Maródka a výška materskej

heltova9
10. sep 2020

Dobry den, chcem sa opytat, momentalne marodujem uz 7 mesiacov a buduci rok by sme chceli mat babatko(samozrejme ak sa podari), ze ked pojdem teraz do prace, ze ci je dobre odrobit nejaku dlhsiu dobu kvoli tomu az dostanem lepsiu matersku alebo to je jedno? Viem, ze pan doktor spomínal, ze ked otehotniem, tak pojdem zas na pn.. A teraz neviem ci musim aspon rok odrobit a potom az rozmyslat nad babatkom alebo sa bude pocitat priemer len to co som robila a pnky nie? Dakujem

pavlinaant
13. sep 2020

Nárok na materskú ti vznikne vtedy, ked máš odpracovaných 270 dní za posledné 2 roky pred nástupom na materskú. Takže ak pojdeš teraz do práce, musíš odrobiť aspon tých 270 dní (v kuse, nesmieš byť PN) a až ked budeš mať odrobené tak potom môžeš ísť na PN kvoli tehotenstvu. Ale podmienka je že otehotnieť musíš počas trvania pracovného pomeru. Na stránke sociálnej poistovne to je pekne vysvetlené. Do materskej sa nikdy nezapočítava PN lebo logicky počas PN neodvádzaš nič - ale poberáš. Takže v kuse 270 dní a až potom možeš riešiť bábo. Kedže budeš na rizikovom okamžite ako zistíš že si tehotná tak by som neriskovala snaženie skor, lebo može sa poradiť za mesiac a može sa podariť za pol roka, to ale ty dopredu nevieš. Tak najprv si spln požiadavky ktore maju a potom skušajte.

heltova9
autor
17. sep 2020

@pavlinaant dakujem pekne za odpoved a prosim vas tych 270 dni sa pocita kazdy den od nastupenia do prace alebo len urcite dni ked som bola v praci? Ďakujem

pavlinaant
21. sep 2020

@heltova9 to je presny pocet odrobenych dni, bez PN. Proste dni kedy ste normalne pracovali. Je jedno ci to bol 1 zamestnavatel alebo viaceri (ked ste napr menili pracu). Proste musite mat odrobenych 270 dni.

heltova9
autor
21. sep 2020

@pavlinaant prepacte, ja som asi blondina, ale nechápem.. Tak dam priklad... Ked od pondelka do nedele robim napríklad len v utorok, tak sa mi zapocita len jeden den ze mam odrobeny alebo 7?

pavlinaant
22. sep 2020

Nich nezaujíma či ste boli doma alebo v práci, pokial ste mali založenu zmluvu. Proste pracovná zmluva musí byť minimálne na 270 dní, bez PN. Proste ked ste mali zmluvu na 270 dní, ale napr 10 dní ste marodovala, tak bohužial, počíta sa len 260 dní lebo za tých 10 dní PN sa za vás neodvádzalo. Ale ak ste mali zmluvu napr na 300 dní a z toho ste 10 dní bola PN tak je to OK lebo máte odrobených 290dní. Neviem jak inak už sa to dá vysvetliť. Zavolajte si do sociálnej poistovne.

heltova9
autor
23. sep 2020

@pavlinaant
@pavlinaant uz to chápem, dakujem velmi pekne 🙂