Dobrý deň chcem sa opýtať ak mi teraz končí v januári rodič.príspevok a o mesiac mám nastúpiť na druhú materskú Nárok na materskú nemám lebo počas materskej nám dali výpoveď.Lekarka vravela že nastúpiť musím keď bude druhé bábo Pridem o pol roka peňazí či môže manžel poberať rodičov.prispevok keď je SZČO? A ja by som nastúpila na matersku.Vopred ďakujem za radu.
O žiadneho polroka neprídeš. Odo dňa pôrodu budeš poberať rodičovský, ten nižší. Ale keďže nemáš nárok na materské a tým pádom nemáš nárok na vyšší rodičovský, odporúčam aby išiel potom manžel na materskú (môže až keď bude mať dieťa 6 týždňov), a následne si on požiadal o vyšší rodičovský. Ty sa prihlásiš v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby za teba štát platil zdravotku.
kedy ti skončil pracovný pomer? do dvoch rokov od skončenia PP si môžeš vyčerpať podporu (6 mesiacov) a muž môže ísť na materskú so starším a potom poberať vyšší rodičovský na staršie dieťa a neskôr po narodení mladšieho to isté materská vyšší RP na mladšie, ty ostaneš na úrade práce alebo sa prihlásiš ako osoba starajca sa o dieťa do 6 rokov (na druhé dieťa ako to, na ktoré muž poberá RP)
@domka222 ahoj ved to ze v júli ma chce doktorka vypisat na matersku a ja este poberam do januara rodicak.Ten mi stopnu vraj a budem na neplatenej materskejNa matersku ma musi vypisat No manzel narok nema na rodicak je SZCO ale do zdravotne plati len rok a pol to je malo aby mohol poberat
@tuki1 ako ta moze lekarka vypisat na matersku viacej ako pol roka pred porodom??
@tuki1
"do zdravotne plati len rok a pol to je malo aby mohol poberat"
Co ma zdr.p spolocne s poberanim RP? Ci MP?
@veronikaszabova asi to myslela, ze prve dieta, ktore pobera rodicak bude mat 3r. v januari, a teraz cez leto cakaju druhe.
@tuki1 Nic ako neplatena materska neexistuje. Lekar ti normalne vypise papiere, to odnesies na soc. poistovnu, odtial tu cca za 2 tyzdne pride list, ze nemas narok na vyplatenie materske davky. Ten papier si odloz, budes ho potrebovat na urade prace, ked budes ziadat o rodicak na mladsie dieta. Ked nemas narok na materske, odo dna porodu mas narok na rodicovsky.
Alebo este mozes si nechat povodny rodicovsky prispevok na prve dieta az do jeho 3r. - hlavne ak poberas ten vyysi. A na druhe dieta si rodicak pojdes vybavit nie hned po porode, ale az potom cl skonci rodicak na prve.
@elanor jaaaaj,ja som to pochopila, ze jej konci v jan.RP a mesiac na to rodi... 😂🤷🤦
@veronikaszabova tiez si to najprv myslela, a nechapala, ze naco to riesi teraz, sak je maj a do dalsieho januara casuuuu, a az potom mi to docvaklo 😀
na materskú nemáš nárok tak na ňu nemôžeš nastúpiť, do 3 rokov ostaň na rodičovskom príspevku so starším a potom prejdi na RP na mladšie, alebo dáš RP na mladšie na muža a ty pôjdeš na úrad práce a vyčerpáš si podporu (o tú môžeš žiadať do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru, potom už nebudeš mať nárok)
@tuki1 píšeš, že ty nárok na materskú nemáš. Tak na akú materskú chceš nastúpiť?A súbeh materskej a rodičovského nie je možný