Ahojte žienky chcem sa opýtať či mi viete niektorá poradiť. Som na RD s dvojročným synom. Od júna si platím odvody nemocenské dôchodkové keďže počas prvej materskej mi skončila pracovná zmluva. 4.1.22 by som mala mať ukončený 13 tt tehotenstva a vtedy majú ženy nárok na tehotenský príspevok pokiaľ majú odvody za posledné 2 roky zaplatené 270 dní. Ja budem mať podmienky splnené od 1.3.22 vtedy budem v 21tt. Budem mať nárok na tehotenské od toho 21 tt tehotenstva? Začala som si platiť odvody aby som mala nárok na materskú keďže sme plánovali bábo. Lenže pri synovi ešte nebol tehotenský príspevok takže neviem ako toto funguje. Ďakujem za každú info a radu 😊
@alenah31 no asi preto že tehotná je väčšinou žena až do pôrodu tak preto som si to myslela ....a pokiaľ by tehotenstvo nejako skončilo tak aj tak to lekár potvrdzuje...tieto zákony a podmienky sú veľmi zaujímavé...no Slovensko čo sa dá čakať vydrbú s tebou všade kde sa dá len aby ľuďom nemuseli dať nič navyše... ďakujem za informácie 😊 pôjdem si to overiť do sociálnej poisťovne možno len predsa splním podmienky
@kvetka14 akože vydrbú? Nikto s tebou nechce vydrbať. Sú stanovené podmienky. V tomto prípade také, že musíš spĺňať nárok k 13tt. A to ty nespĺňaš. Úplne jednoduché. V každej krajine, nielen na Slovensku, fungujú dávky tak, že človek na ne musí spĺňať nejaké podmienky. V iných krajinách tiež nedostanú ľudia dávku, na ktorú podmienky nespĺňajú.
@kvetka14 a čo keď je žena tehotná až do pôrodu? Ak je niekde napísané k akému dňu musím tie podmienky spĺňať tak sa toho držím. Ale však kľudne choď - nič nespĺňaš a tam sa dozvieš to isté - nie si prvá čo sa tu rozčuľuje a nebudeš ani posledná. Ostatne veď si tú žiadosť podaj - aj tam potvrdzuje Dr. dátum k 13tt - to tlačivo je tak formulované - iný tt sa tam napísať nedá. Podmienku treba mať splnenú ku dňu nároku v 13tt - neviem čo iné čakáš, že ti povedia. Mne sa páči ako kydáš na SVK - že s každým vydrbú. Tak choď žiť inde - žiadne tehotenské, materská pár týždňov aj to podľa toho ako dlho a akú kategóriu odvodov si platíš a už vôbec žiadny rodičovský príspevok do 3 rokov. A to, že od apríla bude SP vyplácať novú dávku . tehotenské sa vie od 6/2020.
@kvetka14 ako dokážete byť niektoré baby uštipačné🙄autorka sa len pýtala a dovolila si dúfať... veď každé euro sa počíta...nie každý je taký múdry a schodený v týchto veciach, kvôli tomu sa aj pýtala na názor iných mamičiek. A vy ste ju hneď zdupali, že chce vydrbať so systémom😔keby ste boli na jej mieste, tiež by ste sa informovali a bojovali za nejaký peniaz navyše do rozpočtu nie?
@bluehorsee prečítaj si ešte raz celú diskusiu. Slušne sme jej napísali, že nárok nemá. Nepríjemné (ale pravdivé) odpovede dostala až po tom, ako ona spomenula, že úrady na Slovensku ju chcú odrbať. Dovtedy tu nič také nezaznelo.
Aký kočík je najlepší s veľkou vaničkou.
@ivkazba však si pani len zahundrala ze je to nefer voči mamkam co maju termín mimo tej lehoty na splnenie nároku. Tak ako každá z nás cosi zhundre popod nos keď sa niečo nepodarí, alebo pokazí. Mne už niekedy prídu situácie nielen tu na MK tak byhrotené, že sa človek bojí aj niečo opýtať. Len na to som narážala.
@ivkazba Ano ano ten tehotensky prspevok co je teraz novy 😆 neviem ako sa presne vola. Takze by som poberala nadalej rodicak plus to tehotenske po 13 tt? Ano som nadalej zamestnana matersku som poberala a chcela by som stihnut retazovku.A vlastne od coho sa odvija suma tehotenskeho?
@kvetka14 nie, podmienky na tehotenské musíš spĺňať k 13tt, čo nebudeš.