Materská a ukončenie pracovného pomeru

7. sep 2021

Ahojte, viem že ma tu niektoré zvozite pod čiernu zem ale dúfam, že sa nájde aj niekto, kto mi poradí. Som tehotná a keďže som mala malý plat, rozhodla som sa že si budem platiť 90 dní odvody u znameho, ktorý má zamestnal a v pôvodnom zamestnaní som dala výpoveď.
Koncom septembra bude tých 90 dní a neviem čo by bolo pre mňa výhodnejšie, či ukončiť tento PP alebo ísť PN (dôvod na PN mám, som riziková).
Len neviem ako je to počas PN, či má so mnou zamestnávateľ náklady - odvody, alebo nie. Ďakujem za pomoc a rady k veci. 😊

jana005
7. sep 2021

Ak chceš mať z nového zamestnania materskú, nemôžeš byť na pnke. A nemôžeš byť na pnke zo starého zamestnania a v novom akože pracovať. To si chcela ako urobiť?
A radšej si daj viac ako tých 90 dní, lebo potom to môže sociálna poisťovňa vyhodnotiť ako účelové a neschvália ti materskú

autor
7. sep 2021

@jana005 nepochopili sme sa, ja som staré zamestnanie riadne ukončila, zamestnala som sa v novom od 1.7.2021 a 4 októbra alebo pár dní neskôr by som šla až PN, teda by som mala 90+ dni riadne podrobené u nového zamestnávateľa. 😊 Snáď som to napísala už zeozumitelnejsie

loginexistuje
7. sep 2021

zamestnavatel ma samozrejme naklady min desat dni PN ti plati on plus ti nabieha dovolenka a potencionalne buduce naklady na preplatenie dovolenky odstupne a pod otazka je mas PP na dobu neurcitu ? mas este skusobnu dobu ?
ako ak chces po tych 90 dnoch ist na PN a ostat zamestnana a boli ste povodne dohodnuty inak s tym znamym a on siel kvoli tebe do rizika kontrol zo socialky tak si najskor prisla o znameho a prisla k povesti nevalnej medzi znamymi

autor
7. sep 2021

@loginexistuje dovolenka a odstupné je úplne jedno, veď keď by mi to zaplatil mu to vrátim ako teraz výplatu....PP je na neurčito a nemám skúšobnú dobu, sociálky sa nebojí veď on chápe o čo tu ide.

loginexistuje
7. sep 2021

a ako si s nim bola povodne dohodnuta ?

autor
7. sep 2021

@loginexistuje my sme toto ukončenie neriešili, jemu je to úplne jedno ako si poviem tak urobí. Ide len o to, že teraz samozrejme platím odvody aj zamestnancovi aj zamestnavatelove, a či budem musieť platiť počas trvania PP a trvania mojej PN ešte niečo viac, ako tých 10 dní prvých na PN. Snáď ma chápeš

lienka.7
7. sep 2021

A to sa ti oplati toto vsetko platit???

autor
7. sep 2021

@lienka.7 no veru, oplatí 😊

jana005
7. sep 2021

Prepáč, zle som to pochopila 😁 zamestnávateľ platí prvých 10dni, potom už sociálna poisťovňa.
Len fakt choď na pnku čím neskôr, lebo boli tu také prípady, že im neuznali materskú z nového zamestnania.
Radšej o mesiac neskôr a máš kľud

autor
7. sep 2021

@jana005 som to počítala a keby idem 4. Októbra tak to mám 96 dní nemocenského poistenia, to dúfam že bude stačiť 😁 ja by som aj šla neskôr, len to mám zas ďalších cca 1300€ navyše, ktoré má to bude stáť, chápeš.
Tak dúfam že tých 96 dní postačí, čo som si písala s babami, čo to takto riešilo uznali im materskú aj keď mali len 91 dní

maybe888
7. sep 2021

dopletú ťa tu načisto dievča...ak budeš mať odrobených 90 dní, (radšej však pár dní viac, ako bolo spomenuté, aby to nevyzeralo účelovo) ak máš možnosť, chod na PN až do materskej (ak máš peknú hrubú mzdu, budeš mať aj peknu PN, za prvých 10 dní zamestnávatelovi vrátiš, čo ti zaplatil, po 10. dni PN až do materskej je všetko tvoje a žiadne odvody neplatíš), a potom podľa toho, čo sa ti oplatí viac...ak by si plánovala jednu materskú po druhej, tak sa ti oplatí ostať stále zamestnaná u toho známeho ( do troch rokov by ti opäť vyšla tá dobrá materská, pre ktorú si teraz platíš odvody) ak nechceš druhú materskú, ked ti príde rozhodnutie zo SP ohladom materskej tak PP ukonči (ked ostáva PP otvorený však počítaj s tým, že sa ti ráta dovolenka, ktorú nielen musíš vrátiť, ale rovnako z nej uhradiť aj všetky odvody a dan, ako teraz z tej tvojej "mzdy" a dan a odvody su rovnako vysoké ako mzda! bacha na to, ak máš do 32 rokov, je to 20 dní, od 33 rokov 25 dní dovolenky ročne, čiže zhruba to, alebo viac ako odvody za mesiac, lebo počas MD sa dalej navyšuje počty dovolenky až do konca kal. roka)

autor
7. sep 2021

@maybe888 ďakujem ti veľmi pekne, super si pochopila o čo mi ide 😊
Rozumiem, takže sa mi najviac oplatí ísť na PN do materskej, následne si nechám trvať PP ešte do februára (druhú materskú neplánujeme ale vo februári budú zasa 2 roky čo mi vznikne nárok na podporu).
Ešte raz ti ďakujem 🙏

maybe888
7. sep 2021

s podporou neviem ako to je, ale o tej materskej Ti píšem ako som to sama riešila a presne takto som to všetko mala ako ty plánuješ, 94 dní, PN 6 týždnov do porodu, v predošlom zamestnaní som si seriozne odrobila 9 mesiacov (stačí aby dokopy to bolo 270 dní ak su 2 PP) prac. pomer mi trvá, ak by sme chceli ešte jedno dieťa (a to nie je len materska, ale aj vyšší rodičák, tehotenské - po skončení PP strácaš nárok)
a čo si kto myslí o tom, Ti može byť jedno, peniaze aj tak minieš na svoju rodinu, aby si vychovala svoje deti, .............moji rodičia obaja celý život dreli, platili a obaja zomreli 2-3 roky pred dochodkom, čiže z dochodku nemali nič,.... tak som si povedala, že by som bola hlupa, ak by som sa nesnažila prilepšiť sebe a našej rodine a pomoct aj manželovi aby sme čím skor splatitili hypo

autor
7. sep 2021

@maybe888 ja som robila predtým rok a pol v zamestnaní, takže 270 dni mám bez problémov, ale zmluva mi aj tak konci január 2022, sama vedúca mi povedala že keď som tehotná mi ju určite nepredlzia, takže prečo by som si nepomohla. A hlavne tá materská z platu 600€ v čistom a z 1900 v hrubom je trošku rozdiel že áno 😁 a keď sa dá a človek má možnosti tak prečo nie.
A teda nemala si absolútne žiadny problém so schválením materskej keď si mala tých 94 dní?

maybe888
7. sep 2021

Uznali mi to, asi zavisi kde a kto to posudzuje. Len neviem si predstavit,ako by dokazali,ze to bolo tendencne, to by ti to fakt museli nejako dokazat,nielen tak o tom rozhodnut...a potom ako a z coho by pocitali neviem....citala som aj ja,ze to mohli brat ako ucelove,ale to bol pripad,ked zena sama seba zamestnavala vo vlastnej sro,alebo jej manzel ju zamestnaval

autor
8. sep 2021

@maybe888 ja si tiež myslím že rlnie je reálna šanca ako by to dokázali....

maybe888
8. sep 2021

Napis mi spravu,daco ti este napisem,...

lienka.7
8. sep 2021

@maybe888 rozhodnut mozu, zase nie su hlupi ked vidia v systeme ze predtym bol PP niekolko rocny co ja viem za 900€ v hrubom a zrazu... na 3 mesiace aj daco je to 1900€ a hned ukonceny.
Ano, mozes sa potom sudit, ale dovtedy nemas ani peniaze ani nic. A pri rychlosti nasich sudov...