Ahojte koceny, môj manžel pracuje v Rakúsku 6 rokov, mame 4 mesačnú dcéru a chcel by ísť na materskú, ja som živnostník musím sa vrátiť do prace, žijeme na SK neviete aké sú podmienky, popr. ma niektorá vlastnú skúsenosť? Ďakujem krásne
@martus4183 normalne si da Ekbg Antrag, preukazete ze Jeden Elternteil ide do prace ( teda mama), musis to zdokladovat, ze neberies matersku duplikovane a oni po myslim mesiaci az dvoch spracuju tu ziadost. Mozno aj skor ( zalezi kolko tam toho maju. Ide to vsetko elektronicky. Dolezite je myslim pre Rakusko dolozit povinne vysetrenia v tehu a potom dietata. To neni problem , lebo tie mate urcite absolvovane. Tiez ak nema podane, tak nech pods ziadost o Familienbeihilfe a Bonus. Mal by mat narok. Dieta je poistene bud na neho alebo na Teba ( neviem kde to ako mate podla pobytu). Vsetky info obdrzi na Linke na Kinderbetreuungsgeld, existuje infoline vseobecna a aj konkretna. Ta konkretna je ale pre uz ked to podas tu ziadost. Inak by to nemal byt problem , ta materska je po tej lehote spracovania vyplacana ku dnu nastupu na matersku uvedenu v ziadosti. To mu musi potvrdit zamestnavatel ten nastup na Karenz.
Skús napísať do skupiny Rakúsko, tam skôr budú vedieť baby ako je to s MD muža v Rakúsku.