Mama na materskej, otec na rodičovskej

8. jan 2023

Môžem poberať materskú na novorodenca, a súčasne manžel rodičak na 2 ročne dieťa, s ktorým bol predtým na materskej?

54tinka54
8. jan 2023

Nie, nie je možné poberať rodicak a materskú súčasne.. dá sa len dve materské

loginexistuje
8. jan 2023

nie neda sa tato kombinacia

kristinka92
8. jan 2023

toto fakt nechápem prečo to tak nemôže byt…. čo zrazu keď ma človek dve deti naraz tak nepotrebuje viac financii? či to prvé dieta na ktoré by bol rodicak sa zrazu vyparí do vzduchu?? nechápem tuto logiku za tým….ešte v dnešnom čase keď mladi majú hypotéky, štátna škôlka je tak ak akzrat zbožné prianie….a že podpora mladých rodín. to isto!

veronikaszabova
8. jan 2023

@kristinka92 muzu sa prestriedat na materskej.
Mama s mensim, otec so starsim. Potom otec s mladsim.

lucka_ke
8. jan 2023

@kristinka92 lebo materské je 34 týždnov a rodičovský 3-6 rokov, to by v rodinách s viacerými deťmi boli celé roky na dvoch rodičovských a to by bola veľká záťaž pre štát

gypsomilka
8. jan 2023

@kristinka92 nestazujme sa. Je to dobre ako to je. Mohla by si ist po pol roku do prace a babo by si mala v jasliach. To by ti asi vyhovovalo viac ze

54tinka54
8. jan 2023

@lucka_ke na dvoch rodičovských áno to by bolo veľa, ale teda materská + rodičovský by sa mohol poberať súčasne, tiež nerozumiem tomu prečo nie… veď materská je necelý rok, to by až taká záťaž pre rozpočet nebola.

54tinka54
8. jan 2023

@gypsomilka to by u nás na Slovensku nemohlo tak fungovať, kde v akých jasliach? Veď kapacity sú už teraz plné, nie to ešte keby každá matka mala dávať polročné babatka do jasiel.

loginexistuje
8. jan 2023

@kristinka92 ykludne ale nech skratia rodicovsky na jeden rok 😉 teraz je neskutocna podpora rodin aproti casom tak 16 rokov dozadu vzedy ziadne take ze ide robit a rodicak ti ostane ziadne kocikove tehotensle otcovske atd

gypsomilka
8. jan 2023

@54tinka54 ja len reagujem na staznost ako sa niekomu nepaci ze muz aj zena nemozu sucasne poberat davky. To by tu ako vyzeralo? Vsetci doma pri detoch a ved stat plati.

iv007
8. jan 2023

@kristinka92 ja myslim ze za posledne roky sa pomaha a zvysuju prispevky najma rodinam.V zahranici by si po pol roku isla do roboty, dieta do jasiel alebo opatrovatelke a vybavene..Rodinu si zakladam az ked mam na to adekvatne prostriedky a necakam ze sa postara stat a pracujuci.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristinka92
8. jan 2023

@lucka_ke veď ale aj tak to nedava zmysel ekonomicky pre rodinu a stat- keď je matka napr s 2 detmi po sebe s rozdielom medzi nimi 1 rok, doma je max 4 roky a potom pôjde do roboty a platí viac odvody, ako matka ktorá si počká 3 roky s prvým, potom sa hodi na ďalšiu matersku na ďalšie 3roky…čize pre stat o 2 roky odvodov menej, ale majú nárok na viac ako ten prvý príklad…
@gypsomilka nechápem co ten útočný tón ? bohužiaľ v dnešnej dobe sa aj take deje, že kvôli hypotéke či mama chce-nechce, musí ist do prace

gypsomilka
8. jan 2023

@kristinka92 ja hovorim tak robme si tolko deti kolko zvladneme,berme si tolko hypoteky kolko zvladneme aj pri dlhodobom vypadku platov. Starajme sa sami,necakajme a nenatrcajme ruky aby stat pomohol. Myslim ze stat pomaha dost. A nevidim nic utocne na tom co pisem

tana85
8. jan 2023

nemam skusenost, ale podla mna mozete lebo ty mas matersku na dieta X a manzel ma rodicovsku na dieta Y. tiez sme to tak chceli s muzom, ale len na 1-2 mesiace, ale nakoniec sme to neurobili.

54tinka54
8. jan 2023

@tana85 nie nedá sa to tak, že na jedno materská a na druhé rodičák. Iba materská a materská.