Materská a koniec pracovného pomeru

21. máj 2021

Ahojte, len pre uistenie keď som tehotná 8 týždeň a skončí mi PP koncom júla budem mať nárok na materskú aj tehotenský príspevok? Bez ohľadu na to či dám výpoveď ja? Ďakujem za každú radu 🙏

ivkazba
21. máj 2021

Áno, ak otehotnieš ešte počas pracovného pomeru a ten následne skončí a ty už sa nezamestnáš, si v ochrannej lehote a máš nárok na tieto dávky. Samozrejme, ak zároveň spĺňaš, že poistená si bola aspoň 270 dní.

autor
21. máj 2021

@ivkazba ďakujem, píšeš že ak sa už nezamestnáš. Ak by som sa zamestnala už nárok nemám?

ivkazba
21. máj 2021

Samozrejme že aj vtedy. Či sa zamestnáš alebo nie, nárok bude, ak máš 270 dní poistenia splnených. Pozor, ak budeš mať nové zamestnanie a budeš tam pracovať minimálne 90 dní (bez PN a OČR), tak sa ti dávka bude počítať z nového príjmu. Čiže ak sa zamestnáš niekde za nižšiu mzdu, tak si môžeš uškodiť. Zase ak sa zamestnáš za vyššiu mzdu, tak môžeš na tom získať (len treba mať z nového zamestnania aspoň 90 dní bez PN a OČR).

autor
21. máj 2021

@ivkazba ďakujem ti veľmi pekne za podrobnu odpoveď 😊 zmluvu mám od minulého roka február tak podmienku 270 dni spĺňam 😊