Mám nárok na tehotenskú alebo materskú dávku?

19. aug 2022

Dobrý večer
Prv som myslela že sem nenapíšem ale možno sa niekto nájde kto mi pomôže som tehotna práve som v 17 tom tyzdni tehotenstva. Ide o to že nepracujem už 4 roky kvôli problémom ale nebol mi uznaný ID doktor sa vyjadril že keď nebudem mat ruku alebo nohu vtedy mi prizná dochodok. Ostala som ako obarena ale nejako som to stravila a pritom som na dlhodobej PN. Chcem sa popytat či mám nárok na materskú alebo tehotenskú dávku.Čo som si zistovala na internete tak keď som dobre pochopila mala som si podať žiadosť do 13 tehotenského týždňa ale mne to nikto neporadil. Čo mám robiť? Je už neskoro teraz niečo vybavovať? Je tu niekto kto mi prosím vie poradiť? Som zúfalá :( kiežby som mohla chodiť do prace ako normálni ľudia a zarábať. Je mi do placu.

lienka.7
19. aug 2022

Nepracujes 4 roky, pokial si si dobrovolne neplatila poistne, tak narok nemas. Aj keď podas ziadost, bude ti zamietnutá... detto materska. Nemáš 270 dni poistenia, ani aktívne NP. Zial
Inak co je to ze si dlhodobo PN?

autor
19. aug 2022

@lienka.7 Dakujem za odpoved. Bolesti krčnej chrbtice, silná skolióza. V tabuľke to že vraj nie je a preto mi lekár povedal to čo povedal aj napriek tomu že keď som pracovala tak som odpadávala od bolesti dlhodobo som chodila na rehabilitácie po lekároch mala som desiatky správ od doktorov a posudkovy doktor sa mi len vysmial to tvare že nič nedostanem

autor
19. aug 2022

@lienka.7 a keby som si teraz začala dobrovoľne platiť tak sa to dá alebo už neskoro je ? Nerozumiem sa do toho :(

lienka.7
19. aug 2022

Nie, lebo tusim musis platiť poistenie 26, ci 27 tt. A to uz nestíhaš. Jedine ze nájdeš niekoho, kto ta teraz zamestna, budeš mat aktívne NP a musi to byt aspoň 90 dni bez PN, OCR a pod. Vtedy ti vznikne nárok na matersku a potom aj na vyšší RP.

danielle799
19. aug 2022

Nie nemáte nárok, musíte pracovať na zmluvu 270dni, až potom vám vyjde tehotenské,materská,kocikovne....ak nepracujete 4 roky nemáte nárok

nevenka
19. aug 2022

Moja sestra mala zlomeny krcny stavec, klucnu kost, ma silnu skoliozu, dobre nespava, ma bolesti, bola na MRI, platnicku ma prasknutu, vytecenu, de facto sa jej dru stavce o seba a tlacia na miechu, hrozi jej ochrnutie od krku dole. Staci? Normalne ta zena pracuje, nema ziadny ID. Teda ma narok aj na tehotenske, aj na matersku, aj vyssi rodicovsky. Len ma rizikove tehotenstvo kvoli dalsim veciam. Len som dala priklad, obdivujem ju. Mne skoncil pracovny pomer este pocas tehotenstva v 2020, takze tehotenske este nebolo, matersku som mala, ale biednu, lebo som robila len na polovicny uvazok. Cakame stvrte dieta a tiez nemam na toto narok. Co uz. Je to ako to je.
Len som Ti chcela dat priklad, ze aj horsie to moze byt a ID ludia nedostanu.

nevenka
19. aug 2022

@danielle799 "kocikovne" dostane...

veronikaszabova
20. aug 2022

@lienka.7 ale ved ona nema 270 dni NP, tak tych 90 dni u noveho zamestnavatela jej nepomoze