Ahojte,ak mozem tak by som mal neake otazky. Zijem s priatelkou na Slovensku. No ona pracuje v Rakusku. Je tam zamestnana. Ziadna zivnost. Platia zanu odvody,poistenie atd. To je vsetko v poriadku. No ale je tehotna v 6 tyzdni momentalne. RAdi by sme neaku radu,ako to tam riesit. Uz to ohlasila zamestnavatelovi. O dva dni ide tam ku gyndasovi na prehliadku. No ide oto ze som vela otom cital a zevraj ak chceme aby odtial brala matersku,tak vraj tam musi chodit na prehliadky pred porodom. Vraj minimalne 5x. No nevieme ci tam musi aj odrodit,alebo moze rodit aj na Slovensku. Poprosil by som VAs o neake rady ohladom toho. Vopred velmi pekne dakujem za seba aj zanu. No a ese jedna vec. Je asi 30 km od Linzu. Mohla by si najst daktora niekde blizsie?
Čaute práve si vybavujem materskú v Rakúsku. Chodím tam aj ku gynek., termíny sú tam danné kedy a v ktorom týždni, takže nech toto neprepasie, lebo potom sa Wochengeld ukracujú. Tie dostane 8týždňov pred a 8 týždňov po pôrode, čo je 50euro na deň. Ak sa dohodne s lekárom, môže ju vypísať aj 12 týždňov pred. Na tieto Wochengeld však nepotrebuje všetky prehliadky u rakúskeho lekára,(ak je to pre ňu obtiažne) stačí 1, ktorou ju budú evidovať a tie ostatné v ich stanovených termínoch môže poslať aj od sloveského gynekológa.
Čo sa chcem ja opýtať lilinka77 ak s tým máš nejakú skúsenosť sú Karenzgeld, materská, ktorá pokračuje po Wochengeld. Chodím po úradoch, informujem sa z každej strany a z každej strany dostávam inú odpoveď. čo s prechodným pobytom, nechať , či odhlásiť ?, vraj treba na pobyt v Rakúsku prihlásiť aj bábätko...čo so živnosťou? čo s odovdami, platiť celé, alebo len zdravotné , no a ešte kontroly s bábätkom po pôrode, či sa musia absolvovať v Rakúsku, alebo stačí posielať lekárske potvrdenia zo Slovenska ? ďakujem
@lilinka77 Ahoj moja priatelka je teraz v AT. Je v 7 tyzdni. Vo stvrtok bola u Gyn. MA to asi 1km od roboty,tak po tej stranke super. CHcem sa spytat,kedy tam davaju matersku knizku? V ktorom tyzdni? Tak ked bude v praci bude chodit tam a tu na slovensku mame tiez znameho gyn.,nakolko ona je sestricka a ja tiez pracujem v zdravotnictve. Kedy a ako ma zacat vybavovat matersku? Co k tomu okrem materskej knizky bude potrebovat???? Velmi pekne dakujem za odpoved. No mozes odpisat mne,alebo mozes priamo aj mojej priatelke. Tu ma nick ivetaivkova .
@denipp Ahoj, ja mam trvaly pobyt na SK, prechodny som v Rakusku ani nemala a zatial to ziaden problem nebol, nikto sa ma na to ani nepytal.Mala ma tiez len trvaly pobyt na SK. Ja som rodila v Hainburgu, ale aj to mozes na SK, nijako Ti to neovplyvni. S babatkom som chodim k doktorke len na SK a dava mi peciatky do Mutterkindpassu. Ked budeme mat absolvovane vsetky povinne prehliadky u pediatra, potom sa to posiela na Krankekassu (a tym by sa Ti nemalo nic kratit). Co so zivnostou- to Ti neviem povedat. Ja som bola zamestnana. Akurat 8 tyzdnov po porode mi skoncilo poistenie v Rakusku, bola som si pre formular a s nim som sa potom hlasila na SK v poistovni. Teraz za mna plati poistne stat. Ako to je so zivnostnikmi neviem, najlepsie sa spytat v poistovni tam 🙂.
@lilinka77 ahoj,ja by som sa chcela opytat(zistujem vsade co sa da)-ja pracujem ako chyzna na sezony-cez 4 roky....ak pocas sezony ostanem tehotna,lekar ma vypise na rizikove-co potom.....zamestnavatel ma moze prepustit-odhlasit z poistovne,alebo je to ako PN-ka,nemoze ta prepustit,mozem odist domov,ale ostanem poistena v AT-odkial budem zasielat vsetky potrebne prehliadky a pod.,a materka aj rodicovsky pripevok mi bude vyplacat AT????Alebo ako to je?Dakujem za info🙂
Ahoj,dievčence,prosím Vás poradte mi,,ak som živnostníčka a pracujem v AT ako opatrovateľka,mám nárok na matersku na SR?V Rakusku su len problemy,čo sa týka materskej,tak by som chcela poberať na SR.Musim si niečo dobrovolne platiť,aby mi vznikol nárok na matersku na SR?DAKUJEM PEKNE. 😀
@pflegerin wochengeld ( 8 tyzdnov pred a 8 po narodeni) ti bude platit rakusko, ziadost si posles na SVA... po skonceni wochengeld zacnes poberat rodicak na slovensku, lebo rodicak vzdy vyplaca stat kde jeden z rodicov plati dane, kedze ty budes na wochengeld bude sa pozerat kde plati dane tvoj manzel , priatel ,otec dietata.....rovnako je to s rodinnymi pridavkami na dieta... pokial by si vsak zivnost nezastavila a platila odvody dalej , mozes raz rocne spätne ziadat o doplatok rodicaku a rodinnych pridavkov z At......
Mám nové overené info pre zivnostnikov !!!
NEMUSÍŠ PLATIŤ ŽIADNE ODVODY !!!! odvody platiť len dovtedy, kým uplynie tých 8tt po pôrode( čiže kým doberieš Wochengeld) hneď automaticky nato uviesť živnosť do RUHE, NERUŠIŤ JU ALE ÚPLNE - (WKO)
a koniec s platením !!!!!!!!!!!!!!
Poslať formuláre
Antrag auf Kinderbetreuungsgeld, - SVA
Antrag auf Beihilfe zum puschalen Kinderbetreuungsgeld fur einkommensschwache Eltern - SVA (môžu,nemusia uznať, ale skúsiť treba)
Familienbeihilfe - Finanzamt
samozrejme potrebujes k tomu rakusky Mutterkindpass, kde ti bude dávať tvoj gynekológ a pediater bábätka pečiatky o pravidelných kontrolách v tom,ktorom týždni sú v Mutterkindpasse uvedené
ŽENY NEPLAŤTE TIE ODVODY ,( odrbujú ako sa len dá...)
@denipp a maš skusenosti aj s tým ,ak je niekto na rizikovom,ku ktorému Amstartz musí isť pre potvrdenie predčasného wochengeld?Ja som bola u gynekologa vo Viedni a ked som dostala papier od neho a poslala na Sva-Kbg,tak mi povedali,že to musí byť od Amstartz. Cakám bäbo v júli.
@vlasta222 tvoj gynekolog ti napise diagnozu pre amtarzt a povie ti aj ku ktoremu mas .... ja som to tam len odniesla a dostala som freistelung ani ma nechcel vidiet...(ale to uz je par rokov dozadu) teraz uz robia problemy tak potrebujes naozaj zdr. indikaciu pre freistelung, pozor to ze nemozes vykonavat tvoju pracu , lebo robis nocne , dvihas.... apod nie je zdr. indikacia....v tomto pripade, keby si bola zamestnana sa musi obratit na pracovny inspektorat, ktory toto riesi.. ak si zivnostnicka skus ist na PN a natahovat do porodu, co sa tiez nie vzdy podari ....
ty ked mas mesiac po mne, tak ti staci poslat Antrag 11.8 mesiac po porode tak ti to vyplatia, skor nie, kedze oni to vyplacaju spatne. tak isto to bude aj s materskou, ktoru vraj vyplacaju az po roku...dnes som prisla , chcem to este overit, ci sa to neda poberat mesiac po mesiaci, alebo ako aj s pridavkami vsetko naraz koncom roka...Ucet nepotrebujem mat rakusky, staci slovensky ku ktoremu im napises IBAN a BIC
@vlasta222 ty ked mas mesiac po mne, tak ti staci poslat Antrag 11.8 mesiac po porode tak ti to vyplatia, skor nie, kedze oni to vyplacaju spatne. tak isto to bude aj s materskou, ktoru vraj vyplacaju az po roku...dnes som prisla , chcem to este overit, ci sa to neda poberat mesiac po mesiaci, alebo ako aj s pridavkami vsetko naraz koncom roka...Ucet nepotrebujem mat rakusky, staci slovensky ku ktoremu im napises IBAN a BIC
@denipp Neviem či sa menil zákon ale pred 4,5 rokom som musela počas celej marodky ( mala som rizikové tehotenstvo) celý čas platiť odvody a po pôrode až do nastúpenia do práce nepretržite.Ak by som tak nespravila nebola by som dostala differenzzahlung z rakúska. Na túto skutočnosť ma upozornil právnik. Vždy pri podávaní formulárov E401, E411 bolo treba kopiu o zaplatení SVA a nikoho nezaujímalo že rod. príspevok na SK bol 190 euro ale odvody do SVA min. 200 euro. Takže som bola ešte v strate.
@jasmine2 na SVA mi vysvetlili, že keďže som na materskej, nemám žiadny príijem,čiže nemám z čoho platiť odvody a som chránená nejakým zákonom a oslobodená od platenia počas celej materskej. Platila som si odvody celých 5 rokov z čoho automaticky vyplýva, že by som mala mať nárok na všetko(ak mám rakúsky Mutterkindpass a pravidelné kontroly) aspoň takto mi to vysvetlili kompetentní. verím, že realita ma nesklame
Bola by som rada keby to tak bolo. Ja som sa po materskej vrátila späť do AT a rada by som mala ešte jedno dieťatko.Príjem som ani ja nemala žiadny ale Finanzamt to absolútne nezaujímalo. Bola tam taká mrcha,že mi povedala že ked chcem Differenzzahlung prečo som nešla skôr pracovať. Tak som sa jej spýtala ako ked som v danom čase ešte kojila a ona že ju to nezaujíma tak som sa tej "ryšane" rakúskej spýtala či je fyzicky možné kojiť dieťa dva týždne v mesiaci a dva nie. či je sama matkou a ži sa to dáááá.Ako nechcem ťa strašiť ale Finanzamt ťa pripraví ešte o pár pokojných nocí.A to som opatrovateľka čo je z domu 2 týždne v mesiaci.Poviem Vám žienky tvrdo zaplatená daň životu a rodine. ☹
@denipp
Ahoj. Samozrejme, gynekologa si moze zvolit ona kde chce. V hainburgu su 2, v Bad Deutsch Altenburgu je dokonca Slovak. Na poberanie materskej a rodicovskej je nutny Mutterkindpass, ktora dostane od gynekologa v Rak.. Povinne je absolvovanie prehliadok tam, pri prehliadke dostane peciatky do materskej knizky a to sa neskor odovzdava do poistovne v Rak..Rodit moze aj na Slovensku, to neovplyvnuje poberanie penazi z Rak. Ak su este nejake otazky, kludne sa pytajte.