Materská a otec

kapanek1
16. mar 2022

Viem že sa už o tom veľa písalo, ale každý prípad je iný. Momentálne som na MD do júna s bábätkom. Mám aj 2 ročné dieťa na ktoré poberám len rodinné prídavky. Viem že ja môžem byť s bábätkom na MD a otec na MD s druhým dieťaťom, ale dokedy on môže byť na MD so starším? Len do toho júna kým budem na materskej aj ja? Alebo tých 28 týždňov? Lebo ja potom s bábätkom v júni prejdem na RD. Môžem byť ja na RD s bábätkom a otec na MD so starším? Ďakujem.

zojanka
16. mar 2022

@kapanek1 môžeš byť na RD s mladším a otec na materskej so starším, ale RP môžeš poberať až keď skončí materské aj otcovi. Nedá sa RP a materské do jednej rodiny súčastne.

kapanek1
autor
16. mar 2022

@zojanka to znamená že nedostanem peniaze tých 280/380€ ? Áno?

zojanka
16. mar 2022

@kapanek1 áno, rodičovský prispevok až keď obom skončí materské

mogaa
16. mar 2022

@kapanek1 nie je možný súbeh materské a RP, len 2materské ...

kapanek1
autor
16. mar 2022

@zojanka a neviete ako to je? Mám zmluvu na neurčito. Skončí mi materská a čo potom? Dám si iba žiadosť o rodičovskú dovolenku bez vyplácania peňazí? Nemá to nejaký vplyv na môj budúci návrat do zamestnania?

lienka.7
16. mar 2022

@kapanek1 preco ste nešli na MD obaja sucasne? Ty s mladším, otec so starsim? Je možné mať 2 MD spolu ake nie kombináciu MD+ RD.
Ked teraz skonci s mladsim tebe MD, moze nastúpiť na MD, RP vsak poberať nemôžeš ani na to staršie. Budeš na RD bez príspevku, akonáhle skončí tvojmu mm MD, prihlásiš sa ty alebo aj on a budeš poberať RP na mladšie dieta do 3 rokov, na to staršie uz len prídavky. S pracou to nemá nič, ty si normalne do 3 rokov doma, len za ten čas co ma tvoj mm MD si bez rodicaku.
Do prace by som oznámila, ze vtedy a vtedy mi konci MD a nastupujem na rodičovskú dovolenku.

kapanek1
autor
16. mar 2022

@lienka.7 Tak nešťastne to vyšlo, nejak sme to nedomysleli. 😕 To áno, oznámim. To som aj s prvým tak oznámila. To sa patrí. 🙂

lienka.7
16. mar 2022

@kapanek1 moze este nastúpiť na MD s tým starsim a potom aj s tým mladsim. Všetko musi(te) stihnúť do ich 3 rokov.
Materské sa Vam môžu prelinat. V podstate moze na matersku aj od zajtra, ak si to vie vybaviť v praci. Ide na sociálnu po ziadost, v praci mu to vyplnia a odnesie do SP. tusim 28 tt ju ma chlap.

kapanek1
autor
16. mar 2022

@lienka.7 No ale keby nastúpil s mladším na MD tak ja so starším môžem ísť znova na rodičovskú dovolenku?

lienka.7
16. mar 2022

@kapanek1 do 3 rokov bez RP. Vsak nech ide este so starsou a potom moze s tou mladšou.

mogaa
16. mar 2022

@kapanek1 nie je možný súbeh materská a rodičovská- ani pri 2deťoch a iných rodičoch