Dobrý večer, chcem sa spýtať na špecifickú situáciu:
Prvýkrát v živote (po vysokej) som začala pracovať od augusta 2020 - na 2dni v týždni (pondelky, utorky) u prvého zamestnávateľa.
Od septembra 2020 som nastúpila aj u druhého zamestnávateľa na zvyšné 3dni v týždni (stredy, štvrtky, piatky). Teda od septembra pracujem dokopy 40hod/týždenne a momentalne už pracujem viac ako 270dni.
Pri letáku od sociálnej poisťovne na tehotenské som zostala nepríjemne zaskočená pri odsekoch:
“Ak vznikne nárok na tehotenské z viacerych nemocenských poistení, dávka sa posúdi samostatne z každého nem.poistenia osobitne a vyplatí sa len jedna.Tehotenské sa poskytuje za kalendárne dni.”
“Najmenej 270dni nem.poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na poskytnutie dávky. Ak si žena uplatní nárok na tehotenské z viacerých nem.poisteni, táto podmienka musí byt splnená z každého z nich.”
Dobre chápem že teda nárok na tehotenské mat nebudem pretože aj u prvého aj druhého musím pracovať 270+270dni??? Veď to by som nesplnila ani za ďalšie dva roky. Ak to tak naozaj bude tak mi to príde strašne nefér nemať nárok na tehotenské ak riadne pracujem 40hod/týždenne, len preto že mám dvoch zamestnávateľov.
Určite sa chcem osobne informovať na sociálnej poisťovni ale nestíham ich navštíviť cez ich pracovne hodiny a dovolať sa tam bolo dnes nemožné.
ďakujem za pripadne rady
Ved ale on ti plati nemocenske za cely mesiac v primeranej vyske k tvojmu zarobku nie len za dni ktore realne odrobis.cize ak dobre ratam teraz niekedy v maji ti uplynie 270 dni nemocenskeho od prveho zamestnavatela a buduci mesiac 270 u druheho.logicky viac za teba asi odvadza ten u ktoreho odrobis viac dni v tyzdni a z tohoto pracovneho pomeru by som ziadala tehotenske
Zmluvy máš u oboch ako zamestnanec s pravidelným príjmom či sú to dohody?
Pokiaľ sú pracovné pomery otvorené (neukončené), aby si si mohla uplatniť z oboch, musíš mať u každého 270 dní (počítajú sa dní, za ktoré je odvádzane poistné, sú uvedené vo výkaze). Pokiaľ by si mala za posledné dva roky aj nejaké ukončené poistenie, tým by si si prípadne mohla potrebné chýbajúce dní doplniť.
Pokiaľ budeš spĺňať 270 dní u oboch, pôjde ti dávka zo súbehu, čiže z oboch zamestnaní, s tým,že sa posúdi každý nárok zvlášť.
@kristinka92 Nie, nechapes to dobre.
Najprv sa dobre pyta @lilinka88 - na aky typ zmluvy pracujes. Pokial mas nejaku brigadnicku dohodu, tak je mozne, ze si na nemocenske poistenie prihlasena len tie dni, ktore naozaj pracujes. Ak mas riadnu zmluvu, tak si poistena celych 7 dni, aj ked odrobis 2 dni a z druhej prace si zas poistena 7 dni v tyzdni aj ked odrobis 3 dni.
Ty potrebujes mat 270 dni nemocenskeho poistenia. Ak budes mat 270 z jednej aj z druhej prace, tak ti vypocitaju tehotenske aj materske z jednej aj z druhej a scita sa ti to.
Ak splnis podmienku len z jednej prace, tak sa ti vypocita len z jednej.
Takze teraz je dolezita informacie aky typ zmluvy mas a v pripade nejakej dohody, brigady ako ta zamestnavatel prihlasil do SP - ci na cely mesiac, ci len na vybrane dni.
Mám normálnu pracovnú zmluvu s oboma zamestnávateľmi ako zamestnanec, na dobu určitú ale chcú mi ju predĺžiť do odchodu na materskú.
To ako ma prihlásili do SP netuším, chcela som sa aj informovať v januári v SP priamo, ale nedostala som sa tam kvôli korona-opatreniam.....
@kristinka92 V tom pripade predpokladam, ze si normalne prihlasena na cely mesiac. Tym padom splnis podmienky z oboch pracovnych pomerov, cize si podas dve tlaciva - jedno na kazdy pracovny pomer a vypocitaju ti z oboch.
Predpokladam, ze plat mas tomu adekvatny, cize z jedneho ti vyjde mensia suma, z druheho tiez a ked sa ti to spoji, tak to mas spolu akoby si robila u jedneho zamestnavatela 5 dni.
@nafka0483
Tak to by bolo super keby to tak je 👍🏼 určite sa pôjdem spýtať do SP len cez pracovnú dobu do 16tej to je veľmi ťažko keď sú tam do 14 a piatok do 12 ...🤦🏽♀️
@kristinka92 Ved si staci zavolat ;)
@nafka0483 to už som skúšala dnes 3x a včera asi 4x a nedovoláte sa...
@kristinka92 lebo im napis cez ten kontaktny formular co maju na stranke, budes mat aspon odpoved pisomne 🙂
@kristinka92 dovolas, len treba skúšať alebo druhé číslo. A stredy sú dlhšie
@kristinka92 pochybujem, že to nevznikne