Mám nárok na zvýšenú materskú?

topanka
30. júl 2010

Zdravim vedel by mi niekto poradit ci mam narok na zvysenu matersku? Mam odrobenych v kuse 6rokov a potom pol roka nezamestnana a uz som zamestnana 17.8. bude rok.dakujem

beruska.zuzanka
30. júl 2010

ahoj, MD sa ti ráta z platu, Rodičovský príspevok, či vyšší, čí nižší záleží od toho, či nárok na Materskú máš. Na tú máš nárok, ak si bola povinne nemocensky poistená posledných 270 dní pred nástupom na MD, to znamená buď zamestanná a bolo za teba nemocenské odvádzané, alebo aj na úrade práce, ako nezamestnaná, to za Teba platil štát, čiže podľa toho, čo píšeš, tak po skončení MD máš nárok na zvýšený RP, čo je tých 256€ 🙂

andzi
31. júl 2010

Pletieš si materskú a rodičovský príspevok. Nárok na materskú máš vtedy, ak si bola nemocensky poistená aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Nepíšeš, kedy máš termín pôrodu ale ak 17.8.2010 bude rok čo si zamestnaná, tak tých 270 dní zrejme spĺňaš. Ak budeš mať nárok na materskú, tak potom aj nárok na vyšší rodičovský príspevok 256 €, ak nám ho ovšem táto vláda kvôli šetreniu výdavkov nezruší, lebo je to štátna sociálna dávka.

hufici
1. aug 2010

ahojte, aj ja chcem poprosit o radu...som dlhodobo zamestnana a od 22.6. si platim aj dobrovolne nemoc. poistenie. Hned som otehotnela, cca 28.6., datum porodu mam 28.3.2011...cize 270 dni, ktore si musim platit aby mi vznikol narok mi vychadza uplne tesne pred porodom. Mam narok na vyssiu materku alebo to musi byt 270 dni pred nastupom na MD?Dakujem za kazdu radu...chystam sa ist aj do Socialnej poistovne, som zvedava co mi povedia.