Dobrý deň
Budúci mesiac ma lekár vipise na MD
Nemám však aktívne dobrovoľne nem.poistenie
Podmienku mať odpracované 270 dní mám
Môj pracovný pomer trval od 4.6.2018 a k 1.3.2021 som musela dať v práci výpoveď .
Po skončení pracovného pomeru som poberala dávku v nezamestnanosti a v máji som zistila že s tehotna momentalne som evidovaná na úrade práce.
Myslíte že by mi stačilo poistiť sa v mesiac kedy si budem o materskú žiadať keďže to je asi jediný dôvod pre ktorý by mi nemal byť príspevok schválený
Ďakujem .
@mogaa čo znamená tá skratka?
Áno myslím si že spĺňam
dobrovolne nemocensky poistena
Ak spĺňas podmienku ku dňu nástupu na MD (január 2020-januar 2022) že budeš mať odpracovaných 270 dní, tak ak sa poistis dobrovoľne s min. vymeriavacím základom, kt. je pre rok 2022 určený na 566 eur, tak za mesiac poistenia zaplatíš cca 188 eur a tvoja materská sa potom vypočíta ako 75% z tých 566 eur, čiže budeš mať cca 425 eur materskú a po jej skončení RP ten vyšší 380 eur, takže sa to oplatí poistiť sa pred nástupom na MD.
A vlastne nemusíš byť poistená ani mesiac, stačí poistenie aj niekoľko dní pred nástupom na MD, a vtedy zaplatíš len alikvotne poistenie za tých pár dní a nie 188 eur. Kedy máš nastúpiť na MD?
@kikush2000 Nie ku dnu nastupu na MD ale k dnu porodu a nie odpracovane dni ale dni poistenia (mozes mat den poistenia aj ked ten den neodpracujes).
@kikush2000 teraz idem 22 .12. na poradňu a povedal mi že má vipise už na materskú.
Určite si choď rýchlo zaplatiť dobrovoľne poistenie,aby si mala nárok na materskú
Ak spĺňas tých 270 dní poistenia za posledné 2 roky tak sa dobrovoľne poisti ešte teraz aby si teda od 22.12. mala nárok na MD
@kikush2000 ďakujem pekne za radu
spĺňaš túto podmienku?
najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
ak ano, tak ti stačí DNPO