Ahojte , od marca som na materskej, 15.7 mi skončil PP (nepredlzenim zmluvy ) ,otázka znie ,či sa mám hlásiť iba na zdravotke a sociálke ,aby mi išli odvody alebo to riešiť s úradom ,aj keď si myslím že on s tým zatiaľ nič nemá nakoľko mi beží materská . Vďaka za radu
@schokolade1988 nie nemusíš. Si v ochrannej lehote. 🙂
@hazelgracegus len ja nie som evidovaná na úrade práce🤷
@paulinkaa2 ani na zdravotnú a sociálku ,že si budem sama platiť sociálku ? Ja sa v tomto moc nevyznám ,aj so. Sa snažila dovolať dnes na úrad ale márne
si na materskej alebo rodičovskej? v každom prípade kým neskončí jedno alebo druhé si poistenec štátu a nikam sa nemusíš chodiť evidovať (jedine ak si na MD po skončení si požiadať o rodičovský príspevok na úrade práce)
druhá vec je, že ukončením PP ti vznikol nárok na podporu, tú si môžeš vyčerpať do 2 rokov od skončenia PP
@lucka_ke ďakujem pekne. Čiže zdravotku za mňa platí štát momentálne áno ? Ešte som na MD .
áno, štát až do 3 rokov dieťaťa ak sa dovtedy nezamestnáš, potom by už odvody platil zamestnávateľ
alebo ak by si chcela čerpať podporu tak rodičovský príspevok môžeš prehodiť na manžela, môže byť predtým aj on na MD s dieťaťom, a potom by si bola v evidencii úradu práce a znova poistenec štátu
@lucka_ke a ešte otázka prosím že ak nevyčerpam nárok na podporu do tých 2 rokov ? Prepadne ?
áno, stratíš nárok, lebo potrebuješ mať za posledné 4 roky min. 730 dní poistenie v nezamestnanosti, potom by si musela znova istý čas pracovať, aby ti nárok vznikol
@lucka_ke ďakujem pekne. Písala som na sociálku a tam mi pani napísala že má majú vedenú že mám materskú len do 15.7. dokedy mi trval PP , podľa rozhodnutia SP mám nárok do novembra ,veď materská je od štátu nie od zamestnávateľa nie ?? Povedala že to preverí ale nezdá sa mi to nejak .
áno, materskú platí Sociálna poisťovňa, nie zam., nárok máš 34 týždňov ak nie si osamelá matka
@lucka_ke ďakujem krásne za odpovede . Preto sa mi to zdalo divne keď mi pani toto napísala ...