Materská a úrad práce

senticka
2. feb 2023

Ahojte mam otazku. Najlepsie na niekoho kto priamo pracuje na socialnej poistovni. Pracovala som 6 rokov a presne 307 dni 😀 od 1.2. som bola z prace prepustena po dohode. Zajtra sa idem nahlasit na urad prace aj poziadat o davky v nezamestnanosti. Ide vsak o to, ze sme v procese IVF a buduci tyzden mam vklad embrya. Ak by vsetko vyslo budem mat narok na matersku, alebo si musim platit to dobrovolne pripoistenie? Nechcem prist o pekne peniaze pre par tyzdnov...

klarissa25
2. feb 2023

@senticka pol roka od skončenia PP si v ochrannej lehote teda ak otehotnies do pol roka máš nárok na materskú...

alenah31
2. feb 2023

@senticka pokiaľ otehotnieš od 180 dní od ukončenia PP - máš nárok aj na tehotenské a a j na materské.

senticka
autor
2. feb 2023

A nieje to náhodou tak, že v ochrannej lehote by som bola, keby som bola tehotná už teraz?

alenah31
2. feb 2023

@senticka od 1.6.2022 sa menil zákon - OL sa posunula. A ešte také vec...ak ideš na vklad ..... máš pri tomto zákroku pokiaľ to lekár umožní nárok na PN - ak bude PN vystavená do 7 dní od ukončenia PP vzniká ti nárok na nemocenské. A uvidíš ako to dopadne, nech máš pokoj a nemusíš behať po úradoch - až potom by som šla na ÚP a čerpala podporu.

senticka
autor
2. feb 2023

@alenah31 akože hej... kľudne môžem ísť PN, len ja som bola v armáde a z platu mi výjde perfektná podpora. Neviem koľko mi výjde nemocenská dávka, neorientujem sa v tom. Preto hľadám čo najvýhodnejšiu cestu

dominika1922
2. feb 2023

@senticka tak na toto som zvedavá aj ja. Výpoveď som dostala k poslednému novembrovemu dňu a hneď v decembri som otehotnela. Keď som sa na toto predtým pýtala tak mi tu baby písali ze pokiaľ nebude mať aktívne nemocenské poistenie tak nebudem mat nárok aj keby som bola v neviem akej ochrannej lehote. Ale pôjdem sa na to určite pýtať osobne. A náhodou neviete niekto ako je to v tomto prípade s nárokom na tehotenské? Lebo to mi tiež hovorili že určite nebude nárok. To som sa inak pýtala už niekedy v októbri tak to už to bolo v zákone
@alenah31

klarissa25
2. feb 2023

@dominika1922 pokiaľ splnas 270 dní NP tak máš nárok aj na to aj na to ..nemusíš mať nič aktívne...nato je ta ochranná lehota

senticka
autor
2. feb 2023

Ja si myslim, ze ochranna lehota plati ked nemocenske zaniklo v obdobi tehotenstva 🤔

klarissa25
2. feb 2023

@senticka tak prosím ta nemysli.....
@alenah31 pracuje v sociálnej poisťovni, dobre ti radi...aj ja ti dobre radím a ideš si aj tak svoje....komu nie je rady...

alenah31
2. feb 2023

@senticka čo si myslíš je jedna vec a čo hovorí zákon je vec druhá. Ty si ale bola v ozbrojených zložkách a rovnako ako hasiči a policajti máte vlastný soc. systém - čiže teba sa to týkať nemusí. Ale @dominka1922 pre teba platí, že OL pre nárok na platenú PN platí pre všetkých do 7 dní od ukončenia PP a OL pre nárok na podporu a tehotenské platí pre všetkých, ktoré otehotnejú do 180 dní od ukončenia PP a podmienku 270 dní NP mali ku dňu ukončenia PP splnenú.

senticka
autor
2. feb 2023

@klarissa25 Poprosim ťa aby si vypustila formulky ako "radšej nemysli" a "komu niet rady".... za jednu moju domnienku hneď takýto ostrý tón? Alena poradila, vysvetlila a hotovo. Pokiaľ tu ďalej poradiť nevieš tak sa nevyjadruj. Pekný zvyšok dňa.

alenah31
2. feb 2023

@dominika1922 opravujem - OL 180 dní pre nárok na materské a tehotenské a nie podoru, už sa mi to nedá opraviť. Čo sa týka podpory o tú je možné žiadať a čerpať ju do 2 rokov od ukončenia PP.

dominika1922
2. feb 2023

@alenah31 podporu mam. Síce je to almužna len 300€ ale lepšie ako nič. O tú som tiež požiadala v decembri keď som sa aj evidovala na úrade práce

miriiv
2. feb 2023

@alenah31 dobrý deň, chcem sa spýtať ja riešim rovnakú vec ako autorka akurát že ja som na UP dlhšie ako pól roka (pred tým som 3a pól r. Pracovla).
Neviem či sa stíham zamestnať kým podstúpiť IVF tak som zvažovala platiť si DNP aby som o tie odpracované dni neprišla.
Viem že DNP musí trvať určitý čas čo mi nevadí len teda neviem, aj teraz ma dal Dr PN ak by ma dal aj po otehotneni čítala som že v tedy DNP nie je možné hradiť čiže by som si stihla uhradiť možno len nejaké 3 mesiace ak by som bola PN do nástupu na materskú.
Ďakujem

klarissa25
2. feb 2023

@miriiv ale vieš ze nebudeš dostávať platenú pn teraz ?

miriiv
2. feb 2023

@klarissa25 áno viem to mi nevadí to je ten najmenší problém a budem vypísaná len nejaký týždeň potom nabehnem spať na UP a hľadanie zamestnania. Ide len o to že sa mi doteraz nepodarilo nájsť prácu,neviem či stihnem nájsť a aj keby tento proces je zložitý musím chodiť k dr aj 2x do týždňa po zákroku aspoň deň voľno tak či by mi to v novej práci vôbec tolerovali aby neskončila skôr ako začne preto rozmýšľam pripoistiť sa pre istotu.
a teda keď som pracovala za posledné 2r mám odpracované dni tak by som to chcela využiť a mať nárok na materskú ak by sa teda dalo.