Materská - 2 práce, odchod v rôznom čase

kabo25
24. máj 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať či ma niekto skúsenosť a vedel by mi poradiť. Ide o to, že čo chvíľa idem nastúpiť na materskú dovolenku. Mám 2 prace, prvá je dlhodobá cca 7 rokov tu mám nástup 4.6. a druha je len od 11.marca tohto roku, kde by som mala mat nástup na MD buď od 11 júna alebo 30 júna (čo by chcel zamestnávateľ skôr).
1. Otázka
Myslite si že mi vyjde materská nejaká aj z tej druhej prace ? Lebo ja sa vôbec v tých veciach neorientujem….
2.otázka
Nebude to pre mna problém (nevýhoda), že medzi prvým nástupom na MD a druhým bude cca 20 dni. Nebude tam nejaká medzera kde mi nebude nič vyplatené vramci MD, z dôvodu že ešte pracujem v tej druhej práci? Alebo to nemá absolútne vplyv ?
Vďaka vopred 🙂

martinaju
24. máj 2024

@kabo25 v novej pravi by si musela byt minimalne 90dni (ideal aspon 91) aby sa pocitala materska z toho.
A materska sa pocita len jedna (nebudes dostavat dve materske) MD je podla datumu pôrodu, nie podla nastupu prace. Nastup na MD je 6-8 tyzdnov pred terminom porodu.

kabo25
autor
24. máj 2024

@martinaju Dakujem za tvoju odpoved. Podľa všetkého vychádza, že tam budem viac ako 91 dni (cez 100dni). Ale aj tak mi to vychádza, že nič z toho, lebo teraz som náhodou tuna natrafila na fórum.

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

Alebo máš nejakú inu skúsenosť ?

alenah31
24. máj 2024

@martinaju len v prípade pokiaľ by prvý PP skončil bude materské počítané z nového PP po odpracovaná 90 dní a viac dní bez PN a OČR.
@kabo25 nárok na materské z druhého PP bude v prípade ak do dňa pôrodu bude splnená podmienka aspoň 270 dní nemocenského poistenia .

kabo25
autor
24. máj 2024

@martinaju ešte k tej druhej časti, viem že nástup je 6-8 týždňov pred pôrodom. Ale nastúpiť na MD môžeš aj trebárs len tyzden pred pôrodom. Len sa proste krátis o to vyplácanie materskej…

kabo25
autor
24. máj 2024

@alenah31 no aj ja som to tak pochopila na základe vyššie uvedeného článku. Dakujem. Škoda 😊 mala som malíčku dušičku 😀

kabo25
autor
24. máj 2024

@alenah31 ak sa tá ešte môžem opýtať … a neznevýhodňujem sa tým, že pôjdem na tu druhu MD neskôr ? Som si už vedomá, ze z tej prace nebudem mat nic k MD, len ci sa neukratim o MD z prvej prace o tých 20 dni cca (do nástupu na druhu MD)

alenah31
24. máj 2024

@kabo25 nechápem ako sa môžeš ukrátiť. V druhom zamestnaní na MD nastúpiť nemusíš - načo aj, na materské nárok nemáš. Zamestnanec môže mať príjem z iného zamestnania, z ktorého materské nepoberá. Napríklad z novo uzatvoreného pracovného pomeru (aj u toho istého zamestnávateľa – pozor, podľa § 50 Zákonníka práce musí ísť o iný druh práce) alebo z dohody, v súbežnom PP, z ktorého materské nežiada môže si založiť živnosť a pod.

alenah31
24. máj 2024

@kabo25 len ešte doplním info: od narodenia dieťaťa je potrebné, aby bola počas práce zachovaná podmienka starostlivosti o dieťa, ktorá je nezastupiteľná inou osobou, t.j. musí ísť o starostlivosť výlučne zo strany matky, nie inej osoby. Pracovné podmienky preto musia byť prispôsobené možnosti celodenne sa starať o dieťa - čiže nech ti v práci ak budeš počas MD pracovať v tej druhej práci aspoň naoko upravia podmienky - dodatkom, aby podmienka starostlivosti o dieťaťa bola dodržaná.

kabo25
autor
24. máj 2024

@alenah31 to druhé je úplne v pohode, lebo sa ani nechystám ďalej pracovať dlhšie ako do 30juna, nie to ešte počas MD 😀
Takze si o tu druhu nemám ani podávať ?? Len Gyn mi už vypísala papier, tak neviem čo robiť či ho zahodiť ale či z toho nebude problém 😀

alenah31
24. máj 2024

@kabo25 pokiaľ nespĺňaš podmienky načo žiadať o dávku, ktorú ti zamietnu? Ale podať ju môžeš - posúdia ti to a aj ti odpíšu.

kabo25
autor
24. máj 2024

@alenah31 no ja som práveže netušila, či spĺňam či nie. Len som povedala Gyn že mám 2 prace a dala mi 2 papiere…. Myslíš že môžem teraz ten druhý nepodať ?

alenah31
24. máj 2024

@kabo25 pokiaľ nespĺňaš podmienky pre nárok podávať to nemusíš. V prvom PP podmienku spĺňaš - tam to podávaš čiže potom keď budeš prechádzať na RP už budú mať v registrácii, že ti majú z ÚPSVaR vyplácať ten vyšší RP.

mogaa
24. máj 2024

@kabo25 ak chceš matrskú z ochoch PP, musíš v oboch splniť podmienku 270dní nem.poistenia.....takže nie, z druhej práce materskú nedostaneš....ak by si chcela len mterskú z druhého PP, prvý by si musela ukončiť

kabo25
autor
25. máj 2024

@alenah31 to všetko mi je už konečne jasne, dakujem za zrozumiteľne vysvetlenie. Lebo keď som prisla osobne na socialku, len krútili že sak podajte, nevieme, uvidíme, zhodnotíme 😀 bla bla bla ….. ja sa bojím to druhé nepodať len preto, že mi to Gyn vypísala, či sa to nejak neparuje, lebo sak je tam nejaké číslo … resp aby ona nemala problém že jedno chyba …