Materská a čerpanie dovolenky

martuska413
30. jún 2015

Ahojte kočky, prosím o radu... Pracujem od augusta minulého roka a 8.8.2015 by som mala nastúpiť na materskú dovolenku. Ako je to v tomto prípade s "klasickou" dovolenkou..? Kráti sa táto alikvotne na počet odpracovaných mesiacov, alebo mám nárok na celých 20 dní hoci reálne odpracujem len 7 mesiacov? Pracujem pod agentúrou a zmluvu mám na dobu určitú "kým ma používateľský zamestnávateľ potrebuje". Vopred ďakujem za odpovede a pomoc 🙂

zabina27
30. jún 2015

pri klasickom pracovnom pomere mas narok na dovolenku aj za tych 34 tyzdnov, co si na materskej (pocas RD uz nie), cize by si mala este aj nejaky ten den z dalsieho roku, ale ako je to pri agenturach a tvojom type doby urcitej, to veru neviem. asi ak by oni urcili tu ucitu dobu napriklad nastupom na MD, tak vtedy by si mala tu alikvotnu cast. v agenture sa nevies informovat?

martuska413
autor
30. jún 2015

@zabina27 Mám v pláne tam zavolať zajtra (mňa táto info prekvapila až teraz k večeru). Vedúca mi totiž tvrdí, že sa mi to alikvotne skracuje a z dovolenky, ktorú práve čerpám, ma doslova "stiahla". Tak sa skúšam informovať vopred, nech sa viem pripraviť na všetko...

maria117
1. júl 2015

@martuska413 neviem ako je to s agenturou a dobou urcitou,ale ja som napr tiez mohla(musela) pred MD cerpat len alikvotnu cast s tym, ze pocas MD mi vznikne narok na dovolenku, kt mi potom "prenesu" do dalsieho roka-mam klasicku zmluvu na dobu neurcitu, riesila som to kvoli tomu,ze v januari vydali smernicu,podla ktorej budu prenast max 5dni starej dovolenky do dalsieho roka a mne ostalo viac, no chceli to takto.

gapa
1. júl 2015

@martuska413 ono je hlavne otázne, dokedy bude trvať tvoj pracovný pomer a od toho sa odvíja nárok na dovolenku. Dni čerpania MD sa rátajú ako odpracovaná doba a ak by trval tvoj pp aj počas md, tak aj za rok 2016 ti vznikne nárok na dovolenku. Čo ale predpokaldám realita bude iná a tvoj pp skončí skôr. Potom vlastne záleží, kedy tvoj pp skončí. Ak v auguste (okrem 31.8.), tak máš nárok na sedem dvanástin s celoročného nároku, lebo tvoj pp trval len 7celých kalend. mesiacov. Ak skončí pp 31.8. alebo v septembri (okrem 30.9.), tak máš nárok na osem dvanástin z celoročného nároku atd. Ak by netrval tvoj pp v den požiadania o materskké/nástupu na MD, tak je podstatné, že žiadaš o mateské presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, ktorý lekár napíše do žiadosti o materské.

martuska413
autor
1. júl 2015

@gapa Dakujem za odpoved. Ako by to bolo s vypovedou a ziadostou o materske? Dnes mi len naznacili, ze dnom nastupu na matersku ma prepustia. Meni sa vtedy nieco? Papier od lekara vtedy nesiem priamo na socialku?

gapa
1. júl 2015

@martuska413 Nevieem, či si aj predtým pracovala kvôli príp. nároku na podporu. Ak bude trvať tento prac.pomer v den nástupu na md, tak to materské neovplyvní. Len tolko, že od ukončenia prac.pomeru ti netrvá žiadne poistenie zamestnanca, tj. ani dôchodkové, v nezamestnanosti, nemocnské, čo ovplyvnuje napr. nárok na podporu (treba aspon 730dní v období 3 resp. za istých okolností 4rokov pred zaevidovaním).
Prihlášku na dôch.poistenie štátom treba dať do 45dní od pôrodu a uviest ako začiatok poistenia den pôrodu (budeš dôch.poistená štátom od pôrodu). Potvrdenú kopiu prihlášky (aj odhlášky) odporúčam založiť do dôchodku a nezabudnúť, že máš aj povinnost podať odhlášku.
Ak by si chcela mať nárok na podporu, a chýbalo ti cca 34týždnov=cca7*34dní, tak sa dá uvažovať o dobrov.poistení dôch.+v nezam. počas poberania mateského, no najskôr odo dna po nástupe na md, počas poberania materského sa neplatí)