Materská a tehotenský príspevok

4. okt 2023

Ahojte, momentálne som na materskej do konca októbra, a tusim že od 13tt je aj tehotenský príspevok, to tiež vychádza koncom októbra… mám nárok na tieto dve dávky súčasne? A potom rodičovský s tehotenským?

Ďakujem 🙏

chaerin
4. okt 2023

Nárok na tehotenské zaniká dňom pôrodu

autor
4. okt 2023

Lenže ja som znovu tehotná, preto sa pýtam na tieto dve dávky súčasne

chaerin
4. okt 2023

V takom prípade myslím, že pokiaľ spĺňaš podmienky tak sa to dá, veď podáš žiadosť o tehotenské a uvidíš, alebo sa možno nájde niekto kto bude vedieť viac 😉

lenuska9999
4. okt 2023

Áno môžeš poberať potom tehotenské s rodičovským. Ale si si istá , že máš nárok na tehotenské a na druhú materskú nemáš ? Lebo tam sú dosť podobné podmienky , musíš mať 270 dní nemocenského poistenia za 2 roky a nemocenské poistenie aktívne , alebo byť v ochrannej lehote, prípadne prerušené z dôvodu čerpania MD alebo RD (ale pracovný pomer trvá )

domka222
4. okt 2023

@lenuska9999 však ale na rodičovskom bude ešte ako tehotná

autor
4. okt 2023

@lenuska9999 myslíš že keby zavolám na SLSP a poviem im dátum nástupu na MD, vedeli by mi povedať, či mám na ňu vlastne nárok? Ešte som sa chcela opýtať jednu vec, muž nechce ísť na MD pretože sa bojí že by mu nepodržali miesto… je možné aby na MD išiel môj otec ktorý bude žiadať o predčasný dôchodok? Ďakujem

lenuska9999
4. okt 2023

@domka222 aha jasné, zle som to pochopila.. myslela som, že s druhým dieťaťom bude už len na RD

autor
4. okt 2023

Nie, teraz budem nastupovať na RD a som znovu tehu🙂

lenuska9999
4. okt 2023

Áno povedali by ti. A trvá ti pracovný pomer , priapdne kedy ti skončil ? A nie tvoj otec nemôže ísť na materskú 😄 to by mu musel súd zveriť tvoje dieťa

autor
4. okt 2023

PP mi skončil v novembri 2022
Tak s tou MD špekulujeme všelijako, ale skúsim ho presvedčiť nech na ňu ide 😁

domka222
4. okt 2023

A na tehotenské máš vôbec ešte nárok, keď si skončila PP v 11/22?

autor
4. okt 2023

Idem tam skúsiť zavolať a dám vedieť

lenuska9999
4. okt 2023

A ako dlho trval ten pracovný pomer v roku 2022 ? Ak si bola celý rok v práci, mala by si mať dostatok dní nemocenského poistenia. Teda stačilo by ti nastúpiť teraz do práce aspoň na pár dní , aby si mala ku dňu nástupu na tehotenské nové nemocenské poistenie - potom môžeš pracovný pomer ukončiť . Alebo nájsť si novú prácu a v nej byť aspoň 90 dní - ak bude toto nové nemocenské poistenie trvať aspoň 90 dní , tak sa ti bude materská počítať len z tejto práce. Ak by si bola zamestnaná na nejakú vysokú mzdu, tak by ti vyšla aj krásna materská.

lenuska9999
4. okt 2023

@lenuska9999 inak nárok na tehotenské ani MD mať nebudeš

lenuska9999
4. okt 2023

@lenuska9999 a ešte dodám, že keď budeš už ty na rodičovskej dovolenke, tvoj muž na materskú ísť nemôže. V jednej rodine nie je možný súbeh rodičovského a materskej. Ak by si ty bola na materskej s mladším a manžel so starším dieťaťom, to by šlo. Ale materská a rodičovský nie. To by si ty musela ísť na úrad práce napríklad

autor
4. okt 2023

Rada by som šla do prace ale nemôžem keďže mám 5mes dieťa 😊

patta89
4. okt 2023

Ak Ti skoncil PP v novembri 2022, narok na tehotenske ani materske nemas...budes dostavat rodicak...zarovrn Tvoj otec nemoze poberat matersku.

nikka88
4. okt 2023

Tvoj manžel môže ísť na materskú a popritom aj pracovať, akurát musí mu zamestnávateľ pozmeniť pracovnú zmluvu

autor
4. okt 2023

@nikka88 v akom znení?
Nakoniec nebudem mať nárok

domka222
4. okt 2023

@nikka88 len nezabudni jej povedať, že ona potom príde o rodičovský, keďže ona nárok na MD nemá

autor
4. okt 2023

@domka222 nerozumiem

domka222
4. okt 2023

Keď tvoj muž nastúpi na MD,ty nemôžeš poberať rodičovský,ten by si si musela dať odňať. Súbeh MD+ RP nie je možný. Mohli by ste obaja poberať len MD+MD. Ale na tú ty nemáš nárok ako píšeš.

nikka88
4. okt 2023

Prečítaj si podmienky za akých môže byť manžel na materskej, bude poberať materskú na mladšie a pritom môže pracovať a ty budeš brať rodičovský na staršie.

lenuska9999
4. okt 2023

@nikka88 súbeh MD a RD v jednej domácnosti nie je možný

patta89
4. okt 2023

@nikka88 presne ako pise pani vyssie....subeh MD a RD nie je mozny, takze autorka to takto nemoze riesit...bud ona rodicak, alebo manzel matersku....viac penaci cakat nemoze

lilinka88
4. okt 2023

@nikka88 aj s tou prácou popri MD to nie je tak jednoducho ako píšeš. Pracovať by síce mohol,ale jednak len pár hodín denne a jednak by musel mať min o polovicu nižšie zárobok ako teraz

nikka88
4. okt 2023

@lilinka88 treba zavolať si na sociálnu a opýtať, ja mám iné info

lilinka88
4. okt 2023

@nikka88 tak by si si ho mala overiť a hlavne na SP, nie že kamarátka mi povedala a pod. Podmienky sú pre pracujúcich otcov na MD už dosť prísne

nikka88
4. okt 2023

@lilinka88 ďakujem ja to mam overené, viem ze sa aj menili podmienky,ved som písala ze musí mať inú pracovnú zmluvu a môže popritom pracovať, kto si nevie podat žiadosť na úrade a u zamestnávateľa vybaviť novu zmluvu je jeho problém a.kto vie bude poberať aj plat aj materskú, treba vedieť komunikovať s úradmi a všetko sa dá.

luliu
4. okt 2023

@nikka88 rozdavas zle rady. Nemôžu poberať MD a RD ako píšeš, to nie je možné. Otec musí prebrať starostlivosť o dieťa a určite nemôže pracovať na inú zmluvu, tvrdo sa to kontroluje