Mám počas čerpania dovolenky nárok na rodičovský príspevok?

luciakosta
16. feb 2021

Ahojte, konci mi materska a chcela by som si po materskej čerpať dovolenku na ktorú mi vznikol nárok u zamestnávateľa. Chcem sa ale opytat ci počas čerpania dovolenky mam nárok na rodičovský príspevok alebo nie. Dakujem

klarissa25
16. feb 2021

Radsej by som si nechala dovolenku a cerpala po rodicovskej ak by si sa nechcela vratit do roboty

juliatriscova
16. feb 2021

@luciakosta máš nárok na rodičovský aj dovolenku........

simca06022011
16. feb 2021

No ono je to takto.. ak ty nastupis do prace po MD, mozes cerpat DV + pojde ti rodicovsky prispevok. Ale s tym su spojene ukony, ako ukoncenie MD, nastup do prace, vycerpanie tej DV a potom zase ukoncenie pracovneho pomeru,a lebo nastup späť na rodičák. Ja osobne ako zamestnavatel by som sa s tym velmi "ťuťkať" nechcela... Jednoduchsie je plynule prejst na RD a potom pred nastupom do prace vycerpat DV. A niekedy sa to aj hodi, vycerpat DV, pripadne dat ju preplatit a riesit ukoncenie pracovneho pomeru.
K otazke ale ano, pocas poberanie RP mozes mat iny prijem, ci uz nahradu za dovolenku, mzdu...

nafka0483
16. feb 2021

@simca06022011 Vies, ono nezalez na tom, ci ako zamestnavatel by si sa chcela "tutkat" s nastupom zamestnankyne po MD a potom nastupe na RD. Ak ona riadne oznami nastup do prace a potom riadne oznami nastup na rodicovsku, tak to nepodlieha schvaleniu, to sa len oznamuje, cize nemas na vyber a "tutkas" sa.
Jedine co z tohto pripadu podlieha schvaleniu je cerpanie dovolenky. A vacsinou to vo vacsich spolocnostiach funguje tak, ze nastup do prace a dovolenku riesis s nadriadenym a papierovacky riesi osobne a mzdove oddelenie - a tie pracovnicky nemaju vplyv na to ci sa im s tym chce "tutkat" a ani v tom nemaju ziadne rozhodovacie slovo.

Suhlasim s tebou v tom, ze je vyhodnejsie nechat si dovolenku po RD - lebo moze byt, ze bude potrebne vykryt dni do nastupu do skolky, alebo adaptacne obdobie a prve choroby, alebo to moze pomoct pri ziksavani maximalnej podpory. Navyse, cerpanie dovolenky medzi MD a RD ovplyvni retazovu matersku - uz teda nebude retazova, kedze "retaz" bude prerusena.