Mám nárok na tehotenské a na materskú?

michaela55555
28. sep 2021

Ahojte, chcela som sa opytat, od 11/2019 som evidovana na urade prace (dovtedy som bola zamestnana a na MD) a teraz som opat otehotnela a chcela som vediet, ci mam na nieco narok? Nie som dobrovolny platca nemocenskeho a uz by mi asi nepomohlo, ani keby som zacala dobrovolne platit, vsak? Dakujem za odpovede a pripadne rady

ivkazba
28. sep 2021

Čiže si 2 roky bez pracovného pomeru a bez platenia nemocenského. V tom prípade nemáš nárok ani na tehotenský ani na materský príspevok, od narodenia dieťaťa budeš mať nižší rodičovský.

alenah31
28. sep 2021

@michaela55555 nie - nemáš nárok ani na jedno ani na druhé - okrem 270 DNP treba splniť aj podmienku aktívneho NP resp. byť v OL (otehotnieť počas PP) a to nespĺňaš.

ivkazba
28. sep 2021

Ešte k tomu, že ďakuješ za prípadné rady. Na tehotenské aj MP potrebuješ splniť 270 dní poistenia. Na tehotenské to potrebuješ splniť k 13tt, čiže tam žiadna rada už neexistuje. Čo sa týka MP, tam je teoretická šanca, ak si na začiatku tehotenstva a zamestnala by si sa, popri tom 2 dohody (čiže odvody do SP z 3 miest), tak by si teoreticky mohla nazbierať dokopy 270 dní.