musím mať odrobené v Nemecku? len že keď už nastúpim na materskú chcem žiť a vychovávať dieťa na slovensku ako to všetko funguje? je to vôbec možné? čítala som že musím mať pred materskou odrobené aj v Nemecku no aj na Slovensku? má s tým niekto skúsenosti ? ďakujem dopredu

olimuc
22. feb 2024

V DE MD je 12 tyzdnov - potom Elterngeld kt si bud vyberies za rok alebo sa deli /2 mas dohromady s MD 2 roky. Vyska je zavisla vylucne od platu. EG je 65% tvojho platu .. ak si ho rozdelis na 2 roky tak 32,5% platu … Ak nesplnas kriteria dostanes 300 € na mesiac pocas 1 roka a koniec. Triky ako maximalna Podpora, drzanie miesta 3 roky atd neexistuje.
Neviem kedy to dieta mat chces, ale bud najskor odpracuj nejake roky alebo si aspon vupocitaj, co sa ti niekam oplati chodit.