Mám se evidovat na úřadu práce před nástupem na mateřskou?

matamato
25. okt 2013

Caute baby sem před nástupem na mateřskou nebo vlastně ani nevím.sem v práci na dohodu a k posledním. dni mě ukonč. Smlouvu a hned dalš. Budu mít nástup na mateřskou. Chci se zeptat či se i za takychto okolností hlásit na úřad práce. Vůbec netuším co si mám vyřídit teď a co po porodu. Sem češka na slovensku už přes rok mužů žádat o vše tady? Věděli byste poradit? Děkuju

jannys82
25. okt 2013

Ahoj, papier s vypísanou materskou sa dáva zamestnávateľovi alebo na sociálku a úrad práce. Keďže porodíš pol roka od prepustenia z práce, tak si v ochrannej lehote. Ale zas pozerám, že si tu len rok, takže ti nevychádza 270 dní odvody od zamestnávateľa... Radšej sa spýtaj priamo na úrade, keď tam pôjdeš s papierom od dr. . Tiež ma to čaká, ale zas v ČR 😀

havana_frost
25. okt 2013

@jannys82 Rok nevychádza 270 dní? Však rok má 365 dní 🙂 rátajú sa kalendárne dni, nie len pracovné. Ochranná lehota je 8 mesiacov, ale to sa matamato netýka, keďže nastupuje hneď druhý deň po skončení práce.
@matamato musíš sa prihlásiť v Sociálnej aj zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a odvody za teba bude platiť štát. To by som urobila hneď v deň nástupu na materskú.

dena1973
25. okt 2013

@matamato Nepíšeš presne odkedy pracuješ a kedy ti presne končí PP, kedy nastupuješ na materské resp. máš určený pravdepodobný pôrod (dátumy sú dosť dôležité, aby sa dalo konkrétne niečo poradiť - zákony sa stále menia.....).
Na slovensku od 01.01.2013 a to aj z dohody (ak majú zamestnanci pravidelný mesačný príjem) sa platia odvody na nemocenské poistenie. Za predpokladu, že pracuješ od 1.1.2013 do 30.9.2013 (aj na dohodu a si nemocensky poistená v Soc. poisťovni), tak by ti vyšlo 270 dní nemoc. poistenia, čo je prvá podmienka nároku na materské. A tým pádom by si si mohla požiadať aj o materské. Ak tých 270 dní nemocenského poistenia nebudeš mať, tak ti vznikne nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z úradu práce.

jannys82
25. okt 2013

@havana_frost Ja som pracovala pred 1. tehu 2 a pol roka na SR a náramne nado mnou krútila hlavou, že to mi nevychádza na materskú, preto som to tak napísala...
Predstav si, že viem koľko má rok dní 😀

matamato
autor
25. okt 2013

No pracuju od marca do konce oktobera,ale předtím sem pracovala tři roky. Takže když dostanu k poslednímu oktobri výpověď a od prvního novembra mateřskou tak se sstejně musím hlásit na úřadě a pak na sociální pojišťovně,však? Děsí mě ta představa lítat s tím prckem v brichu. Moc děkuju za odpovede

matamato
autor
25. okt 2013

@matamato před tím sem teda pracovala v čr,to je problém?

dena1973
25. okt 2013

@matamato Nie je to problém. Je to vrámci EÚ. Ak pracuješ od 1.3.13 do 31.10.13 v SR (a si nermocensky poistená v Soc. poisťovni tu na SR - t.j. máš pravidelný príjem), tak máš 245 dní poistenia. Ak si predtým pracova ČR a bola si nemoc. poistená v ČR (Česká správa sociálního zabezpečení), tak aj tieto dni, ktoré spadajú do 2 rokov pred pôrodom sa do tých 270 dní poistenia započítavajú. Takže podmienku 270 dní nemoc. poistenia v takom prípade by si mala splnenú 🙂 . Len by si mala mať doklad o tom, že si naozaj bola (od -do) nemoc. poistená aj v ČR (Česká správa sociálního zabezpečení). Materské by sa vyplácala tu v SR na príslušnej pobočke Soc. poisťovne.

zalka
25. okt 2013

@jannys82 vieš je rozdiel pracovať a pracovať. Niekomu stačí pracovať 270 dní kalendárnych ak mal pracovnú zmluvu, a ty ak si robila ale mala si len dohody o vykonaní práce tak samozrejme predtým nárok na MD ti nevznikol, lebo z dohôd sa neplatili žiadne odvody do 1.1.13 ... teraz už aj z dohody by si dostala materskú.

matamato
autor
25. okt 2013

Předtím sem byla na zmluvu až teď poprvé na dohodu,takže parádně to vyšlo. Baby ste zlaté teď už to jen vyřídit a bude to 😉 a ešte maličkost,zbytek jako je porodne a další příspěvky se vyřizují až po porode,teda po těch 28 dnech,však?

dena1973
26. okt 2013

@matamato Áno, všetky príspevky sa vybavujú po narodení dieťaťa a to na úrade práce. Po narodení dieťaťa je potrebné doručiť rodný list aj na pobočku Soc. poisťovne, ktorá ti bude vyplácať materské. Ak by si rodný lisť nedoručila, tak ti pozastavia výplatu materského až dovtedy kým ten rodný list nedoručíš. Nech to všetko dobre dopadne.... 😉 .

jannys82
26. okt 2013

@zalka Práveže som bola na dobu neurčitú.... Čož mi je potom zvláštne, že na mňa robila bububu, ale materskú som dostala... Tak ale bolo to pred 3 rokmi, môj zamestnávateľ sa neponáhľal s potvrdením platu, takže miesto od januára som dostala peniaze až v máji.... 😀

matamato
autor
26. okt 2013

Tak doufám že i toto nehrozí,nemůžeme si dovolit být bez peněz,proto chodím tak dlouho do práce,jinak bych s téma bolistkama a zvracenim byla dávno doma. Baby zatím moc děkuju,kdyby mě ešte něco napadlo tak se ozvu a nebo ve středu napíšu jak sem dopadla