Manžel na materskej dovolenke

luculiksz
3. nov 2015

Ahojte chcela by som sa spýtať ako to funguje, kedy môže ísť manžel na materskú dovolenku. Ja nemám na ňu nárok, nakoľko som PhD. študentka a za posledné 2 roky nemám odpracovaných 270 dní, ani som si sama neplatila odvody do sociálnej poisťovne. Mám teda od narodenia dieťaťa nárok na rodičovskú dovolenku a viem, že manžel môže namiesto mňa nastúpiť po 6 týždňoch na materskú dovolenku. Moja otázka však znie, môže na ňu nastúpiť aj neskôr, napr. o pol roka po narodení dieťaťa ? Pretože mne vtedy končí štúdium a prestanem poberať zo školy štipendium, tak by sme to chceli tak spraviť, že vtedy by až manžel nastúpil na materskú. Ďakujem za rady

danka1611
3. nov 2015

Áno dá sa to. Keď si budeš ty vybavovať rodičovský príspevok tak sa ich na úrade rovno na to opýtaj, to máš najistejšie. Len nebudeš to mať lepšie ty byť na rodičovskej ak náhodou po škole nebudeš pracovať? Kedže za teba bude štát platiť aj zdravotné a aj do dôchodku? A až keď si nájdeš zamestnanie si vybavíte to, že prejde na materskú tvoj manžel?

luculiksz
autor
3. nov 2015

No manžel pôjde len "oficiálne" na materskú, popri tom sa na ten čas zamestná niekde inde, keďže na tú istú pracovnú zmluvu u toho istého zamestnávateľa pracovať nemôže. takže sme si to takto naplánovali, že asi takáto varianta by bola pre nás najvýhodnejšia, ja sa zahlásim zatiaľ na úrade práce, čiže zdravotku mi bude aj naďalej platiť štát a keď manžel vyčerpá materskú, opäť nastúpim ja na rodičovskú dovolenku, lebo by som chcela ostať učiť na VŠ kde aj skončím doktorát, nechceme nehať prepadnúť materskú keď ju aspoň manžel môže namiesto mňa využiť. Kým bude manel poberať materskú, bude mať ešte jeden plat z inej práce a mňa keď prijmu na VŠ budeme mať ďalší plat, do práce by som nemusela chodiť každý deň, veľa môžem pracovať aj z domu, tak to takto špekulujeme 🙂

monicm
3. nov 2015

@luculiksz Myšlienka krásna a v podstate v poriadku, ale asi by som sa tým takto verejne nechválila, nerozumiem tomu, nájde sa "diera" v zákone, využíva sa to, ale toľko sa o tom hovorí, že ju potom zaplátajú a bude to podstatne horšie. Ako napr. možnosť navýšiť si materskú. Toľko sa o tom hovorilo až to "zatrhli".

luculiksz
autor
3. nov 2015

Tak nie je taká diera v zákone, je normálne, že nemôžeš pracovať popri materskej u toho istého zamestnávateľa, lebo práve z tých odvodov ti je tá materská vyplácaná, ale keď vieš ísť niekam napr, na dohodu na brigádu, hoc aj nočné a vybavíš si opatrovanie napr. u jednej zo starých mám, tak prečo nie.

monicm
3. nov 2015

@luculiksz Veď som to dala do " " , je mi jasné, že to nie je vyslovene diera 🙂 . Ja len, že možno netreba o tom tak veľmi hovoriť, niekedy nerobí dobre hovoriť nahlas svoje špekulácie a je lepšie nechať si ich pre seba, ale samozrejme, je to každého vec. Len aby to nakoniec nedopadlo ako s možnosťou navýšiť si materskú (tiež to nebola vyslovene diera, proste bola tam tá možnosť a toľko sa o tom hovorilo, až to zrušili).

luculiksz
autor
3. nov 2015

@monicm No šak jasne, ale tak musela som sa spýtať takto mamičiek, lebo som to nechcela priamo vyťahovať v sociálnej poisťovni. Len som chcela vedieť či ja môžem byť napr. pol roka na rodičovskej dovolenke a potom by na materskú nastúpil manžel a keď by mu materská skončila zase by som nastúpila na rodičovskú ja. A popri rodičovskej môže už mamička legálne racovať aj na trvalý pracovný pomer.

monicm
3. nov 2015

@luculiksz Ok, nechajme to tak, každá na to pozeráme z iného konca, zistila si, čo si chcela a to je fajn, o tom táto stránka má byť. 🙂

m.i.r.i
3. nov 2015

@luculiksz manzel moze ist na matersku kedykolvek do 3 rokov dietata...Teda tak, aby do 3r dopoberal materske...teda kludne aj rok alebo dva po narodeni dietata..ako pises, najskor 6 tyzdnov po porode, ale potom uz je jedno.ak po roku alebo dvoch ak mu zamestnavatel plati odvody...cize kludne to spravte ako planujes

@monicm nie je to ziadne vyuzivanie, zneuzivanie ani spekulovanie...materske je davka, na ktoru ma kazdy poistenec statu zo zakona narok...tak zena ako muz....super je ak to vedia spravne poskladat obaja tak, aby si vzala mamina 34 tyzdnov a otecko 28...a tiez to nie je ziadna diera..viaze sa na odvody..a kto si plati odvody ma narok na davky..a to, ze sa da robit aj pri poberani materskeho je tiez normalne..zivnostnici, dohodari..tiez nova pracovna zmluva...su to uz veci verejne zname a kazdy by si to mal nastudovat ked sa ho to ma tykat, aby potom nelutoval, ze sa zbytocne obral o to, na co ma narok..

monicm
3. nov 2015

@m.i.r.i Už som povedala, nechajme to tak, každá máme na to svoj pohľad, netreba si kaziť večer. 😉 🙂 Ja to všetko chápem, viem o čom hovoríte. Ale to je jedno, odpoveď dostala a to je hlavné.

luculiksz
autor
3. nov 2015

@m.i.r.i vďaka za odpoveď, tiež si nemyslím, že je to nejaká diera v zákone, proste je len škoda niečo nevyužiť, keď na to má jeden alebo druhý nárok. Keďže ja nemám na ňu nárok využije to asponň manžel, samozrejme ten nebude ako správny chlap doma sedieť na zadku ale pôjde si niekde inde zarobiť.