Materská a nezamestnanosť

31. okt 2021

Ahojte. Odišla som z práce kvôli zlým podmienkam.. sfalšovali moj podpis na zmluvu ktorú som odmietla podpísať, nemohla som ostať. (Bola som však na dohode)

Momentálne hľadám prácu - nebola som v nej dlho keďže som bola po VŠ ( 4 mesiace dohoda + 4 mesiace živnosť ) ..
takto mám právo na rodičovský príspevok / materskú? … ak nie, aké možnosti pre mňa existuju

lilinka88
31. okt 2021

Pokiaľ si tehotná a nemáš nárok na materskú, budeš od narodenia dieťaťa poberať RP. Treba on požiadať po pôrode na úrade práce,pod ktorý podľa bydliska patriš.
Nárok na materskú vzniká ak spĺňas podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred dňom pôrodu a máš aktívne nemocenské poistenie, resp si v ochrannej lehote (tá je 8 mesiacov pokiaľ si ukončila dohodu už ako tehotná)

autor
31. okt 2021

@lilinka88 a mám právo na nejaké príspevky (okrem rodičovského) myslím tie jednorazové 😊

lilinka88
31. okt 2021

Príspevok pri narodení dieťaťa a rodinné prídavky

petamich
31. okt 2021

na matersku a tehotenske narok nemas - pri materskej je potrebne splnat minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky + aktivne poistenie alebo ochrannu lehotu a to nesplnas a tehotenske ma takmer rovnake podmienky ako materska akurat to treba splnat uz k 13. tyzdnu tehotenstva kedy vznika narok a to aktualne tiez nesplnas - aspon tak dedukujem, kedze nepises ci uz tehotna si a v kolkom tyzdni

takze ako bolo pisane vyssie - po narodeni dietata budes dostavat ten nizsi rodicovsky prispevok, rodinne pridavky a prispevok pri narodeni dietata (to je to jednorazove kocikovne)

si uz tehotna? alebo este teoreticky vies sa zamestnat alebo si platit dobrovolne NP, aby si tych 270 dni stihla nazbierat?

autor
31. okt 2021

@petamich zatiaľ neviem či som, nemám v poriadku HCG, môže ísť o potrat.. ale určite v blízkej budúcnosti chcem skúsiť, len si momentálne dorábam k škole certifikáciu ktorá bude trvať do Júna a je každý piatok .. takže zamestnanie je celkom náročné nájsť :/ ale určite nie nemožné 😊

emafer
3. nov 2021

@petamich ahoj chcem sa opýtať ja som tehotná a stratila som pomentalne pracu ale pred tou prácou som pracovala dva roky tak neviem mam nárok teda na materskú a na nemocenskú ? Ďakujem

lilinka88
4. nov 2021

@emafer na akú nemocenskú?
Čo sa materskej týka, pokiaľ bol pracovný pomer ukonceny už keď si bola tehotná, máš ochrannú lehotu 8 mesiacov. Ďalšou podmienkou MD je 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva pred dňom pôrodu

petamich
4. nov 2021

@emafer no na PN (nemocensku) mas narok v ochrannej lehote 7 dni po ukonceni pracovneho pomeru, takze ak je to uz dlhsia doba, co skoncil pracovny pomer tak nie a co sa tyka materskej ako sa pise v komentari nado mnou - znie to, ze by si narok mala mat, ak si dva roky pracovala a bolo za teba platene NP a ak si bola tehotna uz vtedy, ked sa PP skoncil si v ochrannej lehote a narok by mal byt