Mamičky na rodičovskej, ktoré pracujú

bonaquaba
14. apr 2012

Zdravim vas vsetky mamicky, ktore mate male deti a pracujete, idem si ku vam po radu, mam malu 1,5 roka bude mat a v robote sa ma stale pytaju, ci idem nastupit od septembra, ja som im povedala nie a teraz mi byvale kolegyne vyvolavaju, aby soom nastupila, ak nechcem stratit miesto, zmluvu mam na dobu neurcitu, takze ma vyhodit pocas materskej nemozu,ale ked nastupim tak asi ano, neviem ako to funguje ak viete tak mi povedzte, a poradte ci ist od malej do roboty. Pri prvych dvoch detoch som sla hned po pol roku do roboty, a zvladala som to bez problemov a aj ma bavi moja praca, ale teraz som si chcela tretiu matersku vychutnat doma cele tri roky,len teraz mam dilemu, ci ist alebno nie, lebo baby mi vravia, ze ten flek mi nepodrzia, ze ak nechcem stratit robotu, aby som sa hrabala naspat, lenze mne sa jednoducho nechce ist teraz, Preto si rada vypocujem vase nazory, dakujem pekne

liz_lemon
14. apr 2012

@bonaquaba ak ta netlačia financie, tak nechoď, takým rečiam never, že ti miesto nepodržia, lebo zamestnávateľ je povinný ťa zaradiť na to isté miesto, resp. miesto podľa pracovnej zmluvy
§157 ZP
odsek 2
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

sisaha
14. apr 2012

@bonaquaba jedna vec je zakon, druha realita... V mojom okoli je nejedna kolegyna, ktora dostala po navrate do ruky "dohodu" o ukonceni. Ano vziat ta musi späť, ale ked ta raz chciet nebude, tak ten prostriedok na to, aby sa ta zbavil si najde. Takze rozhodnutie je na tebe. Skôr by som sa miesto kolegyn porozpravala s priamym nadriadenym ako velmi ta potrebuju.. 😉

bonaquaba
autor
15. apr 2012

@liz_lemon sisaha dik moc za vycerpavajucu odpoved, uz som sa rozhodla nejdem do roboty, povedala som si, ze naspat ma zobrat musia a ako to bude, ci mi hned daju nejaky papier do ruky alebo nie, tak teraz nejdem riesit, oni na moje miesto zobrali nahradau na zastujpovanie pcas materskej, lenze ta pracovnicka je znama riaditela, takze on ju tam bude drzat aj ked ja pridem a bude tam jeden nadbytocny clovek, tak uvidme ako t budu riesit, ale ja to teraz nejdem riesit, ako sa hovori vsetko zle je na nieco dobre a ak by ma poslalai domov, tak mozno si nieco lepsie najdem 😀 , aj ked v dnesnej dobe clovek je rad, ked ma robotu