Materská a OČR manžela

nadhja
23. máj 2022

Ahojte zienky, ja som na materskej s 2-tyzdnovym babatkom a starsi syn si zo skolky priniesol zapal priedusiek. Je to celkom narocne lietat okolo obidvoch deti po sekcii a hlavne sa snazit ich oddelit, aby starsi nenakazil mladsieho. Moze si manzel na starsieho syna vziat OČR, ked ja beriem matersku? sestricka povedala, ze nie. Dakujem za rady.

viestta
23. máj 2022

Samozrejme moze

zooeynka
23. máj 2022

Pravdaze moze. Sestricka je pekne mimo. A pritom povacsine ona vypisuje tieto papiere a mala by to vediet. Teda ak je manzel nemocensky poisteny.

hradnapani
23. máj 2022

moze! nie je jediny dovod, preco by nemohol. Plati si nemocenske odvody, takze moze a tvoja materska s tym nema vobec nic spolocne. dokonca by mohol, aj keby syn do skolky nechodil a bol s tebou doma.

pinkgirl
23. máj 2022

Ak je zamestnaný s platným NP tak v pohode môže. Predpokladám že sestričke sa nechce v ambulancii vybavovať ďalšiu papierovú agendu a preto si to uľahčila takou odpoveďou.

panelacikova
23. máj 2022

@viestta
@zooeynka
@hradnapani ahojte ženy, pri tejto otázke mne skrsla v hlave iná. čo v prípade, že človek je evidovaný na ÚP a poberá dávku v nezamestnanosti... a ochorie mu dieťa? je možné poberať aj dávku v nezam., aj dávku na ošetrenie? toto asi nie, že? niežeby sa ma to týkalo, som zamestnaná, len čisto zvedavosť 😉

lesanka845
23. máj 2022

@panelacikova nie nie je to mozne

ukulela
23. máj 2022

@panelacikova Na ošetrovné (krátkodobé aj dlhodobé) má nárok:
zamestnanec
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
... ochranna lehota je 7 dni.
Tiez sa tu davnejsie riesilo, ze chore dieta nie je dovod vynechat termin na hlasenie na UPSVaR.

viestta
23. máj 2022

@panelacikova dávku môžeš poberať len jednu, ale v takom prípade môže poberať OCR otec dieťaťa.
Ináč ma vždy udivuje keď sestričky určujú kto ma a kto nemá nárok. Už dávno sa zmenili podmienky, ale ony ešte stale "berú právo do svojej pečiatky", pricom o výplate aj tak rozhoduje SP a ich názor je irelevantný

hradnapani
23. máj 2022

@viestta niektore sestry a lekari podavaju uplne dezinformacie, stretla som sa s tym uz parkrat, preto si uz vsetko overujem na socpoistovni

luliu
23. máj 2022

@panelacikova nemá nárok na ocr keďže nepracuje. Jedine na neplatenu, teda sa vtedy nemusí hlasit