Mám vôbec nárok na druhú materskú?

pariska512
19. okt 2017

Ahojte, bola by som rada keby mi niekto poradil. Od 11.1.2018 nastupujem na MD. Mometálne som na rodičovskom s prvým dieťaťom. Pri ňom som na materskú nastúpila v júni 2015. V marci 2015 mi skončil pracovný pomer, tzn.to preklenovacie obdobie pred príchodom na materskú (od marca 2015 do júna 2015) som bola na podpore v nezamestnanosti. Mňa by teraz zaujímalo či mám nárok na materskú popr.z čoho mi bude vypočítaná. ďakujem pekne

natalienka12
19. okt 2017

@pariska512 Nie, nemáš. Nemáš aktívne nemocenské poistenie.

simca_13
19. okt 2017

Bohužiaľ, nemáš nárok..

majusqa77
19. okt 2017

suhlas s @natalienka12

pariska512
autor
19. okt 2017

@natalienka12 tzn.že na rodičovskom sa mi neplatí nemocenské poistenie?? Ak keď navštívim lekára z čoho sa mi potom hradia úkony? Celkom tomu nerozumiem, keby som si teraz začala dobrovoľne platiť mám potom na nejakú pomernú časť nárok?? Ak nie, to nebudem vôbec nič dostávať?

majusqa77
19. okt 2017

@pariska512 a co ma nemocenske poistenie s lekarom?
stat ti plati zdravotku (=navstevy u lekara, hospitalizacia, lieky,....)
dochodkove (ak sa prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov = cas sa zaratava pre dochodok ako odpracovana doba)
naopak nieje dovod, aby ti platil nemocenske (=nemocenske davky - pn, ocr, materske)
a ani do fondu zamestnanosti (=podpora v nezamestnanosti)

a budes dostavat RP. na matersku by si musela mat 270dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky, co uz nestihnes

zalka
19. okt 2017

@pariska512 áno je to tak ak si na rodičovskom tak štát za teba platí odvody na dôchodkové poistenie ak si ssa prihlásila a tiež na zdravotné poistenie, všetky úkony týkajúce sa zdravia sa hradia zo zdravotného poistenia ktoré máš.
A nepomôže ti nič dobrovolne si uhrádzať, lebo na MD potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia z ktorého sa vyplácajú dávky ako PN a MD .. a to z úkonmi, liekmi a návštevou lekára nemá nič spoločné.

natalienka12
19. okt 2017

@pariska512 Pletieš si nemocenské a zdravotné poistenie. Zdravotne poistená si, z toho sa ti hradia úkony u lekára. Ale nemocensky nie. Z nemocenského poistenia sa hradí PN, materská a OČR. Ty nárok nemáš. Dobrovoľne sa nemocenské samostatne nedá, musela by si platiť balík poistenia a to sa ti neoplatí.

pariska512
autor
19. okt 2017

no super, takže budem doma s dvomi deťmi za 200eur mesačne??? Je mi z toho doplaču. Ale manžel by mohol ísť s tým druhým na materskú, že? A ja by som aj naďalej dostávala na prvé rodičovský?

natalienka12
19. okt 2017
pariska512
autor
19. okt 2017

@natalienka12 čo nie?? manžel nemôže ísť na materskú?

natalienka12
19. okt 2017

@pariska512 Môže, ale ty nemôžeš súčasne poberať rodičovský príspevok.

holubicka28
19. okt 2017

@pariska512 nemozes poberat dve davky naraz, cize len rp alebo md. Ked bude manzel na md, musis sa prihlasit na up ako nezamestnana a prerusit rp alebo ist do prace.

9lf9
19. okt 2017

@pariska512 nemozete brat sucastne RP a matersku, ak by siel manzel na matersku tak ty sa z RP musis odhlasit a on by nemohol pokial je na PZ pracovat na tu PZ z ktorej mu bude materska vypocitana.

pariska512
autor
19. okt 2017

@holubicka28 ale veď ja by som nepoberala dve dávky naraz. Jednu by manžel poberal na druhé dieťa a ja RP na prvé dieťa, či to sa nedá?

holubicka28
19. okt 2017
pariska512
autor
19. okt 2017

takže mi ozaj nič iné neostáva len vyžiť z 200eur pri dvoch deťoch😢

zalka
19. okt 2017

@pariska512 prepáč ... a o pol roka ked druhé dieťa bude mať 3 roky a jeden deň už nebude tvojím dieťaťom? už ho nebudeš živiť? ked takto píšeš, že ti neostáva nič iné len vyžiť z 200 eur pri dvoch deťoch.

holubicka28
19. okt 2017

@pariska512 tak 213€ plus pridavky na 2 deti dava stat a o zvysok sa musi postarat partner, alebo ist skor do prace.
Este budes mat narok na 41,4€ neviem kolko, par mesiacov len, na starsieho a zaroven budes poberat rp na mladsieho.

natalienka12
19. okt 2017

@pariska512 Však máš manžela nie? Rodičovský príspevok sa preto volá príspevok, lebo štát ti len prispieva, to nie je na to, aby si z toho žila. Sú to tvoje deti, nie moje, ani deti štátu.

majusqa77
19. okt 2017

@holubicka28 na prispevok na starostlivost je narok iba v pripade, ak je narok aj na matersku

9lf9
19. okt 2017

@holubicka28 nebude mat na to narok, lebo podmienkou je ze matke musi vzniknut narok na materske a to jej nevznikne.

simonkazga
19. okt 2017

nehnevaj sa, ale toto si mala riešiť ešte pred tým, ako ste sa rozhodli mať ďalšie dieťa. Nie 2týždne pred nástupom na MD.

holubicka28
19. okt 2017

@9lf9
@majusqa77
Aha to som nevedela, dakujem za info;)

pariska512
autor
19. okt 2017

@zalka ale ja tu píšem o období keď by som mala poberať materské, je rozdiel vyžiť zo 650eur pri dvoch deťoch a vyžiť len z 200eur, nie? Je mi jasné že keď bude mať prvé dieťa tri roky, nastúpi do škôlky a nič naň už nebudem dostávať a budem s druhým doma s RP.

pariska512
autor
19. okt 2017

@simonkazga ja to neriešim dva týždeň pred nástupom na MD, neviem kde si sa niečo také dočítala. A platiť si balík dobrovoľného poistenia neviem akú dobu dopredu, oplatí sa mi to vôbec keď si to spätne prepočítam?? Lebo už viem že sa to musí platiť min.270 dní pred nástupom na MD. Čo som ja Sibyla aby som vedela kedy otehotniem. A ak by som otehotnela po dvoch rokoch si platenia dobrovoľného, oplatí sa mi to?

pariska512
autor
19. okt 2017

@natalienka12 ale veď toto tu celý čas riešim, nechápem.....Ja viem čo znamená RP, preto tu riešim že žiaľ nemám nárok na druhú materskú. A to žijeme v sociálnom štáte, aspoň sa tak prezentuje naša republika.

natalienka12
19. okt 2017

@pariska512 Píšeš, že máš "vyžiť" z 200 eur. Nie, ty nemáš vyžiť z 200 eur, ty máš predsa dieťa alebo deti s nejakým mužom a spolu tvoríte rodinu. Rodinu má živiť muž, ak je žena doma alebo opačne, žena, ak je muž doma s deťmi. Takto to majú všetky rodiny na SR, nikto nedostáva od štátu ani o cent viac. A na materskú majú nárok len matky, ktoré si pred pôrodom platili nemocenské poistenie, ktoré je založené na princípe zásluhovosti. Ty si si neplatila nič, tak o akom sociálnom štáte to hovoríš.

simonahra
19. okt 2017

ono je teraz také moderné asi žiť vo vzťahu, no mať každý svoje peniaze. to je podľa mňa taká zásadná chyba. sociálny štát máme, no keď z neho niečo chceš, treba vedieť aj prispieť, nie? takých čo nikdy nič nerobili tu máme až až

sissy27
19. okt 2017

@pariska512 o deti sa majú starať v prvom rade rodičia, aj po finančnej stránke. 200€ rodičák je len sociálna dávka, PRÍSPEVOK na starostlivosť o dieťa, rozhodne nie je určený na tvoje potreby. Takže z neho nemáš vyžiť ty, dokonca ani tvoje dieťa. Je to len príspevok, bonus, niečo navyše... a že nemáš nárok na materskú, to už naozaj nie je chyba štátu...

nivea777
19. okt 2017

ja som nezamestnaná ( nárok na 1. MD som mala) dieťa plánujeme tak o 2-3 roky a uz teraz riesim co spravit pocas rodicovskej aby som mala narok na matersku druhu.. zial ist do prace sa mi popri dietati nepodari a chcela by som mat druhe ked prve pojde do skolky.. uz to mam ako tak premyslene ,snad sa neobabrem