Mám nárok na tehotenský príspevok?

kvetka14
21. dec 2021

Ahojte žienky chcem sa opýtať či mi viete niektorá poradiť. Som na RD s dvojročným synom. Od júna si platím odvody nemocenské dôchodkové keďže počas prvej materskej mi skončila pracovná zmluva. 4.1.22 by som mala mať ukončený 13 tt tehotenstva a vtedy majú ženy nárok na tehotenský príspevok pokiaľ majú odvody za posledné 2 roky zaplatené 270 dní. Ja budem mať podmienky splnené od 1.3.22 vtedy budem v 21tt. Budem mať nárok na tehotenské od toho 21 tt tehotenstva? Začala som si platiť odvody aby som mala nárok na materskú keďže sme plánovali bábo. Lenže pri synovi ešte nebol tehotenský príspevok takže neviem ako toto funguje. Ďakujem za každú info a radu 😊

ivkazba
21. dec 2021

@kvetka14 nie, podmienky na tehotenské musíš spĺňať k 13tt, čo nebudeš.

alenah31
21. dec 2021

@kvetka14 nie - v podmienkach je jasne uvedené, že podmienky nároku musíš mať splnené k 13tt - ani v 15. ani 21.

kvetka14
autor
21. dec 2021

@kvetka14 no to ste ma skalmali ja som si myslela že budem mať nárok. Aspoň od toho 21 tt 😑 keď už vtedy budem mať tých 270 dní

ivkazba
21. dec 2021

@kvetka14 na materské tiež ak nemáš nárok v čase odchodu na MD, ale až 2 mesiace po pôrode, tak proste nárok nemáš. Podmienky sú jasné dané a jasne napísané na stránke SP.

alenah31
21. dec 2021

@kvetka14 ale veď aj v infe priamo na stránke SP je uvedené, že sa to splnenými podmienkami viaže k 13tt - neviem prečo si si myslela niečo iné.

lenkapap
21. dec 2021

@kvetka14 smerom k materskej - chod na PN, aspon nebudes musiet platit tie odvody a bude sa ti to obdobie pocitat ako nemocensky poistena.

kvetka14
autor
21. dec 2021

@alenah31 no asi preto že tehotná je väčšinou žena až do pôrodu tak preto som si to myslela ....a pokiaľ by tehotenstvo nejako skončilo tak aj tak to lekár potvrdzuje...tieto zákony a podmienky sú veľmi zaujímavé...no Slovensko čo sa dá čakať vydrbú s tebou všade kde sa dá len aby ľuďom nemuseli dať nič navyše... ďakujem za informácie 😊 pôjdem si to overiť do sociálnej poisťovne možno len predsa splním podmienky

lesana25
21. dec 2021

@kvetka14 čože? Ze vydrbu s tebou všade? Sranda ze najviac sa vždy rozculuju tie, ktoré práve chceli vydrbat so systémom a nevyšlo.

ivkazba
21. dec 2021

@kvetka14 akože vydrbú? Nikto s tebou nechce vydrbať. Sú stanovené podmienky. V tomto prípade také, že musíš spĺňať nárok k 13tt. A to ty nespĺňaš. Úplne jednoduché. V každej krajine, nielen na Slovensku, fungujú dávky tak, že človek na ne musí spĺňať nejaké podmienky. V iných krajinách tiež nedostanú ľudia dávku, na ktorú podmienky nespĺňajú.

kvetka14
autor
21. dec 2021

@lesana25 ja som nechcela s nikým vydrbat...a nevyšlo... predtým taká dávka nebola. Keby som o nej vedela tak si zaplatím odvody skôr aby som na to mala nárok...asi aj preto si tie odvody platím dobrovoľne

alenah31
22. dec 2021

@kvetka14 a čo keď je žena tehotná až do pôrodu? Ak je niekde napísané k akému dňu musím tie podmienky spĺňať tak sa toho držím. Ale však kľudne choď - nič nespĺňaš a tam sa dozvieš to isté - nie si prvá čo sa tu rozčuľuje a nebudeš ani posledná. Ostatne veď si tú žiadosť podaj - aj tam potvrdzuje Dr. dátum k 13tt - to tlačivo je tak formulované - iný tt sa tam napísať nedá. Podmienku treba mať splnenú ku dňu nároku v 13tt - neviem čo iné čakáš, že ti povedia. Mne sa páči ako kydáš na SVK - že s každým vydrbú. Tak choď žiť inde - žiadne tehotenské, materská pár týždňov aj to podľa toho ako dlho a akú kategóriu odvodov si platíš a už vôbec žiadny rodičovský príspevok do 3 rokov. A to, že od apríla bude SP vyplácať novú dávku . tehotenské sa vie od 6/2020.

bluehorsee
22. dec 2021

@kvetka14 ako dokážete byť niektoré baby uštipačné🙄autorka sa len pýtala a dovolila si dúfať... veď každé euro sa počíta...nie každý je taký múdry a schodený v týchto veciach, kvôli tomu sa aj pýtala na názor iných mamičiek. A vy ste ju hneď zdupali, že chce vydrbať so systémom😔keby ste boli na jej mieste, tiež by ste sa informovali a bojovali za nejaký peniaz navyše do rozpočtu nie?

ivkazba
22. dec 2021

@bluehorsee prečítaj si ešte raz celú diskusiu. Slušne sme jej napísali, že nárok nemá. Nepríjemné (ale pravdivé) odpovede dostala až po tom, ako ona spomenula, že úrady na Slovensku ju chcú odrbať. Dovtedy tu nič také nezaznelo.

tigrica2009
22. dec 2021

Aký kočík je najlepší s veľkou vaničkou.

bluehorsee
22. dec 2021

@ivkazba však si pani len zahundrala ze je to nefer voči mamkam co maju termín mimo tej lehoty na splnenie nároku. Tak ako každá z nás cosi zhundre popod nos keď sa niečo nepodarí, alebo pokazí. Mne už niekedy prídu situácie nielen tu na MK tak byhrotené, že sa človek bojí aj niečo opýtať. Len na to som narážala.

hapa133
1. jan 2022

@ivkazba ak sa smiem pripojit 😊 Na tento prispevok maju pravo aj zeny,ktore poberaju rodicak a otehotneju znova? V pripade,ze pracovna zmluva trva nadalej...dakuje za odpoved

ivkazba
1. jan 2022

@hapa133 myslíš tehotenské? Áno, ak si na RD a pracovný pomer stále trvá, máš od 13tt nárok na tehotenské. A potom na materské.

hapa133
1. jan 2022

@ivkazba Ano ano ten tehotensky prspevok co je teraz novy 😆 neviem ako sa presne vola. Takze by som poberala nadalej rodicak plus to tehotenske po 13 tt? Ano som nadalej zamestnana matersku som poberala a chcela by som stihnut retazovku.A vlastne od coho sa odvija suma tehotenskeho?

ivkazba
1. jan 2022

@hapa133 od výšky hrubeho príjmu resp vymeriavacieho základu.

hapa133
2. jan 2022

@ivkazba Dakujem velmi pekne za zosppvedane otazky😊 ale este jedna otazocka ta davka sa pobera od 13 tt alebo od 27tt?

ivkazba
2. jan 2022

@hapa133 od 13tt