Materská a rodičovská/príspevky pri adopcii

louboutins
2. jan 2025

Ahojte. Chcela by som sa tu poradit. Cakame uz roky na babatko na adopciu. Nasa dcera ma 2,5 roka, cize v juli mi konci rodicak, cize by som mala nastupit do prace...ked nastupim do prace a napr.na jesen dostaneme babatko, budem musiet dat zo dna na den vypoved a ostat doma? Alebo ako to funguje? Lebo pani na urade mi raz hovorila, ze trva 2-6 mesiacov, kym mi priznaju matersku. Z coho mi ju vlastne vyrataju, ked uz budem nezamestnana. Som z toho uplne dopletena...
+ este popri rodicaku podnikam a druha moznost je, ze do svojej prace nenastupim, kedze dcerka ide do MS od septembra. Z coho mi potom vyrataju tu matersku?
A posledna otazka...citala som este o prispevkoch na adoptovane dieta, myslim, ze to bolo vo vyske cca 250e mesacne. Cize mala by som mat matersku/rodicak + prispevok na adoptovane dieta + pridavok na dieta, dobre to chapem alebo nie?🙏

frflos_nespokojny
2. jan 2025

myslim si, ze sa zbytocne momentalne tomu venujes. neviem ako dlho cakate na adopciu a ake stare dieta chcete.
predpokladam, ze ste nechceli ziadne romske dieta. na normalne dieta sa caka veli dlho.
10 rokov je nicim vynimocna cakacia doba a pokial dostanes do adopcii dieta, tak su urcite postupy.

mamina7070
2. jan 2025

pri osvojeni to nejde tak rychlo ako si myslis od prveho kontaktu nez vam bude dieta zverene sudom to chvilu trva
podmienky na materske je okrem ineho aktivne NP co ako nezamestnana mat nebudes takze dostanes nizsi RP

prispevky pri osvojeni nie su to si mylis s inymi formami nahradnej starostlivosti

je jednorazovy prispevok pri zvereny ak ide o dieta z ustavnej star nahrada kocikoveho ale tam su podmienky

inak len standardne prispevky rod pridavky a moznost uplatnenia dan bonusu

louboutins
autor
2. jan 2025

@frflos_nespokojny cakame 3,5 roka a leto/jesen by malo byt uz u nas. V lete mi konci aj rodicak, tak ma to uz zaujima.

frflos_nespokojny
2. jan 2025

@louboutins drzim palce a tesim sa, ze je to iba tak kratko.

louboutins
autor
2. jan 2025

@mamina7070 a teda ako mam realne pracovat a zaroven sa starat o babatko? To sa vylucuje.🙈 Cize, ked dam vypoved v praci, ale budem podnikat ako s.r.o., ale nebudem si platit socku, tak dostanem ten nizsi rodicak + pridavky, ano?
Dakujem za radu, uz mi je to jasnejsie.

louboutins
autor
2. jan 2025

@frflos_nespokojny mne to pride ako vecnost. Pocas cakania sme ,,stihli,, aj vlastne a ma 2,5 roka.🙈

hipuska
2. jan 2025

Veď ty si podas žiadosť hneď. Príznaju ti ju od toho dňa, kedy požiadas (ak ti vznikne nárok). Zjavne tým myslela to, že schválenie trvá 2-6 mesiacov, čiže ti to vyplatia spätne. Ak ti nevyjde MD, budeš mať RD.

mamina7070
2. jan 2025

@louboutins ty mozes podat ziadost az po sude kedy mas dieta zverene do osobnej starostlivosti a ano rodicak a pridavky a ano maju 60 dni od podania ziadosti o materske a 60 dni na rodicak ak ti materske nepriznaju
ale pocitat s jesenou pri novorodencovi resp do pol roka a bielom a pomerne zdravom je na hranici nerealneho

louboutins
autor
3. jan 2025

@mamina7070 my uz cakame 3,5 roka, asi sme sa zle pochopili.😊 Na zaciatku novembra mi povedala pani uradnicka, ze sme 22 v poradovniku, ale ze je tam este niekolko cakatelov pred nami, ktori odtial vypadnu a ze predbezne mame ratat tak leto/jesen.
Dakujem za info.

tecko28
4. jan 2025

@louboutins ked sa to cele udeje a rozhodnete sa, ze si dieta vezmete podavate navrh na sud na zverenie do starostlivosti- neodkladne opatrenie. Ak to sud schvali vy si mozte dieta zobrat z CDR domov a ty mozes tym dnom nastupit na materku dovolenku. Zamestnavatela (ak mate dobre vztahy) treba na tuto skutocnost pripravit, ze sa k tomu blizite a budes potom odchadzat velmi rychlo. Od prvej interkcie s dietatom to moze byt do cca dvoch tyzdnov. Vsetko je o komunikacii a dohodach - v praci, v CDR atd..