Ahojte, akosi sa neviem v tom vysomarit, mam nasledovnú situáciu a k nej budem mat par otázok: som zamestnaná, pracovný pomer naďalej trvá, od 12/2022 do polovice 01/2023 som bola PN ďalej na materskej, dcera sa narodila v 02/2023.. V 09/2023 som prešla Na RD, ktory stále čerpám..
1. mam si požiadať v práci o ročné zúčtovanie, je to vôbec treba nakoľko som nemala. Žiaden iný príjem?
2. môže si na mňa muž uplatniť nczd na manželku? Bude k tomu potrebné potvrdenie o poberaní materskej/RD?
Za akúkoľvek radu, mockrat ďakujem 🤗
Ahoj, tak som mzdárka už rok a pol na MD, tak ak ti môžem poradiť:
1. Netreba podať žiadosť o RZD, lebo tvoj zdaniteľný príjem nepresiahol za rok 2023 sumu 2461,41 € a keďže si bola na PN a potom MD a RD, nemajú ti ani z čoho vrátiť daň
2. Môže si uplatniť, ale ak súčet tvojej PN-ky a materskej presiahli sumu 4500,86 €, nepomôže si,( rodičák a rodinné prídavky sa ako príjem v tomto prípade nezapočítavajú do príjmu manželky)
Mala by si požiadať Sociálnu poisťovňu a vystavenie potvrdenia o vyplatení nemocenských dávok a materskej ako podklad k mužovmu ročnému zúčtovaniu, aby vedeli odpočítať tvoj príjem od sumy 4500,86 €,
Potvrdenie z Úradu práce že vraj už netreba, ak by účtovníčka bombardovala a nechce sa ti na úrad práce, stačí len tvoje čestné prehlásenie, že odkedy poberáš RD a nikde inde si nepracovala...
@chiarisimo dakujeem ☺️
@cucoriedka133 pripnem sa ak môžem...🙂