Manžel mi nechce dať prídavky na deti

20. júl 2023

Baby, prosim o pomoc. Manžel pracuje vo Švajčiarsku, našiel si však milenku plánuje odist ku nej. Pridavky zo Švajčiarska chodia na jeho účet raz za rok, on mi ich však pre deti nechce dať, lebo to je vraj jeho príjem. Dá sa niekde v tej inštitúcii vo Švajčiarsku žiadať zmena účtu na vyplatenie prídavkov na môj účet, tak aby o tom on nevedel? Alebo by musel o tu zmenu požiadať on? Co isto neurobí.... Ako mam postupovať? 🙏

minesasubu
20. júl 2023

Skus napisat na slovensku ambasadu vo švajčiarsku či ti poradia
kontakt na urad odkial to vyplacaju vo švajčiarsku asi nemas ze ?

patka06
20. júl 2023

Žiadateľom o RP je on, čiže bez neho nič nezmeníš

januska12323
20. júl 2023

Nemáš žiadnu páku, jedine nahlásiť, že ich poberá neoprávnene a bude musieť vrátiť. Ale neviem čo musí spĺňať aby ich poberal.

patka06
20. júl 2023

@januska12323 Lenže on ich nepoberá neoprávnene, má na ne nárok keď pracuje vo Švajčiarsku a má deti a sú stále manželia.
Neviem ako by to bolo podľa Švajčiarskych zákonov, ak by boli rozvedení, či by mal nárok
Napr. V Nemecku je nárok aj v takom prípade

pepemommy
20. júl 2023

Zájsť na slovensky úrad a ozrejmiť im tuto situáciu a požiadať ich aby napísali na Svaj.urad informaciu o tom, ze o deti sa staras doma ty, ze ste sice manzelia ale nezijete spolu. Mozno to nepomoze, kedze nemás deti zverene do svojej starostlivosti a manzekstvo trva. Oni mozu Sv.urad poziadat aby peniaze boli zasielane na tvoj ucet.

rachel36a
20. júl 2023

@pepemommy slov.urad s tym nic nema, a ani to nebudu riesit..nie je to v ich kompetencii

pepemommy
20. júl 2023

@rachel36a ani by som nepovedala . sice s tym nic nemá ale moze tuto informaciu uradne postupit svaj.uradu. bezna prax moja

autor
20. júl 2023

@januska12323 a kde by som to mala nahlásiť?

autor
20. júl 2023

@minesasubu mam jeden list o dorovnani prídavkov, ale kontakt na tu inštitúciu tam nie je

zuzanka.zuzu
20. júl 2023

@pepemommy nie nemôže. čo nie je v jeho kompetencii to urobiť nesmie (úrady môžu len to čo majú dovolené). teda ak myslíš upsvar. postupujú sa informácie len v rámci slovenských inštitúcií a aj to iba vďaka informatizácii.

pepemommy
20. júl 2023

Pisala som , ze je to moja bezná PRAX, a bez toho aby zahranicne urady spolu komunikovali by bola velmi narocna vyplata rodinnych davok v ramci kooridinacie , takze toto je bezna kompetencia upsvar
@zuzanka.zuzu

autor
20. júl 2023

Čiže ja vlastne ani nemám ako niekoho informovať, že ich berie neoprávnene?? Veď to ma skoro vykryte výživné pridavkami 😔

pepemommy
20. júl 2023

Autor mas sudom urcene vyzivne?

rachel36a
20. júl 2023

@pepemommy wnie nie je to ziadna bezna prax...otec dietata nepracuje na slovensku, ani nepobera na slovensku pridavky...cize nie je v kompetencii slovenskeho uradu prace takuto vec riesit

autor
20. júl 2023

@pepemommy zatiaľ nie, ešte nie sme rozvedení. Ale pravnik mi povedal, že podľa jeho platu dostanem max. 700-800€ na tri deti.

rachel36a
20. júl 2023

Autorka, ale on ich neberie neoopravnene, ste manzelia , na pridavky ma narok...

zuzanka.zuzu
20. júl 2023

@pepemommy že robíš na upsvar a píšeš listy do zahraničia kde nahanas mamičkám prídavky? čiže ovladas XX cudzích rečí a medzinárodné súkromné právo? počuj, teba je škoda na upsvare 😉

zuzanka.zuzu
20. júl 2023

@pepemommy ešte otázka - ktorému úradu v cudzine to treba adresovať? je nejaký zoznam ústredných orgánov v jednotlivých krajinách kde sa cudzinci môžu obracať s podobnými žiadosťami? ktoré oddelenie slovenského upsvr má toto v agende? aká je štatistika úspešnosti?

autor
20. júl 2023

@rachel36a ale je to prídavok na deti, nie jeho príjem, takže by mali ísť deťom

januska12323
20. júl 2023

A čo tak mu napísať keď nepošle prídavky do istého dátumu požiadaš o ne ty na Slovensku a on nebude mať nič.

autor
20. júl 2023

@januska12323 ja poberam na SVK, zo Švajčiarska máme len dorovnanie

draik
20. júl 2023

Cesta je skôr v určení výživovacej povinnosti za trvania manželstva súdom, ak ju neplní riadne.

rachel36a
20. júl 2023

Ano, ale ste manželia takze je to prijem do rodiny...vase prijmy suu spolocne...rozved sa a poziadaj o pridavky ty na slovensku

autor
20. júl 2023

@rachel36a slovenské pridavky dostávam ja

tosomja
20. júl 2023

@pepemommy neviem čo za prax máš, ale aj mňa odbili slovenské úrady, keď som ich žiadala, aby mi pomohli sa skontaktovať s českými úradmi, keďže so mnou nikto nekomunikoval a polroka som čakala na odpoveď. Slovenské úrady mohli akurát tak všetko počas kovidu. Smiešne.

lienka.7
20. júl 2023

@autorka jedine žiadať vyzivne a tam spomenúť, ze toľko a toľko sú vlastne pridavky, ktoré pobera od štátu a teda reálne ich neplati on. Ziadat o tu sumu navýšenie.
Na SK je to teraz "moda" s daňovým bonusom. Vyzivne 100€, DB 140€, no chlap vysmiaty ako slniečko, ešte 40€ "zarobí" 👌 ale u nás to aspoň setri FS, tu myslím ze nemáš sancu

patka06
20. júl 2023

@lienka.7 vysmiaty ako slniečko až o chvíle kým mu nepríde pozdrav z daňového úradu, že DB si uplatňuje neoprávnene a musí ho vrátiť😂

rachel36a
20. júl 2023

Tak zial len ziadat vyzivne na deti, a ak nerobis tak aj na teba

nickpick
20. júl 2023

pracujem v AT, zijem na SK, poberam pridavky v oboch krajinach, institucia ktora to ma na starosti ma kazdy rok vyzyva aby som potvrdila ci dieta navstevuje skolku v mieste bydliska, o potvrdenie trvaleho pobytu a ppdobne srandy, zkadial ma tvoj muz tieto dokumenty, aspon v Rakusku to funguje tak ze akonahle nedolozis potrebne potvrdenia vyplacanie stopnu, zkadial ma tvoj muz tieto dokumenty ked nezije s vami? pozri je mozne ze mu v kratkej dobe prestanu vyplacat spominane pridavky, inak Svajc nie je v EU, su tam urcite ine nalezitosti potrebne na vyplacanie, skus trosku preluskat stranku upsvaru, daju sa tam najst celkom dobre informacie na temu pridavkov, su tam panie cosi ako kooedinatorky prave pre taketo pripady ked jeden z rodicov pracuje v zahranici, skus si tam zavolat nech ti poradia….

kaktusik007
20. júl 2023

so svajciarskom neporadim, ale - zisti si ich legislativu. V AT je rovnako ako u nas poradie naroku na pridavky - matka, otec, ina opravnena osoba. Ak to maju takto, treba kontaktovat prislusny urad co ich vyplaca a tam ziadat zastavit vyplatu jemu a ziadat aby boli vyplacane tebe. Ze odvolavas svoj suhlas aby ich poveral on - lebo ten si mu potom musela v minulosti dat