Ahojte,
vie mi niekto poradit/povedat, ci mam narok na tehotensky prispevok, ak som splnila prvu podmienku, resp. bola nemocensky poistená 270 dní v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 13tt, ale konkretne v case otehotnenia som bola nezamestnana (na urade prace) a pracu na plny uvazok mam opat od 1.marca, co som bola aktualne 14tt. Musim byt zamestnana uz v 13 tyzdni, aby mi vznikol narok?
Dakujem pekne za odpovede. 😊
@sindyem myslím, že to je jediná podmienka… tých 270 dni za posledné dva roky.. ak to máš splnené, nárok máš.. a samozrejme dosiahnutie toho 13.tt
obe podmienky musia byt splnene ku dnu vzniku naroku = 27 tyzdnov pred porodom (13 tyzden tehotenstva), ak je to tak ako pises, tak nie, narok nemas, kedze k 13tt si nesplnala podmienku aktivneho NP
este zalezi aky termin porodu ti gynekolog uvedie do ziadosti a do vsetkych dokumentov - ak by sa ti nahodou termin porodu posunul na skor, tak je mozne ze by to vyslo v opacnom pripade nie
@veronika3110 nie Veronika nie je to jedina podmienka - su tam dve podmienky 270 dni NP za posledne dva roky a aktivne NP (alebo ochranna lehota) ku dnu vzniku naroku, co autorka nesplnala a tym padom narok nevznika
@rk123
@petamich
@veronika3110 Zienky, dakujem vsetkym za odpovede...ostalo mi z toho trochu smutno, lebo prave toho 1.marca som zacala 14 tyzden tehu...takze mi to uniklo o jeden tyzden 😭
Je to skoda, lebo odpracovanych dni mam dost...
@petamich No praveze v 12 tyzdni som bola na kontrole, a vtedy mi lekarka oznamila, ze malinke tu posunutu ovulaciu "dobehlo" a podla sona som uz v 13 tt 😂 vtedy aj vystavila knizku a zapisala datum..takze povodne, podla potvrdenej ovulacie by mi to vyslo, ale podla velkosti plodu uz nie...co by sa stalo keby som do papiera na ziadost o tehu pripisala do kolonky termin porodu take cislo aby mi to vyslo??? 😂 viem som hnusna..ale stve ma to kurnik 😂
@nana8989 Zamestnana som aktualne, a ostavam v sucasnej praci az do materskej, takze tam potom uz hadam problem nebude...dakujem za upozornenie ❤️
@nicole003 No veru..prave podla toho mi vypocitala aj termin porodu. Podla datumu poslednej MS...mavam posunutu ovulaciu, dlhsie cykly..preto som na zaciatku bola oproti MS akoby o tyzden pozadu, ale maly to dokonca dobehol 😂 z toho sa nevykrutim... je to skoda..ale zasa ak si mam vybrat ci nejaky tehu prispevok alebo dobre rastuci drobec, tak jasne ze volim maleho ❤️ len mohli byt nejake peniazky navyse na oblecenicko a vybavicku 😂
@sindyem pomylena som uz ta chapem. Tak lekari maju rovnaky postup v tomto. Ti verim ze peniaze sa zidu. Skus si zavolat do socialnej poistovne ale na centralu a spytaj sa ci mas narok. Pre istotu. Su mile a ochotne, poradia ti. Inak som rada ze u teba je vsetko v poriadku, nech to tak aj zostane.
@nicole003 ja si zajtra asi skusim skocit k lekarke/sestrickam spytat sa tam na to...ci nie je mozne ten datum prepisat..predsa len je to len pravdepodobny termin...ak povedia ze nie, nebudem to drasat ale za skusku a trochu vynalozenej snahy nic nedam. 🤗 A dakujeem pekne..veru leti to..Pred tyzdnom sme boli na kontrole v 16tt (no uz som bola vlastne v 17 🤔), a malinky nam ukazal aj pohlavie, takze cakame chlapceka. Manzel bol tiez na sone a vypochodoval od lekarky vyprseny ako pav, ked sa dozvedel ze bude mat synceka 😂 a vy sa mate ako?? v kolkom tyzdni teraz uz si?
@sindyem https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=559
Ahoj, posielam ti kalendár, kde nájdeš terminy pôrodov a nástup na tehotenské. Snáď pomôže.
@gemina dakujem ti pekne 😊😊 no podla tejto tabulky, co si pridala by mi mal stacit dokonca jeden jediny den posunut termin porodu 😂 to je pech toto...
@petamich ani ja si sama netrufam len tak si tam vypisat na vlastne triko iny datum...zajtra skocim na gynu a popytam sa...ak to pojde super, ak nie, co uz narobim 💪
@nicole003 Tak drzim palce aj ja Vam..nech ste zdravi, rastiete a nech je uz dievcatko ci chlapec..ono je to uplne jedno. Aspon mne bolo... ❤️ hlavne nech je zdrave.
@sindyem ja si myslím, že jeden deň hore dole a doktorka by mohla byť v tomto ústretová, ak ide o tehotenské. Na žiadosť o tehotenské sa udáva dátum porodu, ale pozor, ten istý dátum musi byť potom uvedený aj v žiadosti o materské, aby to sociálna poisťovňa nevrátila. Prajem vela šťastia.
@gemina
@petamich Zienky, tak dakujem za vsetky rady a aj tu tabulku..dnes som bola u lekarky a kedze mi podla vsetkeho (tej tabulky a vypoctov) vychadzalo, ze naozaj staci posunut len termin porodu o jeden jediny dnik, tak mi ho posunula...vsetko aj poprepisovala v papieroch. Takze mam to sice total na tesno 😂 , ale uz by mi to hadam mali uznat...poslem to tam a uvidime. ❤️
Ahojte zienky, tak sa ozivam, ze tehu prispevok mi schvalili. V piatok mi prislo rozhodnutie, tak sa tesime. 🤗
Ahojte prosím vás chcem sa vás spýtať či má žena nárok na tehotenský príspevok ak od decembra 2021 je na TPP ,otehotnela v apríli 2022 takže prvá podmienka splnená ale tých 270 dní nemocenského poistenia neviem či je splnená nakoľko od júna do novembra 2021 bola na úrade práce a od 2015-do mája 2021 na retazovej materskej/rodičovskej s tým že popri RD pracovala na dohodu pre zamestnávateľa.
zjavne tam pojde o dni, cize ak si v den vzniku naroku na prispevok mala aktivne poistenie (bola zamestnana) tak ano. ak si nebola (lebo si bola na urade prace) tak nie