Kopírujem zo stránky Soc.poisťovne:
Nárok na ošetrovné vzniká aj poistencovi, ktorý sa stará o zdravé dieťa do 10 rokov veku, ktorému bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo v prípade ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa dieťaťu poskytuje starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, bolo rozhodnutím príslušných orgánov (napr. rozhodnutím zriaďovateľa na podnet regionálneho úradu verejného zdravotníctva) uzavreté, alebo ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.
Naša situácia: manžel je momentálne na riadnej RD a je doma s dcérkou, ja pracujem na plný úväzok. Za pár dní by mal ísť na operáciu a ostať niekoľko dní v nemocnici. Podľa toho, čo som tu skopírovala, by som mala mať nárok na OČR minimálne počas doby, kým bude v nemocnici. Máte s tým niekto reálnu skúsenosť? U koho si mám pýtať potvrdenie do práce? A čo potom, keď už bude doma, ale nebude sa môcť starať o dcérku? Ďakujem za každý komentár.
daj si očr na dieťa a ak príde manžel domov po operácii,tak si môžeš dať očr aj na manžela/vypisuje jeho obv. lekár/
Mali sme podobnu situaciu, ja na operacii, manzel pracujuci, doma 2 deti 3 a 6 rocne. Detska lekarka vypisala manzelovi ocr na jedno z deti, odporucali mu to tak urobit na mzdovom. Akurat, keby nemalo dieta este 3 roky, tak by som si to musela dat potvrdit v nemocnici. Bol doma desat dni aj s vikendami. Ja som bola v nemocnici4 dni.