Materská a PN

30. mar 2023

Dobrý deň, som tehotná v 7tt, v práci som.bola na živnosť (rok aj pol som na zivnosti socialne som si neplatila, lebo som este nemusela, platila som len zdravotné), od 15.marca ma zobrali na tpp.
Od 15.-27. Marca Som.bola doma, ale nebola som vypísaná.
Teraz som v práci od 28.-31. Marca
Od pondelka 3.4.2023 budem na PN minimalne do 2.5 2023 kvôli nevhodnej práci v stojárstve.
Ďalej neviem či budem už v druhom.trimesti robiť, ale ak nie budem PN až do materskej ktorá by sa mala začať 29.9.2023
Presnú sumu koľko mám na hodinu to ešte neviem.
Chcem sa spýtať keby som bola PN až do materskej tak sa mi počíta niečo do tej materskej?
Alebo koľko by som musela fyzicky odrobiť aby sa mi tam niečo počítalo?
Samozrejme porozprávam sa zo šéfom, ale zatiaľ som nemala možnosť.
Keby sa v tom niekto vyzná a pomohol by mi budem veľmi rada.
Ďakujem za odpoveď

sense
30. mar 2023

Musis spĺňať ah podmienku ze za posledné 2 roky si bola aspoň 270 dní nemocensky poistená. Takze keďže si robila na živnosť a neplatila odvody do soc. Poisťovne tak ti nárok na materské nevznikne ale môžem sa mylit

klarissa25
30. mar 2023

Nesplnas podmienky vôbec na matersku...

janinah
30. mar 2023

Nemusíš a nemôžeš byt PN kvôli tomu,že zamestnávateľ pre teba nemá vhodnú prácu.Pozistuj si to.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarissa25
30. mar 2023

No nemáš....ak to co píšeš je vrámci roka 2023

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarissa25
30. mar 2023

No tak jasne ze nemáš nárok...neplnas podmienky

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klarissa25
30. mar 2023

Na to aby si mala nárok na materskú potrebuješ 270 DNP a to veru nespĺňas

mima1608
30. mar 2023

@autorka, musíš byť minimálne 270 dní nemocensky poistená za posledné 2 roky. Tých 90 dní je minimum, ktoré musíš kvázi odrobiť v novej práci, aby ti odtiaľ rátali základ na výpočet materskej. Ak si si neplatila odvody, tak nárok na materskú mať, žiaľ, nebudeš.

draik
30. mar 2023

Základná podmienka je mať 270 dní nemocenského poistenia dva roky pred pôrodom. 90 dní nemocenského poistenia, ale bez PN a spol., je potrebných preto, aby sa zo mzdy v tomto novom zamestnaní počítalo materské.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
30. mar 2023

Nie, nebudes. Citaj poriadne, co ti tu pisu.

draik
30. mar 2023

Prvú vetu ste čítali?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
30. mar 2023

Mas 270 dni NP spatne od datumu porodu? --- to je hlavna podmienka

floki1994
30. mar 2023

Uff tak to narok mat nebudes...sef zjavne tiez nema prehlad...zavolaj si na socialku ale podla mna nemas lebl nesplnas tu zakladnu podmienku 270 dni 😑

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mima1608
30. mar 2023

To je jedno, že máš TPP. Musíš odrobiť 270 dní (alebo teda mať toľko zaplatené nemocenské ako samoplatca). Budeš to mať do pôrodu tých 270 dní? Ak nie, tak ti sociálka nič neuzná, nefunguje to štýlom, že nemáš 270 dní, tak ti dáme alikvotne menej. Budeš mať nárok na ten nižší rodičovský príspevok, čo je nejakých 310 eur ak sa nemýlim.

mima1608
30. mar 2023

@autorka, normálne zajtra zavolaj na sociálnu poisťovňu, pod ktorú patriš a nech ti pani zbežne pozrie počet dní, koľko si bola nemocensky poistená. Aj mne to pred nejakým časom to prerátavala, keďže som si nebola istá či mi to chytá do dátumu pôrodu.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakoc444
30. mar 2023

Pn sa nezapocitava

draik
30. mar 2023

@lenkakoc444
Dni na PN počas trvania PP sa samozrejme započítavajú.

mima1608
31. mar 2023

@autorka, pokiaľ ti trvá PP, tak aj dni na PN ti započítajú.

manusik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
3. apr 2023

@manusik
Nezapočítavajú sa do 270 dní.
Zamestnanie bolo reálne alebo fiktívne?
Čo bolo pred 4.10?

zuzinka888
3. apr 2023

Tak si mu asi nespomenula,ze si si neplatila odvody, iba zdravotnu. Ak by si mala zivnost a platila tab by to sedelo co ti povedal.

manusik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
3. apr 2023

@manusik
Robiť to tak okato, teda mať chvíľu DNP, predpokladám s najnižším základom, potom sa zamestnať deň pred Vianocami, po niečo vyše 90 dňoch sa dať na PN, aby bolo nemocenské relatívne vysoké a ešte do toho montovať MD, to chce veľkú dávku amaterizmu a priam to volá po kontrole SP u zamestnávateľa. Nehovoria o snahe predĺžiť PP počas PN. Nie, úradníci nie sú padnutí na hlavu.
To, či spĺňate hlavnú podmienku, si viete spočítať.