Materská a nemocenské poistenie

verrramkonik
18. mar 2014

ahojte...Chcela by som poprosit o radu,kedze priamo na socialnej poistovni bola pani uplne neochotna mi poradit a vysvetlit mi co potrebujem.30.7 2014 mam termin porodu,som v 21 tyzdni tehotenstva..Za posledne dva roky mam odrobene 214 dni..od 1.10 2013 som nezamestnana,cize evidovana na urade prace.Keby si chcem platit dobrovolne nemocenske aby mi vznikol narok na matersku,mam este taku moznost?stihla by som to do nastupu na matersku?Musela by som si platit dobrovolne tych 26 tyzdnov,alebo len tolko aby som mala tych 270 dni,neviem ci by sa v mojom pripade zapocitavalo aj tych 214 dni,kedze ziadna ochranna lehota sa na mna pravdepodobne nevztahuje.Dakujem velmi pekne za rady Veronika

anetkaadamko
18. mar 2014

napíš
@zalka

@verrramkonik

zalka
18. mar 2014

@verrramkonik no môžeš si nájsť prácu na tých chýbajúcich 56 dní alebo sa prihlásiť na DNP ... 56 dní platiť a potom môžeš ísť na PN .. pričom počas PN neplatíš ... a DNP zrušiť po MD pred nástupom na RP

verrramkonik
autor
18. mar 2014

dakujem za odpoved.akozeze DNP zrusit pred nastupom na RP,to by som musela platit aj pocas materskej?

zalka
18. mar 2014

@verrramkonik počas PN a MD sa neplatí. Počas RD áno preto som napísala, aby si DNP zrušila v posledný den MD .

milota164
19. mar 2014

aj dobrovolne poistenie musi trvat nejaku minimalnu dobu, skus do SP zavolat, ja som nemala problemy s neochotou na info linke. Aby sa Ti nestalo , ze budes platit nieco co ti nakoniec nepomoze a zbytocne vyhodis peniaze

zalka
20. mar 2014

@milota164 áno ak chce mať väčšiu MD ... alebo PN tak treba splniť podmienku 26t nepretržitého poistenia, čo s ohľadom na týžden tehotenstva v ktorom sa nachádza @verrramkonik nemá šancu splniť. A na minimálnu materskú jej stačí platiť 56 dní z VZ 402,50 eur ... mesačne je to 133,42 eur ... a potom ak pôjde na 57 den na PN tak už odvody neplatí, a dostáva PN a potom MD ....

elenka27
20. mar 2014

ahojte baby aj ja práve riešim takýto problém s tým platením nemocenského ale ja mám trošku iný prípad a preto by som chcela tiež poradiť ja som zamestnaná aj mám odrobených 270 dní termín pôrodu je 2.10.2014 ale ja by som chcela vedieť že keby som si teraz začala sama ešte dobrovoľne platiť to nemocenské poistenie okrem toho že ho bude aj zamestnávateľ za mňa platiť do augusta kedy nastúpim na materskú mi vychodí len 150 dní a preto sa chcem spýtať či tých 120 dní mi zoberú spetne dozadu čo som si to nemocenské neplatila a platil ho len zamestnávateľ, aby to vyšlo na tých 270 dní proste chcem len vedieť či sa mi to oplatí si to platiť alebo nie. Lebo ochota na soc.poistovni priamo na pobočke no nulová ešte sa ma pýtala že načo to chcem. no hrozné. ďakujem za všetky rady.

verrramkonik
autor
20. mar 2014

zalka nechapem este to,ze teraz si budem platit to dobrovolne nemoc.len na to minimalne materske cize mi staci 56 dni a 6 tyzdnov pred porodom je nastup na MD.to budem mat uz platenu matersku,ci az odkedy sa dieta narodi?a keby som sla na PN od toho 57 dna platenia nemoc.poistenia PN by som mala tiez platenu?Ja aj tak budem musiet zaciatkom maja zaplatit tu celu sumu 133,42 eur aj keby som sla napriklad v polovici maja na PN.a do tych 56 dni mam ratat aj vikendy,ze?aby som sa nahodou neokaslala.Dakujem za ochotu poradit...

zalka
20. mar 2014

@elenka27 z každého poistenia potrebuješ 270 dní ... a kedže nemáš ukončené poistenie tak DNP sa ti neoplatí platiť ..

@verrramkonik dnes sa poistíš na DNP ... je 20.3. ... do konca marca získaš 12 dní poistenia za apríl získaš 30 dní poistenia a 14.5. .. budeš mať 56 den poistenia .. tak od 15.5. môžeš ísť na PN, potom 6t pred pôrodom na MD ...
za marec ak sa prihlásiš na DNP dnes zaplatíš 51,64 eur, za apríl zaplatíš 133,42 eur za máj zaplatíš 60,25 eur .. a 15.5. ideš na PN ... do tých 56 dní sa ti rátajú kalendárne dni tj. aj víkendy ...

elenka27
21. mar 2014

ahoj zalka ďakujem za radu 🙂

zalka
21. mar 2014

@elenka27 rado sa stalo

verrramkonik
autor
21. mar 2014

@zalka dakujem velmi pekne za odpovede,velmi si mi pomohla,lebo priamo na SP mi neboli ochotni nic vysvetlit.Mozem sa este opytat,tu PN po plateni DNP tych 56 dni by som mala platenu?nezanikne mi tou PNkou narok na matersku?Mozno blbe otazky,ale nechcem aby sa mi stalo to,ze to budem platit a nakoniec mi matersku neuznaju...

zalka
21. mar 2014

@verrramkonik áno ak tvoja PN začne 57 deň od prihlásenia na DNP ... budeš mať z DNP splnenú podmienku 270 dní poistenia ( rátajú sa ukončené poistenia ... a ty si vyrátala, že máš 214 dní poistenia už ) tak PN budeš mať zaplatenú cca 220e mesačne ... a MD potom 260e mesačne cca.

verrramkonik
autor
21. mar 2014

dakujem veeelmi pekne.prajem pekny dnik

verrramkonik
autor
21. mar 2014

@zalka dakujem veelmi pekne,prajem pekny dnik

zalka
21. mar 2014

@verrramkonik ale pre istotu mi napíš ... kedy od kedy do kedy si mala zamestnania ... že porátam či ozaj ti treba len 56 dní DNP platiť

verrramkonik
autor
21. mar 2014

@zalka takze trvaly prac.pomer som mala od 1.3 2013 do 30.9 2013.medzitym tam bola aj nejaka PN a OCR ale to sa vraj rata,tak dufam.od 1.10 som na urade prace.30.7 mam termin porodu.od 19.3 som uzavrela to DNP...Si zlata,ze si taka ochotna poradit.

zalka
21. mar 2014

@verrramkonik dobre je to v poriadku 214 dní poistenia máš z práce, no a teraz ešte tých 56 dní zaplatiť .. a môžeš ísť na PN a MD... a DNP si zruš v posledný den MD pred nástupom na RD .... lebo počas RD by si musela platiť odvody ...

verrramkonik
autor
21. mar 2014

@zalka ...tak to som rada,ze je to v poriadku...hadam ma doktor potom vypise na PN,ved uz teraz chodim na rizikovu poradnu.Prajem pekny zvysok dna 🙂

zalka
21. mar 2014

@verrramkonik rado sa stalo ... 🙂

sannte212
21. mar 2014

Pridávam moju skúsenosť a moju situáciu, snáď niekomu pomôže. TPP som mala od 09/2009 do 11/2012, potom som do 04/2013 bola na úrade práce, od 05/2013 som si založila živnosť. Nuž a otehotnela som, na materskú som nastupovala 10/2013. Na získanie materskej dávky som síce splnila podmienku 270 dní povinného nemocenského poistenia, lenže nebola som povinne nemocensky poistená. Platiť dobrovoľne nemocenské sa mi neoplatilo. Aby som získala materskú dávku musela som sa opätovne povinne nemocensky poistiť, čiže či už na TPP alebo dohodu. Celý problém je v tom, že materská sa počíta z príjmu za predchádzajúci kalendárny rok, lenže ak sa preruší nemocenské poistenie, tak sa počíta príjem za rok, v ktorom bolo nemocenské poistenie opätovne obnovené. Čiže v mojom prípade by sa počítal rok 2013, kedy som však ako začínajúci živnostník neplatila žiadne odvody. No našla som, že ak budem povinne nemocensky poistená menej ako 90 dní a zároveň splním podmienku 270 dní povinného nemocenského poistenia, vznikne mi nárok na materskú dávku a bude sa počítať z predošlého kalendárneho roku, čiže 2012, kedy som bola zamestnaná a mala pekný príjem. Od roku 2013 platí, že ak ste dohodár s pravidelným príjmom, tak za Vás zamestnávateľ platí nemocenské poistenie. Podarilo sa mi zamestnať takto na dohodu, s tým, že po 89 dní som nastúpila na materskú dovolenku.
Nárok na materské mi vznikom, počítala sa mi z príjmu za kalendárny rok 2012. Viem, že je to krkolomné, ale snáď to Vám alebo niekomu inému pomôže 🙂