Dobrý deň, chcela by som poradiť, ohľadne maters
kej a jej výšky. Známa je zamestnaná od 01/2021 má menší úväzok a hrubú mzdu cca 600 €. Teraz zistila, že je tehotná a chcela by dosiahnuť vyššiu materskú. Termín pôrodu je cca 3/2022. Bude jej stačiť dať výpoveď a o pár dní sa zamestnanť späť u tohto zamestnávateľa s vyššou hrubou mzdou a iným úväzkom, bude sa jej MD počítať z toho nového PP?
Vopred ďakujem
moze sa zamestnat aj u toho isteho kludne, ale na inej pozicii a idealne nie uplne na 90dni, ale trosku viac 🙂
@rk123 U ineho zamestnavatela to nema byt preco ucelove. Ale ak u toho isteho ukoncis PP a nasledne uzavries novy - aj ked na inu poziciu tak je nanajvys otazne preco sa neurobil len dodatok na zmenu pozicie, vysku platu a pod. ale sa spekulovalo a ucelovo sa PP ukoncil a nasledne uzavrel novy.
Uplna zmena zamestnavatela na noveho nie je spekulacia, je bezne, ze ludia menia pracu.
Nárok na PN vzniká od prvého dňa zamestnania. 90 dní NP je, aby sa PN, MD a iné nemocenské dávky počítali z daného zamestnania, pokiaľ sa napr mení zamestnanie počas roka. Takže áno, ak odpracuje na novú PZ 90 dní bez PN, OCR prip prerušenia NP, bude jej rozhodné obdobie pre výpočet MD od prvého dňa nového zamestnania do posledného dňa mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom si uplatňuje nárok na MD. Ale ako píšu vyššie, SP toto môže vyhodnotiť ako účelové
@rk123 pripnem sa k tejto otazke lebo riesim obdobnu situaciu ci ukoncit povodny pracovny pomer a uzatvorit novu pracovnu zmluvu ale u toho isteho zamestnavatela s inou pracovnou poziciou a vyssou kvalifikaciou. Pretoze moj mi navysit legalne zmluvu vie a moze, ale nemalo by to podla mna zmysel pretoze ako narok namatersku by sa mi ratal rok 2022, kedze na matersku nastuoujem 09/2023. Alebo uzavriet od maja inde pracovny pomer za vyssiu mzdu a tento TPP ukoncit. Poradite,
musela by sa zamestnať u iného zamestnávateľa na najmenej 90 dní bez PN a OČR, u toho istého to nestačí