Manžel na rodičovskej dovolenke s 2,5 ročným dieťaťom

dzejn80
9. okt 2015

Ahoj zienky, nemate skusenost ako dlho trva a ake doklady treba k tomu, aby sa poberatelom rodicaku stal miesto mna manzel? Nestihla som dnes zavolat na upsvar a potrebujem to cim skor riesit. Syn ma 2r 9 mesiacov, v januari 2016 rodicak konci, ale mne sa rysuje dobra praca, mozno uz od novembra. Manzel by siel na rodicak, aj realne zostal doma so synom. Syn by mal od januara zaroven nastupit do skolky, teda potom by sa muz vratil do prace.
Moze mu zamestnavatel robit s tym problem? Ako mu to oznamit? Viem, ze by sme mali najskor vybavit, aby mu priznali rodicak miesto mna a potom s tym ist k zamestnavatelovi a ziadat o uvolnenie a zamestnavatel by to mal umoznit, ak je dieta do 3 rokov ...

rhiannon
10. okt 2015

V prvom rade tvoj muz moze poberat matersku. Malo ludi o tom vie. Ak splna podmienky (270 odpracovanych dni) tak ma na nu narok. Moze si ho uplatnit do 3 rokov dietata. Myslim,ze trva 6 mesiacov. Vybavuje sa uplne rovnako ako tvoja materska. A zamestnavatel ma voci nemu uplne rovnake povinnosti - drzat mu miesto atd. http://najmama.aktuality.sk/clanok/234857/ako-s...

majusqa77
10. okt 2015

zamestnavatelovi sa podava ziadost mesiac vopred (skorsi nastup je na dohode). On je povinny jej vyhoviet. Matersku/rodicak vybavis aj dodatocne.

denisads
30. nov 2015

@dzejn80 chcem sa opytat, kedze s tym mas asi realnu cerstvu skusenost, co vsetko treba na uradoch nahlasit, ak sa takto meni rodic na RD? Ja sa musim odhlasit v socpoistovni ako poistenec statu, to viem, a manzel sa prihlasi, ale treba aj nieco ine? Manzel by isiel na RD a poberal RP, materske by mu vyslo nizke. Dakujem 🙂

dzejn80
autor
30. nov 2015

@denisads ahoj, my sme to nakoniec vyriesili tak, ze mm poziadal o materske, nie o rodicovsky prispevok, nam to zas da viac. Z pohladu UPSVaR treba len aby si ty sla a podala ziadost o odnatie prispevku a manzel poziadal o pridelenie prispevku. Praavdepodobne budu od vas ziadat, aby ste dokladovali od SP, ze si manzel nepoziadal o materske, lebo od nas chcela zasa SP dokladovat, ze mm neziadal o rodicovsky. Davky nemozu byt vyplacane subezne, tak preto tie potvrdenia. Ja som na SP este pisala prehlasenie, ze mm prebera starostlivost za dieta a to bolo vsetko.

dzejn80
autor
30. nov 2015

@denisads este ma napadlo, ak tvoj manzel robi, musi poziadat zamestnavatela aby mu umoznil cerpanie rodicovskej. Robi sa to mesiac pred nastupom, teda napr. najneskor dnes by podal, ze od 1.1 nastupuje. Zamestnavatel mu to musi umoznit a zamestnavatel potom aj nahlasuje do ZP a SP, ale pozor dochodkove si musi manzel do Sp nahlasit sam, aby sa mu zapocitavali roky do dochodku.

denisads
30. nov 2015

@dzejn80 dakujem velmi pekne za obsiahlu odpoved, to som potrebovala, posielam za to jedno modre 🙂

dzejn80
autor
30. nov 2015

@denisads dakujem, som rada, ze som pomohla 🙂