Ahojte, potrebovala by som poradiť. Keďže som pracovala v gastronómií ,všade vačšinou na dohody(moja chyba) prišlo mi dnes vyjadrenie od socialnej poistovne že mám nárok na materské vo výške 1,60€/ deň. Momentálne som vedená na UPSVar a rátala som, že nebudem mať nárok na materské a že pôjdem rovno na rodičovský príspevok čo je v tomto prípade o dosť viac. Musím poberať materské alebo môžem ísť rovno na rodičovský? Ďakujem za všetky rady
Prepáč, neviem odpoveď na tvoju otázku ale ostala som poriadne zarazení z toho čo si napísala resp. čo ti oni napísali !! To kde žijeme.. 1,60€ 😅 neškutočné v roku 2015.. Osobne si ale myslím, že môžeš ísť na rodičák.
@tinushka13 Koľko odvádzala, toľko dostane, toto je otázka zásluhovosti. Nemôže ísť na rodičák, tak ako píše majusqa77, UPSVaR doplatí rozdiel medzi materskou a aktuálnym RP.
ak výška materského nedosahuje výšku rodičáku, poberá sa rmaterská vo výške rodičáku
a keby Ti to zamestnávateľ nedovolil, že tam bez akejkoľvek zmluvy nemôžeš pracovať? a zostať doma ak mohla pracovať by sa jej asi veľmi neoplatilo, keďže na ruku dostávala isto viac.....
Ďakujem za rady dievčatá 🙂 máte to u mna 🙂
Dnp je od jula 2014 zrušené, takže buduce mamičky si nepomôžu.
Ja som zamestnana a keď som v lete otehotnela tak mi pani na soc. poist. povedala že dnp je zrušene že sa mi neoplati sa pripoistiť aby som si prilepšila na materskej, človek je z toho jeleň ako to vlastne je.
Jaj, a ak mam zmluvu na 4 hodiny, tiež sa nemôžem pripoistiť, je to trochu na hlavu že ten čo nieje zamestnany, čiže bez prijmu sa pripoistiť môže a z čoho keď nepracujem-nemam prijem.
Ja by som sa chcela spýtať, keďže momentálne pracujem na dohodu a odvádza sa za mňa nejak krátené nemocenské poistenie, ak by som prešla na TPP do inej firmy kolko by mi stacilo tam pracovať.. mám info ze by stacilo 3 mesiace aby som dostavala materske.. vysvetlite mi to niekto ako to vlastne je.. na dohodu pracujem uz 5 mesiacov doteraz (od 01. 09. 2014)... (momentalne tehotna nie som len sa chcem informovať).. za odpovede dakujem...
@dandzel15 Ahoj, treba rozdeliť dve veci:
1. koľko treba odpracovať, aby si mala nárok na materské (270 dní v ostatných dvoch rokoch), nezáleží, či na TPP, či na dohodu, tu môžeš sčítať dni z terajšej práce aj z budúcej práce, je jedno koľko kde zarábaš, ide o počet dní.
2. z ktorých dní z toho sa ti bude počítať materské. To sú tie 3 mesiace, ktoré spomínaš. Ak budeš v novej firme pracovať aspoň 3 mesiace (bez PN a OČR), materské sa ti bude rátať z tohto nového príjmu.
Dakujem pekne za vysvetlenie......
ahojte mám istý problém :(
takže mám ísť na úrad práce a požiadať o rodičovský? alebo mi to dorovnajú? 😢 😢 😢
@weronica1987 Ak máš nižšie materské ako je výška rod. príspevku, tak je potrebné požiadať na ÚP o doplatok. Doplatok sa vypláca od narodenia dieťaťa. Je potrebné doložiť potvrdenie z SP o výške poberania materského...
ja som to mala rovnake baby.... robila som na polovicny uvazok, materska mi vysla 4e na den.... takze mesacne som dostavala okolo 12Oe matersku. no a na urade prace som si dala ziadost o dorovnanie,a doplacali mi k tej materskej, vzdy sumu podla toho kolko bola materska....ale teda spolu s materskou som dostala mesacne stale tych 203,20e. proste do tejto sumy mi to dorovnali.....a zacali mi to vyplacat od mesiaca, v ktorom sa mi narodila dcerka. narodila sa 23 den v mesiaci, takze aj ten mesiac mi zaplatili 🙂
Ďakujem ešte raz veľmi pekne 😉 😉 😉
Baby, som zamestnaná, to už so systémom sa nedá nijako vybabrať?? DNP už nemôžem? Pamatam si pred 4 rokmi kamoska dostavala materske 600e to uz sa neda?? Dakujem.
@monaaa musis poberat materske. zaroven po narodeni dietata si mozes poziadat o doplatenie do vysky rodicaku