Materská a rodičovský príspevok

niky_55
28. máj 2023

Ahojte , od 2.5. by som mala byť na materskej oficiálne , žiadosť som posielala do socialky teda zamestnávateľ minulý týždeň. Ešte mi neprišlo rozhodnutie ,poberám rodicovsky prispevok na staršiu dcérku ale pravdepodobne mi neschvália materskú. Keďže som si nepodala na úrad práce žiadosť zatiaľ aby mi zastavili rodicovsky prispevok tak v júni mi normálne príde nie ? Nechcela by som ostať bez príjmu. Ďakujem za odpovede.

klarissa25
28. máj 2023

@niky_55 ak ti neschvalia matersku normálne poberajú rodicak na staršiu do jej 3 rokov a potom požiadaj o rodicak s mladsiou. Pracovný pomer ti netrvá áno

niky_55
autor
28. máj 2023

@klarissa25 ale ano trvá stále , ale nie z prvej materskej ale od minulého roka októbra ale aj to len na skrátený úväzok čiže by som si musela žiadať úrad práce o doplatenie

jazula
28. máj 2023

@niky_55 To nevadí, akúkoľvek nízku materskú dostaneš, vďaka tomu budeš mať na mladšie dieťa ten vyšší rodičák. Rodičák na staršiu by som dala zrušiť k 2.5. A dostaneš za máj cely RP + materskú vo výške skoro celého mesiaca (čiže aj pri minimálnej materskej je to skoro dvojnásobok). Samozrejme ak spĺňaš všetky podmienky na priznanie materskej.

niky_55
autor
28. máj 2023

@jazula no veď práve to neviem či to budem spĺňať na 100% keďže tehotenské mi zamietli z dôvodu chýbajúcich 8 dní poistenia no a pri materskej môžu ale nemusia schváliť .. ale keď majú na vyjadrenie 60 dni tak bohvie no.. zatiaľ nebudem rodicovsky rušiť keď to nemám isté

veronikaszabova
28. máj 2023

@niky_55 tehotenske - 270 dni NP musis splnat k 13tt. Tym padom, ak ti chybalo iba 8 dni NP, narok na MP mas.

""pri materskej môžu ale nemusia schváliť"" ako to myslis? Narok bud mas, alebo nemas.

niky_55
autor
28. máj 2023

@veronikaszabova ako tak som myslela ze keď nárok na tehotenské nebolo tak môže byt na materskú a opačne ..

niky_55
autor
29. máj 2023

@jazula mne zo socialky odpísali že čakajú na môj skutočný datum pôrodu za účelom splnenia 270 dni poistenia, takže v Júni nemám očakávať asi ešte materskú aj keby ju schválili ? Až v Júli ? Lebo termín pôrodu mám 16.6. ale to je len také orientačné pravdaže

jazula
29. máj 2023

@niky_55 Tak to bude najskor v juli, mozno bude realny skor august...mozno by som v takom pripade pockala a ak ti matersku schvalia, ten rodicak za jun vratis potom.

mima1608
29. máj 2023

@niky_55 áno, pošlú až v Júli a od toho dátumu, kedy si mala nástup. Ja to mám rovnako, lebo tam mám na hrane dni, dokonca som si dobrovoľne doplatila nemocenské, ale že aj tak musia čakať 🫤 inak na to majú 60 dní, takže August moc nie, skôr ten Júl.

niky_55
autor
29. máj 2023

@mima1608 ja keď som si to správne rátala tak mi chýbajú 8 dni nemocenského poistenia takže asi kvôli tomu čakajú aby keď tak mohli tie dni vyplniť alebo bohvie :D takže reálne to budem čakať teda až v júli ale teda mi to pošlú v júli aj za ten máj a jún takže 2x toľko ?

mima1608
29. máj 2023

@niky_55 8 dní chýba?. Máš plánovanú sekciu či ako?
Ja som mala 2 dni navyše (podľa TP), a 17 som si pre istotu doplatila, ak by som prenášala (čo aj vyzerá, že budem 😅) a áno, pani mi povedala, že ak budem do Júna prenášať, tak peniaze dostanem v Júli, od 20. apríla (lebo vtedy som mala nástup na MD). Ešte jedine, že ak by som stihla porodiť hneď na začiatku mesiaca, tak by to ešte stihla spracovať, inak mám smolu 😅

niky_55
autor
29. máj 2023

@mima1608 no neviem či som to správne rátala ale od 2.5. som na materskej a spätne 2 roky som rátala každý deň kedy som pracovala a vychádzalo mi ze 8 dni chýba , 16.6. mám termín ale to je len orientačne veď môžem porodiť skôr aj neskôr

mima1608
29. máj 2023

@niky_55 materská sa ráta k reálnemu dňu pôrodu, nie k dňu, kedy je nástup. Preto čakajú, takže si musíš rátať dní k tp aby si vedela na čom si.

zuzanaa239
29. máj 2023

Mozem sa pripnúť do príspevku, či by ste aj mne nevedeli poradiť, s prvou dcérou som bola na materskej nastup z TPP, kt.je na dobu neurčitú, rodičovský príspevok do 3 rokov nol predĺžený do 6. rokov dcérky, zo zdravotných dôvodov, dcéra prvorodena bude mat v marci 2024 6 rokov a termin porodu s druhým dieťatkom mám v januári 2024. Budem mat narok na materskú, keďže som nerobila uffff toľké roky.A netuším aku podmienku musim spĺňať. A kedy koho požiadať o materskú a kedy zrušiť rodicak.

mima1608
29. máj 2023

@zuzanaa239 a pracovný pomer stále trvá?

niky_55
autor
29. máj 2023

@mima1608 no tak keď mám 16.6. datum pôrodu a spätne teda 2 roky tak to vychádza 263 dni poistenia, no ale bohvie kedy reálne porodim :D

mima1608
29. máj 2023

@niky_55 tak najneskôr musíš porodiť 9.6 aby ti uznali MD, ak máš tie dni tak ako vravíš.

niky_55
autor
29. máj 2023

@mima1608 no fuh :D bodaj by.. už by som rodila teraz ale tak uvidíme teda

zuzanaa239
29. máj 2023
niky_55
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mima1608
30. máj 2023