Ahojte žienky🙂
Viem ,že táto téma tu bola prebratá hádam už z každej strany…ale aj tak…
Mám nárok na tehotenskú dávku ak som na čiastočnom ID?
Som po operácii chrbtice(cca 4 roky).
Tehotenstvo nebolo plánované-zistilo sa pred pár dňami na prev.prehliadke a bola som na konci 11.týždňa.Neurológ sa po operácii vyjadril,že ďalšie tehotenstvo neodporúča-nuž sme si dávali pozor…ale -stalo sa…
Ak by som aj chcela resp.musela riešiť “nejako” túto situáciu,už je neskoro.
Navyše mám pár mesiacov po 40.ke a poisťovňa UPT ženám po 40.ke neprepláca (pri zdr.indikácii).Môj čiastočný ID je 130€,takže aj tak by som nemala 500€ na zákrok.Bábätko je v poriadku a neurologička sa vyjadrila,že po fyzickej stránke to budem musieť zvládnuť,nakoľko aj iné ženy s vážnymi diagnózami napr.rakovina,si zvolili život dieťaťa…Ja som samozrejme tiež za…len som v dosť blbej situácii…
Mám podľa vás nárok (ak možno aj nie na tehotenskú dávku),ale na nejakú inú?
Manžel je diabetik,kvôli zdr.komplikáciám bol dlhodobo na PN,firma kde pracoval 14rokov,medzitým ako bol na PN skrachovala a on napokon skončil taktiež ako čiastočný ID…(cca 1,5mes.)Kvôli nepriaznivému zdr.stavu,kedy upadá do hyper alebo hypoglykémie sa mu nedarí zamestnať …
…a teraz pozor-priznali mu 105€😩
O dávke v hmotnej núdzi môžem podľa všetkého len snívať…bývame s rodičmi a posudzujú sa všetky osoby v domácnosti…Mám 16. ročného syna a s týmto čo sa deje sme nerátali…Náš príjem je 260€,takže by bodlo,keby sme mali na niečo nárok 😉
@klara8118 Treba ist pracovat, ked mas ciastocny ID tak pracovat mozes. A manzel tiez. Na ziadne davky zo statu narok nemate. Alebo nech vas zivi rodina. Traja ludia so 16 rocnym synom mate 260 eur? To sa neda vyzit ani keby ste carovali. Treba ist do prace a mlady na brigadu.
Žiaľ, premôcť sa a ísť robiť … môže sa stať že rodičia jedného dňa budú mat všetkého plne zuby a vyhodia vás … treba byt pripravení
@klara8118 máš čiastočný ID, treba ísť do práce...na tehotenskú dávku to síce už nebude, keďže nespĺnaš podmienku 270dní nemocenského poistenia, ale bude sa vás ľahšie žiť...u manžela treba riešiť najskôr aby mal diabetes správne liečený - napr. diabetická pumpa a hľadať zamestnania kde pracovať môže...napr.vrátnik, SBS-kár, kuriér(tam teda mať už diabetes pod kontrolou....alfou a omegou je u neho správne nastavená liečba , takže ak to nedokáže súčasný diabetológ, treba hľadať druhého..aj .taká diabetická pumpa je výborná vec....ty môžeš doma piecť teraz pred Vianocami napr. vianočné pečivo na predaj....každé euro dobré...kolegynina mama nám robila celej banke roky napr. domáce slížiky(dôchodkyňa , privirobila si), suseda tiež po operácii chrbtice robí popri ID predavačku(nedvíha ťažké veci)....treba jednoducho hľadať prácu ktorá vám obom umožňuje pracovať a nie sa spoliehať na dávky, tie žiaľ, vyššie nebudú....
*privyrobila si🙊
@klara8118 vieš my ťa nepoznáme...a tu na MK sa človek stretne s kdekým a naozaj je veľa ľudí čo sa len spoliehajú na dávky....Ľubochňa je fajn čo sa týka na nastavenie liečby, tá pumpa je super v tom, že si potiahne toľko inzulínu koľko potrebuješ....a inzulín neprepláca ZP? nie je tam aj nejaký príspevok na stravu? ono naozaj riešením je len nájsť si popri ID a tvojej RD normálnu prácu na PP kde je istý príjem, brigády a privyrobenie si, sú fajn dočasným riešením, ale problém nevyriešia....mu sa musí dať zdravotne do poriadku a nájsť si normálnu prácu a ty budeš mať popri ID aj RP, takže príjem sa vám po narodení dieťaťa trošku zvýši, potom môžeš uvažovať že popri svojom dieťatku vieš vypomôcť nejakej mamičke povarovať dieťa, či vyzdvihnúť ho zo škôlky alebo zaniesť na krúžky....
@klara8118 ale neber to, že vám oni majú niečo vracať … sú to rodičia a za celé roky investovali do teba dosť … musíš byt samostatná .. si dospela .. ziadne spoliehanie na rodičov … moji rodičia by za mna aj dýchali ale v žiadnom prípade na nich nespolieham …
Hlavne sa zamestnať … čiastočný invalidný nie je dovod nepracovať
@klara8118 to je divne lebo zdravotna poistovna pumpu preplaca kolko krat denne si manzel picha inzulin ? a do lubochne sa chodi aj cez koronu
treba hlavne dodrziavat liecbu v jeho pripade asi ste robili nacierno ked vam tak malo vyslo alebo potom nizka invalidita
ludia s diabetom aj na perach nielen na pumpel zvyknu normalne pracovat treba skust hladat aspon na polovicny nech ho niekam vezmu
a k otazke ak nemas 270 dni NP k dovrseniu 13tt tak narok nie je pri ID stat za teba NP neplati
@klara8118 🙈🙈🙈
@klara8118 Z ludskeho hladiska ta chapat mozem, ale zaver je taky, ze narok nebudes mat na nic. Ked sa dieta narodi, tak rodicovsky prispevok a pridavok. Inak nic. Budete sa musiet uskromnit. Mas velke dieta uz, po 16 rokoch sa doba zmenila, takze sa skus poobzerat po cenach v obchode a zistis, ze vsetko je strasne drahe, len umele mlieko kolko stoji, kedze predpokladam, ze ako starsia zena uz kojit nebudes, alebo ak ano, tak isto nie plne, aby to stacilo. A skutocne problemy ti nastanu, ked bude dieta vacsie. Bohuzial. Takze neviem aku odpoved cakas. Na tehotensku davku maju narok pracujuce zeny.
Sko nechapem , preco by si diabetik nemohol najst praci a ty s chcrbticou tiez....inac ja mam posunutu platnicku, co sa zistilo az po porode....no poviem Ti, ze od 19 tyzdna som ostala priputana na postel...nohy mi prestali sluzit...ledva som dosla na wc. To bola moja denno denna cinnost. Moja vtedy 9rocna dcera musela za mna robit vsetko, ked manzel bol v praci...lekari davali odo mna ruky prec. Mohla som len paralen 1200mg na den...bolesti som mala neskutocne,kazdy den som si priala rodit..nakoniec akutny cisarsky. Maly sa mi zosunul do bedra...no cele zle...po porode mi zistili celiakiu, alergie a este ma caka endo..vkuse som unavena...ale ale....musim zial chodit do prace....mam 33r a syn ma 2roky..striedame sa pri malom a chodime obidvaja do prace...pripominam este, ze manzel ma rakovinu....no musime,mame hypoteku !!!!!
@natalienka12 ja som rodila v 40ke a kojila ako dojna krava na 120 percent... dojcenie nema nic s vekom.
@nikus88 Manžel pracovať chce,dlhé roky pracoval,nikdy s tým nemal problém,až si uhnal diabetes a teraz keď upadá do hypoglykémie,či naopak do hyperglykémie je ťažšie zasmestnať sa…pretože,len čo na to upozorní potenciálneho zamesnávateľa,povedia,že sa ozvú a nikto zatiaľ nezavolal…V marci by mohol ísť do Ľubochne a tam ho dúfam dobre nastavia ,možno zmenia inzulín…Vymazala som svoje príspevky práve preto aby sa táto táto téma už zbytočne neživila….Moja otázka bola ,či mám,alebo nemám nárok na teh.dávku,odpoveď som dostala,že nemám.Ok,život ide ďalej…
Mne pred cca 4rokmi platnička praskla,úlomky mi tlačili na nerv.koreň…Dr.,ktorý ma operoval sa vyjadril,že také niečo už dlho nevidel …Čo sa týka tvojích bolestí,viem presne,o čom píšeš a kto to nezažil ,ten to nikdy nepochopí.Mne syn takisto musel pomáhať.V tom čase mali ísť s triedou na lyžiarák,na ktorý sa tešil,všetko mal nakúpené,lyžiarák bol vyplatený,no odmietol ísť
len preto,aby som neostala sama a mal mi kto pomôcť ,keďže manžel chodil do práce…Hoci bývame s rodičmi a aj tí ho posielali,že oni mi pomôžu,veď stačí im vybehnúť po schodoch a sú pri mne-odmietol ísť.Neskôr mi “odišli” nohy,tiež som ostala ležiaca,potom ma zobrala záchranka.Pred tým som bola na konzultácii v NR ,to bolo v januári a keď som sa dozvedela,že najbližší termín ,kedy by ma vedeli zoperovať je až začiatkom mája,odchádzála som odtiaľ s plačom a poprosila som manžela ,aby zastavil pri najbližších domácich potrebách…silnejší
povraz by to všetko vyriešil 😔Už som tie bolesti nezvládala,nakoniec ma urgentne zoperovali v RK o necelé 2 týždne.Odvtedy si ľavú nohu cítim na 50%,viem,že chodím,že stojím,ale noha je chladnejšia a menej citlivá na dotyk v porovnaní
s pravou.Keď sú bolesti silné,potrebujem palicu,aby som sa nevysekala. Teraz mi opäť hrozí operácia(Dr.o tom špekuluje už druhý rok…)platnička je vysunutá,tŕpnu mi nohy o bolestiach ani nehovorím…niekedy je to lepšie ,inokedy horšie…Cvičím SM systém.Snažím sa fungovať najviac a najlepšie ako len viem.Všetci musíme toto obdobie “nejako” prežiť ,keď manžel bude dobre nastavený a ja po pôrode všetko už bude lepšie,len dúfam,že všetko dobre dopadne.Od malička som optimistka a vždy hoci aj v tom najhoršom sa snažím nájsť niečo dobré.Nastavila som sa teda tak,že všetko bude ok…nečakám žiadné zázraky,len chcem so svojou rodinou opäť žiť normálne,ako predtým…
Prajem Tebe a tvojmu manželovi veľa zdravia a veľa síl😊
@ukulela Prvého syna som kojila do troch rokov a teda dúfam ,že ak všetko dobre dopadne,tak budem môcť kojiť aspoň do 1.roka🙂hoci som “staršia”.
Dcéra jednej mojej susedy porodila prvé dieťa v 42.rokoch a vyjadrenie jej matky ma odrovnalo…vraj-dúfam,že nebudeš kojiť ,máš staré mlieko🤦🏼♀️. Kojila asi 3mesiace,potom prešla na UM.
@klara8118 mate to tazke. ono jedine riesenie je asi aktualne hladat brigadu. ty asi sotva, podla mna do konca tehotenstva zrejme budes lezat (snad doma a nie na oddeleni), takze nieco pre manzela preba najst. popremyslaj, co by se mohli napr doma vyrabat a predavat ... teraz ludia kupuju domace oblatky, vajcia, ...treba nieco vymysliet. popri invalidnom dostanes rodicak, triez jednorazovo porodne(kocikovne) .. zisti, ci syn nema narok na stipendium napriklad.
@klara8118 po precitani tejto spravy som ostala zhrozena ....panenko skakava....tehotenstvo bude pre teba utrpenim...ja neviem ale aj zo zdravotnych rizik je mozny potrat bez platenia...treba sa popytat u gynekologa predlozot mu spravy ...necitit si nohy a ta bezmocnost ich ovladnut je hrozne...mas doma syna a muza....ked ti to poskodi chrbticu natolko, ze ostanes na vozicku? Ja neviem no....ja by som sa hrozne baaaala na tvojom mieste....mne ani teraz 2 roky po porode neni jedno....dnes na endo mi dr. povedal...no co ja s vami mam urobit, ked ste furt unavena? Snad to po 10 rokoch prejde!! Ha ha ha si myslim....a doma sa kto ma starat o decko , ked o 10:00 si davam uz 2kavu aby som to dala....dufam, ze to vsetko inac dopadne nez to ja vidim v mojich ociach. Manzel jednoznacne nemocnica a nastavit ho
...cukrovka je svina ale da sa s tym zit a treba dodrziavat dietu. Robim v dss a tam vidim ako stari ludia na to kaslu a jednoducho idu dole vodou,hlavne zrak a nozky...drzte sa....nech to dopadne akokolvek. 😘😘😘😘😘
podla toho co pises sudim, ze jednak nemas aktivne nemocenske poistenie = nie si aktualne zamestnana, SZCO a ani si neplatis dobrovolne nemocenske poistenie a zrejme nemas ani 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky a teda nemas narok na tehotenske ani na matersku, mas narok na nizsi rodicovsky po narodeni dietata (cca. 270 EUR), rodinne pridavky a prispevok pri narodeni dietata (takzvane kocikovne)