Manžel na rodičovskej a aj v práci

ellaella1
14. okt 2021

Ahojte, potrebovala by som poradiť a zosuladit co sa da a co nie. Syn 14 mes.,ja na rodičovskej. prišla mi pracovná ponuka a rozmýšľam, ako vyriešiť rodičak. Manžel by bol na rodičovskom a ja potrebujem byt aspoň 3 dní v týždni a 2 v práci. Dá sa to? Alebo len 1 rodičak a 1 práca

ukulela
14. okt 2021

@ellaella1 rodicak poberas do 3 rokov dietata. Je jedno, ze aj pracujes. Mozes. Uz ako su nakombinujete robotu je vasa vec.

simonkazga
14. okt 2021

Rodičovský príspevok ti prináleží do dovŕšenia 3rokov bez ohladu na to, či pracuješ, alebo nie. Netreba šaškovať. Normálne nastúp do tej novej práce.

selest
14. okt 2021

Normalne mozte obaja pracovat, rodicak pobera jeden z rodicov do 3 rokov dietata. Je na vas kto z vas to bude, viac sa oplati tomu kto poberal matersku kedze dostane tu vacsiu sumu..

sasesoe
14. okt 2021

@ellaella1 ahoj, Ty mozes RP poberat dalej, to nie je problem. Manzel ak ma narok, moze poziadat o MD a ostat doma s dietatom. Nie je mozne poberat RP I MD

ellaella1
autor
14. okt 2021

@selest vďaka, ak by som potrebovala aby bol s malým manžel, tak by mal poberať rodicivsky on? Teda ja by som bola zamestnaná, on mal by byť na rodičovskej dovolenke a popri tom by mohol pracovať? Len ci dobre tomu rozumiem.

sasesoe
14. okt 2021

@ellaella1 rodicovsky prispevok = penazna davka. Narok do 3r dietata. Mozes popritom neobmedzene pracovat a dieta moze byt v jaslickach/ MS/ so starymi rodicmi/manzelom...
Rodicovska dovolenka = volno v praci. Cize ma narok iba clovek, ktory nejaku pracu/zamestnania ma. Je potrebne poziadat zamestnavatela min 1 mesiac vopred. A taktiez o ukonceni informovat min 1 mesiac vopred.

daniela1911
14. okt 2021

Nemyslela si, že manžel by bol na otcovskej dovolenke ? (MD) lebo nejako mi uchádza pointa otázky.
Ak sa len pýtaš, či môžeš poberať RP a pracovať, tak môžeš, nemusíš ho ani prehlasovať na muža.

ellaella1
autor
14. okt 2021

@daniela1911 asi som to zle formulovala, áno ide o to, aby manžel bol na rodičovskej dovolenke a ja v práci. Neviem, či má ešte nárok na materskú dovolenku, asi áno. A keďže sme nečakali túto zmenu, tak by občas potreboval byť v práci, preto sa pytam, či môže pracovať počas toho ako sa bude starať o malého. Mne sa bude dat byť 2x do týždňa doma, vtedy by on bol v práci. Jasle nemame a do 2 rokov ani nechcem, preto potrebujem nejako to pozliepat. Ďakujem, snad som to už správne vysvetlila 😉

daniela1911
14. okt 2021

@ellaella1 mýliš si MD a RD, potom ti nerozumieme.
Ty si na rodičovskej dovolenke (materská je 34 tyzdnov).
Muž môže ísť na MD - vola sa to otcovská dovolenka. Treba si vypísať žiadosť s dohodu o starostlivosti na sociálnej poistivni. Potom môže muž robiť, dokonca aj u toho istého zamestnávateľa ale na NOVÚ, INÚ PRACOVNÚ ZMLUVU. Bude dostavať materské 75%. Plus príjem z iného zamestnania (z toho pôvodného bude na materskej).
Ty nastúpiš do prace, budeš pracovať + do 3r veku dieťaťa ti bude stále vyplácaný rodičovský príspevok.

dollyzv
14. okt 2021

@daniela1911 nemôže pracovat..ani u pôvodného zamestnávateľa,ani u iného..riešila som to pred pár mesiacmi so sociálnou poisťovňou..paradoxne,u ženy také opletačky nerobia..ale muž pracovať na otcovskej dovolenke nemôže ...a keďže zamestnávateľ odvádza za zamestnanca odvody do SP,vedia si to veľmi rýchlo spojiť a urobiť veľký problém..

daniela1911
14. okt 2021

@dollyzv mala som viacero takých mužov, max prišla výzva na doloženie novej zmluvy a všetko Ok. Materská plynula, aj napr. dohoda k tomu.
Je možné že to už teraz vyhodnocujú ako ucelove, lebo chlapi to vo veľkom využívali.

ellaella1
autor
14. okt 2021

@daniela1911 super, ďakujem, tak už rozumiem. Viem, čo je materská, že do pol roka, aj že som na rodičovskej, akurát, mi to nesedelo u muža, ako by to zosuladil s prácou. Otcovska je lepší pojem, to som volala rodičovská, už budem vedieť, dik ešte raz.

dollyzv
14. okt 2021

@daniela1911 no asi🙄 dávajú už na to riadny pozor..jedine majú výnimku podnikatelia..ti môžu naďalej podnikať aj popri dovolenke..mňa pracovníčka hneď upozornila že je to možné len v prípade nejakých pár hodín z domu(rozumej Home Office) ako privyrobenie..ale ako HPP určite nie..
Neviem či tu materskú musia potom vracať alebo čo,to som sa už ani nepýtala..ale na otázku či môže pracovať u iného zamestnávateľa ako od ktorého si uplatňuje otcovsku dovolenku hneď rázne zamietla

daniela1911
14. okt 2021

@dollyzv doporučujem, otca zamestnáť na dohodu (počas MD z TPP), na pár hodín týždenne, aby bolo jasne, že má “čas” sa starať o dieťa.
@ellaella1

dollyzv
14. okt 2021

@daniela1911 veď som sa pýtala a nemôže mať ani skrátený úväzok,brigádu ani pár hodín denne odísť od dieťaťa..vraj maximálne práca z domu pár hodín do týždňa..tak mi to povedala pracovníčka SP,čomu akože osobne nerozumiem,veď aj matka má napr. Po práci čas byť s tým dieťaťom ale tak čo už..

didi2102
15. okt 2021

@ellaella1 Muz je programátor,keď sa narodila druhá dcéra tak išiel muž na rodicak so synom a ja som bola na MD s ňou,tiež chcel robiť popri materskej no na sociálke rovno povedala že budú z toho veeeelke problémy,môžu mu to zamietnuť resp zamietaju skoro vždy,prípadne by mohol nastať problém že aj keď by mu bola vyplatená tak by ju musel vracať a neoplatí sa mu, rodicak pre muža je ako materská čiže cca v hodnote platu,ak môže ísť muž nech ide on,ty do práce ... On má nárok na pol roka,potom môžeš požiadať znovu ty o rodicak do 3r ... A čítam že povoľujú vraj homeoffice tak toto tiež nieje pravda keďže muž by robil z domu napr 2-3hodky denne,tam že by muselo byť veeeelke dokazovanie toho ako je schopný sa starať o dieťa on atď čiže ani práca z domu sa bohvie ako neschvaluje a ešte by mu aj tak museli neako zmeniť pracovnú zmluvu-maju viac firiem atď ale aj tak by to nič nezarucovalo

ajka0207
15. okt 2021

@dollyzv tak to či môže alebo nemôže pracovať je celé dosť sporné, my sme sa trochu ponaťahovali so sociálnou poisťovňou cez odvolania a nakoniec muz pracovať môže.

ajka0207
15. okt 2021

@didi2102 u nás to veľké dokazovanie ako sa vlastne stará o dieťa prebehlo tak, že ja som v práci, on na HO, a o dieťa je postarané, takže sa zjavne stará on.

22petruska
15. okt 2021

@ellaella1 môžeš poberať rodičovský príspevok do 3rokov a aj pracovať a pracovať môže aj manžel ak sa ma kto starať o malé alebo máte možnosť striedať sa s ním.

dollyzv
15. okt 2021

@ajka0207 veď som písala že jediné čo môžu pracovať je HO..tak mi povedala aj pracovníčka..

ajka0207
15. okt 2021

@dollyzv ale píšeš že pár hodín, muž má normálne 40 hodinový úväzok.

ellaella1
autor
15. okt 2021

@dollyzv vidím, že je to riadny oriešok. No keď by on bol v práci ja by som sa starala o dieťa, keďže ja budem v práci 3 dní a on dva. Asi to nebudem komplikovať a tých 10 mesiacov bez neho v práci vydržia, potom dám malého do škôlky. Vďaka všetkým za info a rady.

ellaella1
autor
15. okt 2021

@22petruska to by bolo super, len aby to sociálne dovolili

ellaella1
autor
15. okt 2021

@didi2102 striedali by sme sa, snad by to pochopili a ak nie, bude doma len on.

ellaella1
autor
15. okt 2021

@daniela1911 tak zmluvy by som radšej nemenila

daniela1911
15. okt 2021

@ellaella1 povodne zmluvy nemáš dôvod meníť, šak ty sa do práce vraciaš a muž z tej zmluvy pôjde na MD.

@dollyzv Vždy záleží od konkretnej pracovníčky čo to posudzuje. Aj teraz je mojej kamošky muž na MD a má dohodu. A bez problemov. Ani žiadne odvolanie…

22petruska
15. okt 2021

@ellaella1 ty keď si na rodičovskom môžeš pracovať je na tebe ako sa zariadis s dieťaťom, či bude u starkej alebo u susedy to by bolo riešenie, muž nemusí ísť na rodičovskú môže pracovať

dollyzv
15. okt 2021

@ellaella1 Materska,resp.otcovska je 28tyzdnov-priblizne pol roka..ak sa máte obaja ako striedať pri dieťati,po nej môžte obaja pracovať na plný úväzok,plus do 3rokov dieťaťa dostávas rodicak