Ahojte chcem sa spytat
mate niektora doma manzela vojaka a vy ste na rodicovskej doma ? ak ano napiste mi chcem sa informovat ohladom OČR
dakujem
Presne tak a hlavne sa netreba nechat odradit,lebo na personalnom vacsinou vymyslaju ze az a prd vedia.
zevraj ocr moze zobrat len keby som sla do roboty a som na rodicaku. tak teraz nevieme ci si ju moze dat alebo bude z toho pruser
Podla zakona, pod ktory spadaju hasici ako moj manzel a v po dstate aj tvoj, moze mat tvoj manzel OCR, ale iba na teba, nie na dieta, s ktorym si na rodicaku, pretoze o to sa nepretrzite staras ty podla rodicovskej. Na dieta moze mat OCR ak si ty hospitalizovana a nechodi do skolky.
@pininka odvody idu do vojenskeho uradu socialneho zabezpecenia a do zdravotnej poistovne, nieco o tom viem, kedze som uz pekne v tomto systeme, cize info o tom, ze prispievame aj do socialky je pre mna dost nove a zaujimave info, pretoze ak ma pamat neklame, tak vojaci do socialnej poistovne prispievali do roku 1998, potom vznikol urad. A ak tvoj muz pojde do civilu, vtedy zacne znova prispievat do socialnej poistovne a aby mal narok aj na "civilny" dochodok, musi tam po odchode do civilu do socialnej poistovne 15 rokov ....
Ani matersku mi neplatila socialku, ale urad ... a ano, tlaciva su zhodne...
@pininka fiiiiha, podla zakona 325 o socialnom zabezpeceni vojakov a policajtov: Do Soc. Poistovne nehradia nic.
ŠIESTA ČASŤ
ORGANIZÁCIA, RIADENIE, KONANIE A FINANCOVANIE
Organizácia a riadenie
§ 79
Sociálne zabezpečenie policajtov a vojakov riadi a kontroluje ministerstvo.
§ 80
(1) Dávky nemocenského zabezpečenia policajtovi a profesionálnemu vojakovi počas trvania služobného pomeru priznáva, vypláca, znižuje, zastavuje a odníma ten služobný úrad alebo služobný orgán, ktorý im vypláca, znižuje služobný príjem a služobný plat.
(2) Dávky nemocenského zabezpečenia po skončení služobného pomeru priznáva, vypláca, zastavuje a odníma
a) policajtovi služobný úrad uvedený v odseku 1,
b) profesionálnemu vojakovi Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia.
(3) Dodržiavanie liečebného režimu dočasne
Tu je kontakt na socialny urad, tam ti poradia najfundovanejsie http://www.vusz.mil.sk/16445/
@ragulca ale ma narok, akurat je potrebne zdokladovat to, ze manzelka toho casu na RD nebola schopna sa postarat o dieta. Dokladuje sa to napr vymennym listkom od zeninho obvodaka. Mali sme taky pripad, ze socialka na uznanie OCRky na dieta s ktorym bola zena na RD doziadala potvrdenie od zeninho lekara
@eeffka áno, ale tak to je viac-menej možnosť OČR na ženu, pripadne ak je manželka v pôrodnici, tak vtedy OČR v pohode. Čiže platí, ak sa osoba, ktorá sa o dieťa stará nemôže, pretože ochorela, bola hospitalizovaná alebo sa podrobila vyšetreniu, vtedy môže mat manžel OČR na dieťa. V skratke povedané 😉
@branoazden no ja neviem... buď neviem čítať s porozumením, alebo si na začiatku a konci odporujes...
Po druhé, odpovedas na dva roky starý príspevok a po tretie vojaci, neviem ako policajti majú možnosť čerpať OČR 15 pracovných dni, predpokladám, že policajti budú na tom rovnako?
A áno platí, OČR na dieťa, s ktorým je žena na materskej alebo rodičovskej, sa nevystavuje, tzn. vojak ju na to dieťa čerpať nemôže
@branoazden ja presne chápem ako to je, len si odporujes v svojom príspevku...
Kde si odporujem, presne? Dakujem.
@branoazden ale ako som už pred dvoma rokmi písala, sociálna poisťovňa s vojakmi, pokiaľ sú v služobnom pomere NIČ nemá, pletieš hrušky s jablkami.
Vojaci majú nárok na 15 pracovných dní do roka a je jedno, či ich vyčerpá naraz alebo po kúskoch ...
Mýlim sa @ragulca?
@bobana297 môj chlap je vojak a ja ešte na materskej... Nedávno sme žiaľ museli tiež riešiť OCR muž bol s malým u detskej lekárky stým ze ja som chorá a fakt som nevládala ani stat na nohách... Poslali mi lístok a ten som niesla svojej obvodnej aby to vypísala že fakt som chorá a neviem sa postarať o malého (keďže som mala horúčky a chrípka co som dostala od malého)
@sofinka1301 áno, takto má OČR na teba, to je ok
Dobrý večer nepletiem hrušky s jablkami ja som len medzi rečou spomenul ako to je u civilov Preto ze urcite ten problem trapi aj ludi co su pracovnom pomere čiže vyplaca im Očr socialna poistovna ked je žena na rodicovskom prispevku a nepracuje muz kludne Moze ist na očrku na dieťa, to že si každy Mysli ze ak žena poberá rodičovský a nerobi tak nemoze ist na Očr na dieťa iba na zenu je velky omyl, v tomto omyle zije aj vela lekarov. Co sa tyka vojakov policajtov sis zvjs maju svoj socialny system ale zakon o statnej sluzbe hovori jasne zakon c73/1998 & 81 pismeno d)
pri ošetrovaní člena rodiny, starostlivosti o dieťa
1.
pri ošetrovaní chorého dieťaťa mladšieho ako desať rokov,
Ak ked do 73/1998 nepatria vojaci ale iba policajty a zvjs, sis tiez som to spomenul iba ze tento problem ich Moze trapit
Ahoj,ja som ten pripad,kludne sa pytaj