Mám v mojom prípade nárok na materskú?

katka_br
29. máj 2016

Ahojte dievčatá, potrebovala by som poradiť ohľadne nároku na materské. čo sa týka podmienky splnenia 270 dní nemocenkého poistenia to mám splnené, pracovala som od 1.6.2008 s prerušením len *RD ale to sa počíta, do dní poistenia, ale k 25.4.2016 som PP ukončila dohodou, pokiaľ by som už bola tehu , tak mi plynie ochranná lehota, ale bohužiaľ nestíham 🙂 , len chcem vedieť, keby sa mi podarí otehotnieť, mám možnosť zamestnať sa, len neviem ako ďalej , stačí zmluvu na dobu neurčitú, odpracovať iba pár dní a potom sa dať na pn, aby som mala poistnenie, lebo tie dni netreba mať v skuse, ale za dva roky pred nástupom na md, a ako by to bolo potom z VZ?
Ďakujem veľmi pekne za rady.

dena1973
29. máj 2016

Musis splnit podmienku 270 dni nem.poistenia za posledne 2 r. pred porodom. Pocitaju sa aj dni od predchadzajucich zamestnavatelov, no musia spadat do 2 r. pred porodom. Dalej musis mat aktivne nemocenske poistenie... Ak do nastupu na materske odpracujes 90 kal. dni bez PN a OCR, tak sa ti bude materske pocitat z prijmu od noveho zamestnavatela... A ked po odpracovani 90 kal.dni nastupis na PN, tak ta sa ti uz bude pocitat z tohto prijmu...
Ak odpracujes do nastupu na materske menej ako 90 kal.dni, tak sa vychadza z prijmu z predchadzajuceho kal. roka pred nastupom na materske. A tiez v tom predch. kal. roku sa sleduje, ci bolo odprac. 90 kal. dni bez PN, OCR...