Manžel na materskej

lelocka
8. jún 2015

Ahojte, mat taku zvlastnu otazku, ale fakt ma to zaujima 😀 . Niekde som citala, ze na matersku mozu ist obaja rodicia 😀 i ked si muza neviem predstavit. Realne, ak by ukoncil PP , ktory trval 10 rokov, mohol by ist so synom 1,5 roka na matersku? A po materskej by mohol dostat podporu v nezamestnanosti s tym, ze budem rodicak poberat zase ja 😀 len rozmyslam, ma to napada, ci je to realne, kedze tetuska na uradoch taketo info neposkytuju. Dakujem 😀

malinovka333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelocka
autor
8. jún 2015

@malinovka333 ale jedna sa mi o tu podporu , lebo mu vychadza dost vysoka a bola by skoda ju prepadnut 🙂 mne sa zase naskytla celjom dobra praca, cize by dostsk matersku s potom tu podporu? Da sa to vobec?dakujem

nanervy_2
8. jún 2015

kolega bol s prvym i druhym dietatom, my tiez zvazujeme, ze po mojej materskej nastupi mm.. http://najmama.aktuality.sk/clanok/234857/ako-s...

lelocka
autor
8. jún 2015

@nanervy_2 a dostal by po ukonceni materskej aj podporu? Kedze ukonci PP

gapa
8. jún 2015

@lelocka nárok na podporu by mal, len ak by sa zaevidoval do 1roku od ukončenia pp, tj. mohol by zamestnávatela požiadať o čerpanie rodič.dovolenky podla § 166 ods.1 Zákonníka práce (to je na roven materskej) a trval by pp a až potom by skončil pp po jej ukončení.

malinovka333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelocka
autor
8. jún 2015

@gapa ahoj, cize ak som tomu spravne pochopila pocas materskej by bol este v PP po ukonceni materskej by mohol dohodou ukoncit PP a potom sa zaevidovat na urade?ci? Dakujem 🙂

lelocka
autor
8. jún 2015

Baby a z coho sa rata vyska podpory po ukonceni pp po materskej?

lelocka
autor
8. jún 2015

A este ma napadla jedna otazka, po tom co by manzel ukoncil matersku, siel by na podporu, ja mam moznost este poziadat o rodicak, kym nedovrsi dieta tri roky?

m.i.r.i
8. jún 2015

@lelocka ano..nech da vypoved az po materskej...potom bude mat narok na podporu 6 mesiacov ( kedze odpracoval 2 roky z poslednych 3 rokov)..vyska sa vyrata ako sucet vymeriavacich zakladov za 2 odpracovane roky/pocet dni...materska sa z vymeriavacich zakladov vylucuje...( ako vsetky dni, kedy neplatil poistenie v nezamestnanosti)..

m.i.r.i
8. jún 2015

@lelocka ano...ked sa manzel vrati z materskej, ty mozes poberat rodicak

juliette173
9. jún 2015

Baby ak viete poradit, chcela by som vyuzit, aby aj manzel siel na matersku a vyslo by nam to lepsie, ako by som mala dostavat rodicovsky prispevok. Dalo by sa to urobit tak, ze po skonceni mojej materskej sa stanem nezamestnana a budem sa chodit hlasit na urad a manzel by siel na matersku (splna podmienky) a podpisal by v praci dohodu o pracovnej cinnosti a nadalej by pracoval. Ja ako nezamestnana by som samozrejme ostala s malym doma. Nezmenilo by sa pre nas nic, len by sme dostali viac po dobu manzelovej mateskej ako je suma rodicovskeho prispevku... Je to mozne, takto uskutocnit, resp. je tam nejaky "zadrhel", koli ktoremu by sa to nedalo takto urobit? 😉

klauduska
10. jún 2015

Baby, mozem aj poprosit o radu, tie ktore viete a vyznate sa? napr.
@m.i.r.i
@gapa

Termin porodu mam 4.11.2015, Normalne nastupim na materksu 6 tyzdnov pred porodom (ak nebudu komplikacie dovtedy). Po materskej nastup na rodicovsku dovolenku.
Zaroven by sme chceli vyuzit moznost nastupu manzela na matersku ( do dovrsenia 3 rokov, cize nejak tak tesne pred koncom,aby muzovi vychdzalo vycerpat plnych 28 tyzdnov) ja by som nastupila do prace a male do jasli/skolky a manzel by si bud :

1. otvoril zivnost - tu by si musel otvorit asi este teraz, skor,aby splnil podmienkyu 270 dni nem. poistenia v poslednych 2 rokoch. V pripade,ze je normalne aj zamestnany, odvody tusim neplati do podania prveho danoveho priznania (opravte ma,ak to je zle) a teda ako SZCO by cerpal matersku a z TPP by dalej pracoval. Myslite,ze by to takto mohlo byt?

alebo

2. by ho niekto zamestnal (napr. moji rodicia maju zivnost, zamestnali by ho), platili by zanho odvody do socialnej a zdravotnej poistovni a pokracovanie je ako v bode1. Tu by bola nevyhoda platenia tych odvodov, len neviem ktore z tychto 2 moznosti sa da, ci je to vobec mozne a pod.

Budem rada,ak niektora ak viete, poradite...Vdaka. 🙂

zana7
14. jún 2015

Ahojte žienky. No... mám takú chúlostivú otázku. Ja som skončila materskú, už som na urade práce, som nezamestnaná a chcela by som podporu s tým, že muž by išiel na rodičovskú, ale výpoveď by nedal. Môže pracovať popri rodičáku že? Ale po pol roku by išiel rodičák na mňa, keby mi skončila podpora.... OK... a môže potom dajme tomu o rok muž nastúpiť na materskú?... teda môže poberať on najprv rodičak a až potom materskú? hmmm :::???

havana_frost
17. jún 2015

@zana7 Nie, ak chce poberať materskú, musí ju poberať najskôr. Môže poberať samozrejme okamžite rodičák, ale nemôže potom už o rok požiadať o materské (na to isté dieťa).

havana_frost
17. jún 2015

@juliette173 Môžete to tak urobiť. Akurát že manžel nemôže počas doby poberania materského pracovať na ten istý pracovný pomer. Ale to asi chápeš, podľa tvojej poznámky o novej zmluve.

elizita
13. feb 2016

A co s tym ked ide manzel na matersku ale ja nejdem este do roboty? Staci, ked si najdem nejaku brigadu na par dni v mesiaci kvoli odvodom? Lebo na upsvr sa budem musiet odhlasit z rodicaku a tym padom aj v socpoist budu mat info. V praci som sa na polovicny uvazok nedohodla :-/ No po manzelovej materskej sa chcem vratit a dat malu do jasli.

choka
13. feb 2016

Ahojte, vysvetlite mi prosím Vás ako je to s odvodmi, keď muž poberá materskú a zároveň pracuje na dohodu? Ako to odkomunikovať u zamestnávateľa, aby mu vytvorili novú zmluvu, alebo dohodu? Ďakujem pekne.