Mám žiadať o pandemický rodičovský príspevok?

lellla
10. dec 2020

Ahojte ..viem že je tu toho veľa ale ja som naozaj ako debil...na úrade som.bola a nič mi nepovedali len že sa musím.hodit na upsvar ...malý mal v novembri 3 roky ,chodí do škôlky a ja som nezamestnaná ...chcela by som.vediet mám sa prihlásiť Teda na úrad práce a budem ako nezamestnaná( dávku v nezamestnanosti som si pred tehotenstvom vyčerpala) alebo mám niekde požiadať o pandemicky rp? Budem mať na to nárok? A ak áno ako si podať žiadosť alebo čo robiť? A ešte otázka ďalej s ani budú platiť aj odvody do zp? Ja vážne tým zákonom nechápem vôbec a hovorím na úrade sa na mňa vykašľali ...ďakujem vám pekne ♥️♥️a nehnevajte sa za takú istú tému ktorá sa asi dosť často opakuje

elizabeth88
10. dec 2020

Zavolaj si na UPSVAR a informuj sa aj do socialnej poistovne.MusiaTa informovat.

lellla
autor
10. dec 2020

@elizabeth88 na upsvare som bola včera dokonca osobne..keď som sa spýtala povedala mi že sa mám prihlásiť na úrade ako nezamestnaná🤦🤦a poslala ma preč akože informácia nula ...keď som sa spýtala na pandemicky tak sa tvárila že nepočuje alebo neviem jednoducho neodpovedala potom jej niekto volal tam moju otázku odignorovala ...išla som teda preč bez výsledku ..normálne som.nahmevana 🤦

veronikaszabova
10. dec 2020

@elizabeth88 co ma socialna poistovna z RP?

maciatkolulu
10. dec 2020

@lellla máš malého v škôlke, tak snáď sa zamestnať. To asi ako prvé by som riešila, to je inak fajn, decko v škôlke, matka doma a štátne peniažky huo sup na účet. Ta korona je nakoniec fajn😉🙏

pelopeia
10. dec 2020

@lellla o pandemicky RP sa neziada. Vyplaca sa ako pokracovanie k normalnemu RP ak splnas podmienky naroku - nemas ziaden prijem. A ano, mas sa zaevidovat na urade, pre istotu. lebo nikto nevie do kedy a ako sa bude pandemicky RP vyplacat. nezaevidujes sa, nahodou ti pandemicky RP nepriznaju alebo sa ukonci jeho poskytovanie a ty nebudes mat platenu zdravotku.

natalala
10. dec 2020

@maciatkolulu mna presne toto iste napadlo 🤦🏼‍♀️ Akoze nechapem dieta 3 rocne v skolke a zena by chcela pandemicky rodicak :D a vymysla vsetko mozne okrem toho, ze by si isla hladat robotu.

lyci
10. dec 2020

@lellla ak chodi dieta do skolky a dovrsilo 3 roky, tak uz nemas narok na pandemicky RP

veronikaszabova
10. dec 2020

@lyci ale maaaaa

lellla
autor
10. dec 2020

@maciatkolulu ja som mala prácu istú od 1.novebra ...lenže som.necakane ( naozaj veľmi nečakane) zostala tehotná ..takže zamestnanie neprichádza v úvahu keďže ma nikto enzamestna

lellla
autor
10. dec 2020

@pelopeia ale je to tak že keď za zaeviduje. Aj tak by som.mohla očakávať ten príspevok ?

lellla
autor
10. dec 2020

@natalala ja by som.chceka ísť do roboty ..aké ste len všetky múdre..😂kľudne aj má niekde v 4 mesiaci zamestnajú tak pôjdem ....bohužiaľ to tak ľahko nefunguje...prácu som mala dostať dokonca už v máji ale kôli korone predajňu neotvorili stále to pregadzivali ..ja som si spravila kôli ním rozne školenia a chujoviny a nakoniec som v septembri zistila že som tehotná ( veľké prekvapenie keďže prvé dieťa máme horko ťažko z ivf) teraz som tehotná prirodzené čo je síce úžasné a zázrak malý no prekazilo mi to plány na prácu ..predajňa je otvorená od 1.11.ale mňa bohužiaľ už nezamestnaní kôli môjmu stavu....veľmi som sa na prácu tešila a popravde som sa nevedela dočkať keďže prerabame dom a peniaze sa jednoducho zídu stále a už sme s tou výplatou aj rátali...dokonca som bola na začiatku nešťastná že som v tak nevhodnú dobu otehotnela..ale nevyberiem si ...preto som chcela aspoň pandemicky rp keď už ho schválili( veď keď ho môže mať hocijaka rajda prečo nie ja) takto zostanem bohužiaľ bez príjmu úplne a budeme musieť žiaľ vyžiť len z manželovej výplaty ..je to dosť komplikované ....ako ľahko sa rozpráva že čo všetko chce človek zadarmo ale nikto nevie čo je všetko za tým...

lellla
autor
10. dec 2020

Ako k čomu vám to je dobre moralizovať v jednom kuse človeka ktorého ani nepoznáte? Ja sa už smejem s toho...poradiť neporadite ale múdrosť vie každý...tak schválne by som chcela vedieť ako by ste riešili moju situáciu?! ...

zojanka
10. dec 2020

@lellla Tak ako ti povedali na urade - zaeviduj sa ako uchadzac o zamestnanie. Co sa tyka RP - za november dostanes teraz v decembri este plny RP. Pracovnicky z odd statnych davok ta budu vbdecembri alebo zac. januara kontaktovat ohladom pandemickeho RP. Ak by sa neozvali zavolaj si na odd. hmotnej nudze, nahradneho vyzivneho a statnych socialnuch davok a tam sa informuj (kontakt najdes na stranke tvojho uradu).

pelopeia
10. dec 2020

@lellla jasne.. popri evidencii na UP mozes poberat pandemicky RP. Tam jedno nevylucuje druhe. Ta evidencia je pre teba dobra ako taka poistka, kvoli zdravotke.

lellla
autor
10. dec 2020

@zojanka ďakujem pekne za informácie ♥️

lellla
autor
10. dec 2020

@pelopeia ďakujem pekne určite sa pôjdem teda zaevidovať ešte raz vdaka

zzkmetova
10. dec 2020

Píšem IP

elizabeth88
10. dec 2020

@veronikaszabova Toje jedno.Necjh si zavola primarnena ten urad prace a tam ju usmernia.🙂Informovat ju ale musia.

elizabeth88
10. dec 2020

@lellla Velmi zly pristup na tom Vasom urade.Mala si sa spytat-ked nie Vy,kto mi tuto informaciu teda poskytne-ci prave telefonuje alebo nie.No ale viem,po boji kazdy general.Mna tiez vedianiektore vecizaskocit,najma,kednemam dost informacii.Taksi teda chod za tym,dufam,ze Ti tu dobre poradia.🙂Drzim palce.

mmoonna
10. dec 2020

@lellla ahoj, mne koncil RP v apríli a oni sami mi volali o pandemicky rp. A povedala som ho do septembra,kým som nenastúpila do práce

zzkmetova
10. dec 2020

@elizabeth88 ani mne nevedela pani na úrade povedat k tomu informácie. Ani len netušila čo sa pýtam.

lellla
autor
10. dec 2020

@elizabeth88 ďakujem pekne no presne tiež má všeličo napadlo keď už som doma bola...ale tak už viac krát by som tam nešla

lellla
autor
10. dec 2020

@zzkmetova veď práve aj henta sa tvárila ako keby som sa pýtala na kvantový fyziku 🤦

elizabeth88
10. dec 2020

@zzkmetova Zaujimave,tak ja uz neviem potom.No myslim,ze aj na nete si zistis,ci splnas podmienky...

zzkmetova
10. dec 2020

@elizabeth88 jasné, to som zistila. len potom kam patris ti nik nepovie.

lellla
autor
10. dec 2020

@elizabeth88 to som zistila že spĺňame podmienky ale nikde sa ďalej neuvádza či si má človek podať na to žiadosť alebo nie a čo ďalej ...e už som vyzistila vďaka

zzkmetova
10. dec 2020

Všeobecné teda kto číta. Treba čakať, že sa vám ozvú poštou alebo telefonicky. Ale až po mesiaci. Nárok máte, ak spĺňate podmienky ktoré sú zadané aj na nete.

jana005
10. dec 2020

@lellla ahoj, zaeviduj sa na UP.
Potom ti prídu domov papiere ohľadom pandemickeho rodičaku a ak máš nárok, tak ti ho budú vyplácať.

natalala
10. dec 2020

@lellla je vas tu takych xy co denne riesia ako by isli na pnku a co by im mal stat vyplacat a spekuluju ako co kde odrbat 🤷🏼‍♀️ Ja som tiez doma s 10 mesacnou, ale ani ma nenapadlo spekulovat aby som ziskala nieco na co nemam narok. OK nemas idealnu situaciu, ale je to vasa zodpovednost nie zodpovednost statu a ludi kt odvodmi prispievaju do systemu. Pisala si, ze si pred prvou materskou vycerpala podporu, takze ani vtedy si nepracovala.

nikpa
10. dec 2020

@lellla 🙈 ked to tu čítam tak veru neviem. Tento týždeň som bola na úrade a pýtala som sa presne toto. Pani pri okienku mi hovorí, ze ked mi skonci RP treba sa nahlásiť ako uchádzačka o zamestnanie, nakoľko so synom zostávam doma kvoli zdravotnemu stavu. Ale ak bude trvat pandemicky, nemusim robit nič, urad mi pošle domov písomne oznamenie o pandemickom RP. Tu zasa píšu, ze aj napriek tomu sa mám ist nahlásiť ako uchádzačka o zamestnanie kvoli zdravotke. Ale nebude mi hradené zdravotné z pandemickej? Ja neviem uz kde sa ma clovek informovať ked priamo na urade vam povedia nieco co nakoniec ani nie je dobre.