Vytváram novú tému, viem, je ich tu viac, avšak viaceré už nie sú aktuálne, keďže zákony sa zmenili. Viete mi prosím niekto odpovedať ako to teraz v roku 2014 je s materskou a rodičovskou u SZČO?
Pri nástupe na materskú (resp, rodičovskú ak nevznikne nárok na materskú) musím pozastaviť živnosť? Ak nie, musím si platiť počas poberania odvody do SP a ZP?
Ja som SZČO od začiatku ako pracujem. V 2010 som poberala materskú, potom rodičovskú do konca roka 2012. Od januára 2013 pracujem na živnosť. Živnosť som pozastavenú nemala ani počas rodičovskej, nakoľko vtedy to nebolo nutné. Odvody do SP si neplatím, povinnosť platiť mi začne v júni 2014. Tehotná ešte nie som tehotenstvo plánujem čím skôr, existuje ešte nejaká možnosť ako získať materskú? Aký vysoký je teraz rodičovský príspevok a aká je materská z najnižšieho vymeriavacieho základu? Oplatilo by sa mi platiť aspoň z toho najnižšieho vymeriavacieho základu 270dní, získala by som viac ako z rodičovského príspevku, alebo rovnako?
Vopred ďakujem za každú odpoveď.
@zalka ďakujem, niečo som si už hľadala na nete a prepočítala som to, a sa mi to veru neoplatí.. za tých 5 mesiacov čo ešte nemusím platiť odvody -tým neplatením ušetrím 665eur. Na materskej by som za tých 7mesiacov dostala o 400eur viac ako na rodičovskej. Čiže som stáe 265eur v pluse ak si nebudem platiť tie odvody...
...a dobrovolné sa dá zrušiť tuším až 6 mesiacov od prihlásenia, nedá sa napríklad o 3 mesiace....
a nevieš ako je to s odvodmi keĎ si na rodičovskej? Na materskej vraj netreba platiť -platí štát ,ale neviem ako to je teraz na rodičovsjek, keĎže teraz môžeme pracovať počas RD?
Budeš platiť zdravotnú, od sociálnej si oslobodená. Tebe sa to neoplatí platiť si odvody, keď by si mala ešte len začať...čiže najlepšie je živnosť si pozastaviť a neplatiť ani zdravotnú, som ten istý prípad, akurát mne materská vychádza,lebo si sociálku platím.
@matysek412 nepochopila si vôbec čo som myslela , lebo ak píšeš že od 1.7. sa staneš platcom odvodov do SP, a už budeš tehotná tak do SP platiť budeš povinne ... ale MD nedostaneš z toho ... ale ak sa teraz na 2-3 mesiace pripoistíš na DNP ( len tak mimochodom neviem skade máš takú hlúposť, že DNP sa nedá zrušiť .. to sa dá zrušiť kedykoľvek .. aj o deň aj o mesiac aj o 7 týždnov ) , a ho zrušíš .. a keby si potom otehotnela niekedy v máji júny .. a od júla by si začala platiť povinné odvody tak aj nárok na MD by si mala z tých povinných odvodov ... tu nejde o to, že si MD zvýšiš .. tu ide o to aby si vedela z toho povinného vyťažiť aspon čo to ... alebo odlož snahy o otehotnenie na júl 2014 kedy už budeš platcom odvodov do SP.
A ked budeš dostávať rodičovský príspevok, tak odvody do SP a ZP platiť budeš, ak živnosť nepozastavíš ... len ak budeš mať MD tak počas MD neplatíš odvody do ZP a SP , a môžeš nadalej pracovať a faktúrovať . Sú to maličké rozdiely ale dosť zavážia.
@zalka ĎAkujem veľmi pekne. Tých 6-mesiacov platí pre zmenu vymeriavacieho základu, dá sa zmeniť len o 6 mesiacov, máš pravdu, zrušiť sa dá kedykoľvek.
Pochopila som ťa dobre, lenže ten rozdiel medzi rodičovským príspevkom a materskou z minimálneho vymeriavacieho základu je vlastne len cca. 50-60eur.
Čiže ak by som si začala platiť napriklad teraz od 3.2. -ešte by som platila dobrovolne 5mesiacov + potom povinne až do pôrodu.....Čiže radšej si 133eur/mesačne odložím sama pre seba počas týchto piatich mesiacov a odložím si teda 665eur a budem to mať prilepšenie k rodičovskému príspevku....
Vlastne rozdiel medzi tým čo dostanem od úradu práce na rodičovskej a od sociálnej poistovne na materskej je 420eur (teda matka, ktorá si platí minimálne odvody dostane cca 1820eur za 7 mesiacovmaterskej a tá čo si neplatí dostane 1400eur počas toho obdobia)
Jediné plus vidím v tom, že teda pokiaľ si nepozastavím živnosť na materskej by som si nemusela platiť odvody a na rodičovskej musela.
Živnosť si teda asi pozastavím po pôrode, pracovať prvý polrok sa aj tak nechystám a potom uvidím....
Ďakujem je ti za rady, je to teraz nevýhodné pre všetky ženy, keďže sa nedá už platiť dobrovolné len nemocenské poistenie a musí sa platiť celý balík 😒 pri prvej materskej som to využila a fakt nám to hodne pomohlo prekonať potom obdobie 200/eurového rodičovského príspevku....dosť som si každý mesiac z materskej ušetrila...čo už..
veď uvidíme, možno nakoniec otehotniem a porodím až neskôr, keď už budem mať na materskú nárok z povinného poistenia, zatiľ to ale vidím tak, že si radšej tie odvody odložím pre seba, ako ich hádzať do čiernej diery....
ešte raz ďakujem. 🙂
@inspiration2 až teraz som si všimla tvoju odpoveď. A teda tie odvody do socialnej si neplatime ani na materskej ani na rodičovskej? alebo len na materskej?
viem, že do zdravotnej sa počas rodičovskej platí -to som platila aj predtým ale len nejakých 14/eur mesačne...
neplatí sa ani na rodičovskej
@inspiration2 mýliš sa lebo ak nepodpíšeš prehlásenie, že nepodnikáš počas RD tak odvody do ZP a SP platíš ak máš povinnosť.
@inspiration2 @zalka
ok, už mi je všetko jasné 🙂 to prehlásenie som niesla aj počas prvej rodičovskej, takže to stále platí.... tak teraz už "len" zaobstarať to bábätko 🙂
Baby prosim o radu. Som SZCO, pracujem na zivnost, neplatim odvody do SP, platim len do zdravotnej tych cca 56 Eur. V novembri mam termin... Chcem sa spytat, ci mi neviete poradit, ako postupovat co vsetko ma bude cakat? Ak nebudem pracovat pocas materskej dovolenky, tak sa mi zivnost neoplati, aby som si nemusela platit odvody do zdravotnej poistovne, chcela by som zivnost zrusit. Co ma bude cakat? mam ist na zinostensky urad, zivnost zrusit a potom na urad prace? bojim sa, ze co mi povedia na urade, ze ci som normalna.. ze sa idem hlasit ako nezamestnana a ze si idem aktivne hladat akoze pracu v 8mesiaci tehotenstva... dva tyzdne pred tym, ako by som mala nastupit zo zakona na matersku... Alebo ako to riesit? Potom po narodeni, co vsetko ma caka? neviete mi to nejako suma sumarum zhrnut, kde co hlasit? vsade su clanky o SZCO, ktore si odvody platia.. dakujem moc...
@matysek412 RP je cca 203 eur , najnižšia MD je cca 260e ... zvážiť musíš sama či sa ti oplatí riešiť MD.
Ja na tvojom mieste by som sa teraz prihlásila na dobrovolne poistenie v SP z minima .. odvody si dáš do nákladov zo živnosti .. po 2-3 mesiacoch ak by som nebola tehotná by som dobrovolné zrušila . By to bola taká príprava pre možné tehotenstvo ...