Manžel chce ísť na materskú. Poradíte?

misulikd
5. jan 2013

Moj manzel pracuje v jednej firme na zmluvu a chcel by ist na matersku,pretoze mne sa vyskytla celkom dobra ponuka a po finacnej stranke by to bolo pre nas vyhodnejsie,chcela by som vediet ze ak mu skonci materska(dovrsenim 3rokov nasej dcery)ci by sa mohol vratit spät na svoje miesto do prace?a financne kolko by vlastne dostaval ak by bol na materskej?alebo bude len dostavat rodicovsky prispevok? 😖 za vsetky odpovede vopred dakujem 🙂 🙂

jena17
5. jan 2013

ahoj, ty si na rodičovskej, takže by na ňu mohol nastúpiť tvoj manžel a poberal by rodičák. a miesto by mu mali držať, alebo po skončení rodičovskej dovolenky ponuknúť podobné.....

mummy01
5. jan 2013

samozrejme ze sa to da,obaja rodicia maju pravo byt na rodicovskej rovnako.Dostavat bude tolko co dostavas teraz ty-rodicovsky prispevok...neviem preco cakas ze dostane viac 😉 Treba ist na UPSVaR a prehlasit to z teba na manzela.

monda17
5. jan 2013

Ved hádam muž na rodičovskej má take iste podmienky ako žena, či ?

m.i.r.i
5. jan 2013

ako tu uz bolo spominane...muz ma presne tie iste podmienky ako zena..a u vas sa jedna o rodicovsku, nie o matersku..tak iba prehlasite rodicovsku z teba na manzela a bude dostavat to iste co ty. ine by to bolo v pripade materskej, vtedy je vyska materskej zavisla od vysky platu a muz ma vo vseobecnosti narok na o 6 tyzdnov kratsiu matersku/otcovsku ako zena ( nema sestonedelie). V tvojom pripade ale je to jednoduche kedze sa jedna o rodicovsku. Ked sa vrati do prace, ma to take iste zo zakona ako zena, teda do 3 rokov ma mat zabezpeceny navrat ale nemusi to byt presne to iste miesto, ale miesto adekvatne zodpovedajuce urovni toho co mal predtym..( moj muz nastupuje o mesiac do prace po 3 rocnej materskej/rodicovskej, tak ti pisem priamo z praxe 🙂 )

sisaha
5. jan 2013

ano, ma take iste vyhody aj nevyhody ako zena...t.zn. ze po skonceni RD s nim mozu rozviazat pracovny pomer z dôvodu nadbytocnosti, tak ako takmer s kazdou druhou na SK.

krprtka
5. jan 2013

Ahojte, ten rodičovský príspevok ani prehlasvať nemusíte, je to úplne jedno, kto ho poberá do 3 rokov veku dieťaťa...ak vám to, pravda, takto vyhovuje...moj muž bol na rodičovskej 6 mesiacov a príspevok som poberala ja. 😉
Po ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky má zamestnávateľ povinnosť zaradiť zamestnanca na pôvodnú prácu a pracovisko, ak to nie je možné, tak na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnanec má právo na zachovanie všetkých práv, ktoré mal pred nástupom na materskú resp. rodičovskú dovolenku. V období počas materskej a rodičovskej dovolenky je zamestnanec v ochrannej dobe, počas ktorej mu zamestnávateľ nesmie dať výpoveď.
Návrat do zamestnania
Avšak pozor! Ak sa vrátite do zamestnania skôr, ako dieťa dosiahne tri roky (resp. 6 rokov), máte stále nárok poberať rodičovský príspevok. Rodičovská dovolenka u zamestnávateľa sa vám však už končí a zamestnávateľ vám môže dať výpoveď. Kým dieťa nedosiahlo tri roky, môžete zamestnávateľa kedykoľvek opätovne požiadať o rodičovskú dovolenku. Vtedy sa na vás opätovne vzťahuje aj ochranná doba, počas ktorej nemôžete dostať výpoveď.

Za návrat do zamestnania sa však nepovažuje práca na dohodu pre zamestnávateľa. Vtedy nejde o ukončenie materskej resp. rodičovskej dovolenky.

lucina7
8. jan 2013

rodičovský môže poberať aj zamestnaný rodič. ide iba o kto to ho na sebe prevezme. je to do 3 rokov.

drobnytrupik
22. jan 2013

Ahoj možno ti poradím priamo z mojej praxe.
Od skončenia školy som pracovala tak materská v roku 2008 pri prvej dcére bola samozrejmosť. Po materskej som poberala rodičovský a chcela som sa vrátiť asi 3 mesiace do práce skôr, avšak zamestnávateľ mi to odmietol s vyjadrením že nemá prácu a keď sa vrátim po rodičovskej tak ma prepustí. tak som si začala priplácať na nezamestnanecké na plnú výšku. Po skončení rodičovskej ( dcéra dovŕšila 3 roky) sme ukončili prac. pomer so zamestnávateľom a prihlásila som sa na úrad práce, kde mi začali vyplácať podporu( ale čo čert nechcel - resp. anjel chcel 🙂 ) som zistila že som tehotná, a 6 týždňov pre pôrodom som nastúpila na materskú a dňom pôrodu druhého syna roku 2011 ma vyradili z úradu práce a bola som na materskej celých 34.týždňov. Vzhľadom k tomu, že som nedočerpala celú podpornú dobu v nezamestnanosti( a mne robilo maximálnu podporu cca 1100eur) tak som povedala manželovi, že ja idem naspäť na úrad práce a on pôjde popri zamestnaniu na rodičovský, kým ja dočerpem podporu ( lebo by sme stratili tých 190 eur za 4 mes.) a tak ja pôjdem na rodičák. Vzhľadom k tomu že k priznaniu rodičovského potrebujete potvrdenie sociálnej poisťovne o tom, že nemáte nárok na materskú, tak sme išli to potvrdenie žiadať. A predstavte si, oni nám povedali aby si manžel požiadal o materské a oni rozhodnú či má alebo nemá nárok a tak nám to potvrdenie vydajú. To ste ma mali vidieť, najprv som sa tam s nimi pohádala, potom som si volala do Bratislavy na infolinku a aj p. Miháľovi o birokaracii v jeho rezorte( to ešte bol ministrom) A div sa svete, predstav si našla sa taká malilinká dieročka v zákone,( o ktorej ani "múdre panie zo sociálky nevedeli), že manžel môže ísť na materskú dovolenku( vypočítavá sa mu z platu) aj keď matka dieťaťa už vyčerpala celých 34 týždňov. ( to ste mali vidieť mňa ako som pozerala na tie pracovníčky s nemým úžasom) Manžel má právo na 28 týždňov a vypočítava sa mu presne tak ako nám ženám 55% z vymeriavacieho platu. Po tých 28 týždňoch sa manžel vrátil naspäť do práce a ja som nastúpila na rodičovskú dovolenku, kde dostávam tých smiešnych 190 eur. A ešte jedna vec je tá, že manžel pracoval popri materskej na dohodu,( nikto nekontroloval koľko robí ani koľko zarobí ani kde sa dieťa nachádza) ale nie na tej istej pozícii ako ma prac. pomer z ktorého mu priznali podporu. Poviem Vám keby nám nenastala taká ošemetná situácia s tou podporou tak ani to neviem a keby som to vedela tak to určite využijem aj pri dcére.
Vrátim sa k Vašej otázke - manžel môže ísť žiadať materskú, a potom rodičovský ( popri rodičovskom sa dá prac. na zmluvu normálne) ale po vrátení do práce po rodičovskej ( keď dieťa dosiahne 3 roky) nemusí ho zamestnávateľ zaradiť na to isté prac. miesto, ale podobné, prípadne s ním môže rozviazať prac. pomer..
V prípade potreby zodpoviem jednoduché otázočky cez IP.
Prajem veľa šťastia pri vybavovaní. 🙂 😉 😀

havana_frost
15. jan 2014

@drobnytrupik Síce po roku, ale táto téma je vždy akutálna 🙂
Trochu ťa opravím, po prvé, nie je to diera v zákone - muž má právo na materskú (nehovorím o rodičovskej dovolenke) ako píšeš na 28 týždňov, bez ohľadu na to koľko a či vôbec alebo úplne si čerpala materskú dovolenku matka. Ide o dvoch nezávislých poistencov a ich žiadosti o materské sa pousudzujú samostatne, aj keď ide o to isté dieťa. Je to tak úmyselne, že to panie v poisťovni nevedia, ma neprekvapuje, nevedia všeličo. Že to nevedia mamičky a oteckovia na materskej, je škoda, ale stačí čítať, v zákone je napísané a nie je to úmyselne zatajované.
Po druhé, vymeriavací základ na materskú je 65%.

jankaviel
4. feb 2014

Ahoj. Po skonceni tvojej materskej dovolenky 34 tyzdnov, moze ist tvoj manzel na matersku dovolenku, ktora ale trva o par tyzdnov kratsie. Vyska bude 65 % z vymeriavacieho zakladu. Platia pre neho vsetky pravidla ako aj pre teba. Pocas MD ho nemozu vyhodit zo zamestnania. Aj moj manzel teraz ide na MD so synom.

bambica
26. júl 2014

Ahoj. Viete mi prosim poradit ako je to s manzelom zivnostnikom, ktory chce ist na MD? Musi ukoncit zivnost? Ake su tam podmienky?

peter008
14. okt 2016

Ahoj. Chcel by som sa spýtať či by som mal nárok na matersku ako otec ktorý momentálne pracuje vo Veľkej Británii lebo sa chceme vrátiť na Slovensko a manželka pracuje v celosvetovej firme a majú pobočku v Bratislave a už jej schválili že bude preložená. Tak že manželka má prácu istú a ja si budem musieť nájsť. Máme 4 ročnú a 2 ročnú dcéru tak by som chcel využiť ten rok pokiaľ nebude mať 3 a nájsť si prácu. Ďakujem

nivea777
16. okt 2016

@peter008 narok na matersku podla mna by si mal z Britanie.. na slovensku nie..